Dragos Paul Aligica: Retardarea civica a intreprinzatorului roman: un exemplu

Print Friendly, PDF & Email

Un text interesant si cu mare impact circula pe facebook. Gabriel Gachi scrie: “Azi am vazut un om in toata firea prabusit din cauza presiunii fiscale. E un om de afaceri din Iasi cu aproximativ 200 de angajati, iar biznisul are o vechime de peste 15 ani, el fiind deja la a doua generatie de antreprenoriat. Avea dintii inclestati si cateva lacrimi .. Era in stare de soc, si-a aruncat bricheta in perete de disperare. „Cum …, vii tu, statul roman, si impozitezi munca cu 80%, la angajat si angajator, mai vii si mai bagi un 16% pe profit si inca 16% pe dividende si apoi ii bagi in fundul lui Rusanu, care ia 60.000 de euro pe luna?!”, a racnit el, sufocandu-se.

….”Sunt imun la politica, nu ma intereseaza, dar prima oara cand mi s-a urcat sangele in cap a fost acum doua saptamani, cand am vazut la televizor salariile de la ASF. Supravegherea asigurarilor faceti voi acolo?!”, urla el cu ochii scosi din orbite. „Eu nu duc acasa intr-un an 60.000 de euro, iar Rusanu ia saizeci de mii intr-o luna, pai de asta-mi pui mie cutitul la gat?”… Cititi tot aici https://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/gabriel.gachi.1/posts/595085963915753?stream_ref=10

Comentariul meu: Textul spune mai multe decat pare la prima vedere. Atentie: ….„Sunt imun la politica, nu ma intereseaza…”

Pai de ce nu spui, domnule, asa? Deci esti imun la politica, nu te intereseaza, astia te impoziteaza cu 80%, mai vin si mai baga un 16% pe profit si inca 16% pe dividende si apoi ii baga in fundul lui Rusanu si dumneata ce faci?! Dai cu bricheta de perete. Astepti sa te falimenteze astia iar apoi te miri ce se intampla si injuri. Ia uite ce nenorociti. Oare cum de isi permit?! Chiar asa: cum?! Ai observat acum doua saptamani.
Inteligent. Briliant.

Aveti aici esenta geniului intreprinzatorului roman, a resursei umane cu care se construieste capitalism si democratie in Romania. Nu dedica atentie si efort sa se informeze cu privire la viata politica si publica, nu participa la viata publica, nu sustin financiar, politic sau moral pe cei ce isi asuma rolul de a participa si a le apara interesele publice, si in ziua de vot se duc la plaja sau la shopping. Apoi se mira si dau cu bricheta de pamant. Si culmea, in acelasi timp aceasta forma de retardare mentala si civica, acesta primitivitate tampa, este purtata ca un titlu de mandrie: “Nu face domnule politica, nu-l intereseaza, e om serios”…

Ca omul nostru sunt mii si mii. Platitori de taxe si impozite. Nici nu poti spune ca sunt prosti, pentru ca majoritatea sunt oameni ce ar trece decent niste teste de inteligenta, vointa si disciplina muncii. Stupiditatea cronica in care functioneaza vietile lor publice e oarecum un paradox. E o forma de retardare sociala, fara indoiala. Dar cum am putea-o explica?! Oamenii astia nu inteleg legi cauzale elementare ale vietii economice si politice. Mari patroni, intreprinzatori si platitori de taxe si impozite sunt incapabili sa sesizeze legatura intre cauza si efect cand ambele sunt legate de ei si ii afecteaza nemijlocit.

Ah, daca ar veni cineva calare pe cal alb sa rezolve problema impozitelor si a lui Rusanu, in timp ce ei pun de un weekend cu amicii la Sinaia: Da. Asa da. Dar de unde sa apara salvatorul pe cal alb cand avem clasa asta politica nenorocita? Niste nenorociti. Mister cum ajung numai nemernici la putere.

