Dragos Paul Aligica: Regula celor 10000 de ore

Print Friendly, PDF & Email

Sa aducem aminte tinerilor si studentilor care aspira la profesionism si autoritate epistemica in domeniul nostru, al gandirii politice, ca regula celor 10000 de ore de pregatire si studiu este o subestimare. Evident, vorbim la nivel de standarde profesionale de excelenta intelectuala nu cele publicistic-jurnalistice sau cetatenesti unde numarul de ore este mai mic dar in mod cert nu zero, cum se pare ca e norma in ziua de zi.

Ce e regula celor 10000 de ore de pregatire si studiu?
Pleaca de la o observatie: ca performerii de elita in varii domenii profesionale, de la arte la stiinte, au la baza mii de ore de practica si studiu INAINTE de momentul in care isi fac debutul profesional sau se afirma profesional. Nu orice fel de studiu ci “practica deliberata” sau studiu sistematic, bazat pe autocontrol, auto-observatie si auto-evaluare permanenta si auto-management.

Notiunea a fost popularizata de autori ca Malcolm Gladwell, Geoff Colvin si Daniel Coyle. Toti au la baza un studiu al lui Anders Ericsson, Professor la University of Colorado publicat in 1993: The Role of Deliberate Practice in the Acquisition of Expert Performance. Ericsonn nota –analizand violonisti de succes- ca la varsta de 20 de ani performerii de elita acumulasera deja 10000 de ore de practica, in vreme ce cei competitivi dar nu de elita aveau in jur de 4000 de ore.

Analiza a fost extinsa si la alte domenii, sport, arte, academic etc. de aici o MEDIE 10000 de ore, de aici o “regula”: “Vrei sa competitionezi in elita domeniului tau? Ai facut cele 10000 de ore?!” Sigur ca cifra in sine e relativa. Ideea insa nu este.

In domeniul nostru, al gandirii si stiintei si filosofiei politice, traditia si folclorul spun ca numarul e mult mai mare. E o chestiune cantitativa nu doar calitativa. Ganditi-va ca trebuie nu doar sa citesti ci sa studiezi cateva mii de articole si sute de carti. E o chestiune nu de ani ci de decenii…Poti sa fii o autoritate in gandire politica si aplicarea ei fara sa ai habar de istoria gandirii politice? Poti sa ai habar de asta fara sa fii familiar cu lucrarile canonului in cauza? Cum poti sa explici publicului lucruri pe care tu insuti nu le intelegi? Cum poti sa pretinzi ca vorbesti despre drepturi si obligatii, institutii si constitutii, regimuri si sisteme politice cand tu nici macar nu ai citit, ce sa mai vorbim ca nu ai practica GANDIRII despre temele astea?

Pentru ca in final ideea este nu de a prelua informatii sau vantura meme interpretative ci de a gandi. Si aia e o practica. Cere exercitiu, pregatire si studiu sistematic.

De asta spun: Haideti sa fim seriosi. In loc sa pozam si sa mimam ceea ce credem noi ca e gandire politica si formare de opinie publica, in loc sa dam lectii generatiilor mai in varsta sau celor trecute despre care credem ca le suntem superiori doar datorita datei din buletin, in loc sa ne complacem in rolul deja ridicol de evangelisti ai justitei sociale si progresului, haideti sa incercam sa adunam acel minim de 10000 de ore si dupa aceea vom mai vedea. Abia de acolo incep lucrurile interesante…

De ce tinerii de toate varstele in ziua de azi cred ca pot eluda regula de mai sus, e o discutie de sine statatoare…

Dragos Paul Aligica

Un gând despre “Dragos Paul Aligica: Regula celor 10000 de ore

 1. De acord cu reteta, sa zicem 3 – 4 ani de studiu si experienta, circa 8 ore/zi. Este ceva, dar asta ar insemna ca, de exemplu, un arhitect care face 6 ani de studiu, ar iesi din scoala ca si cum ar fi un „specialist”.
  Experienta mea spune ca in clipa cand am primit nota de la Diploma de arhitect, mi-am propus sa ma apuc de studiu si sa incep sa devin arhitect. Dupa vreo inca zece ani, mi-am dat seama ca este aproape zadarnic, pentru ca traiam in comunism, dar nu am cedat. Dupa inca 10 ani de comunism, am zis ca insfarsit voi incepe sa practic arhitectura.
  Dupa inca 20 de ani, puteam sa ridic capul mai sus. Traiam intr-un capitalism populat de analfabetism generalizat in toate domeniile.
  Acum pot sa sustin ca ma misc mai lejer in domeniu, dar inca studiez, cercetez si lucrez zilnic.
  Iata cum se aduna orele, unele absolut inutil, dar 40 de ani cred ca ar fi prea mult. Exista o singura solutie.
  Sa stai la pârnaie circa trei ani si sa cecetezi, sa scrii, sa faci cariera stiintifica – in liniste, fara obligatii majore, ai casa+masa+intretinere gratis.
  Iata calea de urmat pentru tinerii de azi.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.