Dragos Paul Aligica: Paine si Circ. Ce am cu Hotnews.ro? Am asteptari.

Print Friendly, PDF & Email

In SUA are loc un fenomen politic fara precedent. O campanie electorala prezidentiala care in desfasurarea ei pune in lumina un intreg sistem de manipulare publica, un intreg regim transpartinic de control politic si mediatic, un ansamblu de mecanisme de convertire a discursului si opiniei publice in control, status si resurse materiale de catre o minoritate ideologic-politic-mediatica in dauna principiilor democratice si liberale.

Patologia unui intreg sistem politic, a Democratiei in general, este revelata. Intregul sistem liberal democratic se zdruncina in tensiunea intre publicul larg, establishmentul corupt si manipulativ si socurile pe care realitatea inconjuratoare le da sistemului. Miza este enorma. Lectiile asemenea. Spectacolul intelectual este fascinant.

Bun. Nu am pretentii de la altii dar am minime asteptari de la amicii de la Hotnews: ca inteleg ceva, cat de cat, din ceea ce se intampla si ca incearca sa faca un efort inteligent sa raporteze ce se intampla, in esenta si adancimea fenomenului, dincolo de suprafete si retorica. Cand insa toata acoperirea pe care o dai acestei campanii se reduce la -scuzati expresia- reciclarea de rahaturi mediatic-propagandistice clasice, pe reteta standard de framing de campanie de tipul „Donald Trump a zis ca Belgia este un oras frumos„, nici nu te mai poti declara dezamagit.

Asta au inteles ei ca e esenta a ceea ce se intampla, asta vor ei sa stie publicul roman despre evolutii, aceasta este cheia de interpretare pe care o aplica, acestea sunt grila si discernamantul folosite. Daca tot m-am apucat, m-am uitat lung dupa un material care daca nu incearca sa evadeze cliseului de propaganda impus de mass media centrale, cel putin sa nu cada in cel mai mic numitor comun al acestuia, precum „stirea” de mai sus. E greu.

Ultima data cand am discutat cu prietenul meu Dan Tapalaga, in cursul unei vizite la Washington, m-a certat ca ce am cu Hotnews. Asta am: Am asteptari. Si o asteptare minima este ca mai bine sa nu acoperi deloc campania din SUA decat sa participi la malpraxis cu rahaturi de „material” precum cel care chipurile prezinta pe ziua de azi cititorului roman vesti la zi din campania electorala americana. „Donald Trump a zis ca Belgia este un oras frumos„.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.