Dragos Paul Aligica: Oameni intrati pe pilot automat

  Print Friendly, PDF & Email

  Nu cei care fac crimele acestea odioase sunt primii cu probleme si dereglari. Daca exista o problema in acest sens, problema e cu cei care -asa cum vedeti- continua sa sustina aici si aiurea -fara sa aiba aparent nici macar scuza ca au un interes material in asta- aceleasi teme si meme iresponsabile, fara cea mai mica ajustare la evidenta data de evolutii, date empirce, bun simt… Te uiti la ei si iti dai seama ca sunt studii de caz. Dar studii de caz in ce? In efectele propagandei? In fixatii si manii? In contrarianism? In egomanie? In sanctimonie? In blocaj ideologic? In incapacitatea de a gandi cauzal? In deficienta logica?

  Una din primele lectii in practica argumentarii este sa inveti sa pui intrebarea: Spune-mi ce argumente ar trebui sa-ti aduc, de ce dovezi concrete ai nevoie ca sa iti schimbi parerea cutare? Daca ar fi ca vreodata sa iti schimbi opinia asta, ce ar trebui sa vezi si intelegi ca sa te faca sa o schimbi?

  Exista un raspuns in cazul acestor oameni intrati pe pilot automat? Isi poate inchipui cineva o schimbare de opinie la ei? Raspuns: Desigur. Daca maine centrul care da linia de propaganda schimba foaia, ii veti vedea aliniati rapid la noua linie. Cu pasiune si convingere. Exact ca pe vremea intelectualilor occidentali si idiotilor utili din perioada clasica a genului, anii 30-40.

  Anecdota Hayek despre Laski: Laski intra la o conferinta convins de justetea liniei sovietice si tine un discurs inaltator pe tema progresismului sovietelor contra Germaniei. In mijlocul prelegerii vine veste de Ribentrop-Molotov. Laski termina conferinta aplaudand intelepciunea deciziei sovietelor care aduce pace in Europa. Asta e tot.

  Dragos Paul Aligica

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.