Dragos Paul Aligica: Preluarea controlului de catre rusi si comunisti in tara noastra si in regiune. Paralele cu ce se intampla azi

0

Ma intrebati ce se mai vede prin arhive. Asa cum stiti, cercetez o perioada extrem de dificila si complexa a istoriei Romaniei, a Estului Europei si a Occidentului: Anii de preluare treptata a controlului absolut de catre rusi si comunisti in tara noastra si in regiune.

Vreau, nu vreau, vad paralele cu ce se intampla azi. Sunt structuralmente impotriva suprasolicitarii analogiei si paralelei ca metoda analitica dar asta e: sunt paralele formidabile. Nu atat ca rusii ar prelua treptat prin infiltrare controlul in Romania acum (desi nici asta nu e exclus cand ai asa clasa politica corupta si esentialmente anti patriotica la putere) cat ca un segment major al clasei politice distruge institutiile si cultura politica cu metoda si plan, folosind pervers institutiile democratice impotriva lor insile.

Am mai vazut filmul acesta. Am vazut si diferitele tipuri umane si rolurile in acesta piesa. Le vad in arhive, le am in fata. Avem si noi, dragi prieteni, in idealismul si patriotismul nostru, poate naiv, poate desuet, evident lipsit de finalitate pragmatic-financiar-sociala, avem si noi rolul nostru si il jucam, fara sa stim. Cum atentia mea se concentreaza acum pe elite si pe diaspora, vad cu atata claritate aceste roluri!

Admiratia noastra pentru cei de ieri si cei de azi, care in tara si in diaspora nu au cedat si nu cedeaza, in ciuda celor mai formidabile dezamagiri, presiuni si privatiuni. Despre ei voi mai vorbi, pentru ca in masura in care va mai exista o Romanie in secolul 21, ea se va datora lor si urmasilor lor in spirit, de azi.

Cat despre ceilalti, in tara sau in diaspora, calduti si comozi, detasati sau colaborationisti si oportunisti: va trebui totusi sa vorbim si despre ei. Despre cei care calca in picioare statul si democratia in Romania azi, colaborationistii lor de azi, sau cei care „ajunsi” la caldurica in Occident, se spala superiori pe maini de Romania, fiinte superioare si avansate, va trebui totusi sa vorbim pentru ca asa e istoria: vor nu vor, fac parte din ea.

Poate ca ei au dreptate: interesul si confortul personal inainte de toate. Dar preferam sa NU avem dreptate alaturi de inaintasii nostri stelari in intelect si patriotism, si sa pierdem o cauza alaturi de ei, decat sa avem dreptate si sa castigam alaturi de o trista si abjecta linie politica si umana.

Asta se vede din arhive.

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here