La care le spunem: Nenorocita, nenorocita dar asa nenorcita cum e, va jumuleste si va face cum vrea ea. Sunteti prostii lor. Arondati. Pe caprarii si zona geografica. Asa va trateaza si la asta va pretati cu abandon. Ce spune asta despre inteligenta voastra si despre voi, va lasam pe voi sa analizati si judecati cu prietenii la o bere, la iarba verde, cand or fi alegerile viitoare si cand concetatenii vostri care sunt neimunizati la politica isi pierd timpul pe la cabinele de vot, fie in varii functii civice si publice fie in calitate de donatori si reicipienti de ulei, faina, malai si alte simboluri ale mecanismelor electorale nationale.

2 gânduri despre “Dragos Paul Aligica: Retardarea civica a intreprinzatorului roman: un exemplu

 1. Forma asta de retardare socială se numeşte idiotism.
  Idiotul era, în antichitate, cel care închizându-se autist în limitele spaţiului domestic rămânea needucat, ignorant, nepriceput, necalificat.
  Literal, „idiot” însemna, în greacă, „persoană privată (ca opusă celei care ia parte la treburile publice)”.
  Aşadar, idiotul e cel care îşi vede doar de treaba sa, crezând că treburile publice nu-l privesc şi pe el.

 2. Am fost la frizer. O d-nă simpatică și destul de comună. Fără nimic distinctiv în afară de bunul simț și meseria pe care și-o face cu răbdare și conștiinciozitate. Era surescitată de o discuție avută cu angajata unui magazin alimentar vecin, care-i spusese că „vin controalele”. Mi-a povestit cum i s-a cerut că aibă casă de marcat deși e PFA și plătește impozit fix. Cum i-a venit decizie suplimentară de impunere de la CAS pe ultimii cinci ani de zile fără nici o înștiințare prealabilă a majorării sau a schimbărilor legale și fără nici o punere în întârziere, cu penalități de zeci de milioane de lei vechi. Cum i s-a dat amendă pentru că pavilionul ce separă secțiunea de cosmetică de cea de frizerie nu era ridicat până la tavan, având o diferență de vreo 40 de cm. Cum s-a silit să îndeplinească toate standardele SANEPID-ului indicate de o șefă avizată, dar la prima vizită a angajaților SANEPID i s-a pretins că nu le-ar fi respectat și era să ia încă o amendă. Cum au amendat-o pentru că, deși își procurase o cuvă de sterilizare a instrumentelor, între timp (după 6 luni) apăruse o „tehnologie nouă” care era „agreată” de controale…

  Am întrebat-o de ce nu se aliază cu alți întreprinzători ca să influențeze politica locală și, poate, chiar națională, deci și legislația. Mi-a răspuns că toată lumea „are sindicat”, numai ei nu. Când i-am vorbit despre dreptul de a-și proteja afacerea și de a cere socoteală controlorilor, de a le cere să îi indice sursele legale atunci când dau buzna peste ea și o amendează pentru te miri ce mi-a spus „da, dar vedeți că și legile astea se interpretează…”. I-am spus să caute un avocat cu care să se împrietenească și să-l plătească să o ajute împotriva „organelor”. De asemenea, că sunt site-uri de dreapta care o pot educa și că alte site-uri oferă sfaturi juridice. La toate propunerile mele am găsit că avea un fel de frustrare ușor surescitată și surprinsă – nu era greu de ghicit că nu prea se gândise la problemă din perspectiva asta. Era ca și cum genul de incidente pe care mi le descria făceau parte din niște tabieturi zilnice și tot ce puteai face era să înduri și să te zbați, regulat, ca peștele în plasă ca să ocupi, dacă se poate, o zonă cât mai puțin expusă. Iluzii, firește.

  Dacă majoritatea antreprenorilor gândesc precum această femeie, nu e de mirare că societatea civilă n-are sânge în vene. Mi s-a părut că stau de vorbă cu un elev de gimnaziu care nu-și învățase lecția la cultură civică și acum transpira agitat înaintea lucrării de control.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.