Dragos Paul Aligica: Rusia a aprins o bomba cu fitil in Europa si in intreaga lume azi

Print Friendly, PDF & Email

Rusia a aprins o bomba cu fitil in Europa si in intreaga lume azi. Dovedeste ca daca incercarea de a atinge suprematia mondiala facuta in secolul 20 i-a esuat si daca incercarea de a deveni o putere moderna liberal-democrat-capitalista de secol 21 nu i-a iesit, poate totusi sa produca enorme turbulente, rau si risipa de energie si resurse in lume. Asta este -se pare- specializarea Kremlinului si filosofia de statecraft a elitelor ruse indiferent de regim, epoca istorica, conjunctura politica: proasta guvernare in afacerile interne si agresiune, turbulenta si distuctivitate in afacerile externe.

Sa nu subestimam insa rolul avut in aceste evolutii de catre elita occidentala recenta: politica, mediatica, intelectuala. Cu mici exceptii, ultimii 20 de ani au dus in prima linie in occident o generatie de pigmei depasiti total de sarcina lor istorica. Este trist si ironic ca nici macar acum, ca lucrurile sunt atat de clare, oamenii astia erijati in lideri politici sau de opinie nu reusesc sa depaseasca mantrele si cliseele corectitudinii politice, singurul lor reper doctrinar si intelectual, din cate se vede.

Avem deci o generatie ce in mai putin de doua decenii a reusit nu numai sa submineze si faca uitat tot ceea ce au realizat mai multe generatii anterioare fata de pericolul ruso-sovietic (incepand cu NSC-68 pana la caderea Zidului Berlinului) dar sa transforme victoria greu obtinuta de predecesori intr-un carnaval geopolitic din care abia acum se pare ca se trezesc, mahmuri si buimaci.

Cunoscatorii stiu ce inseamna NSC-68 nu doar ca doctrina ci ca exemplu paradigmatic de mare politica executata cu determinare si SUCCESS sistematic timp de mai multe generatii, administratii si prin mai multe etape istorice. Stiu si ce reactii au avut si au la ea si ideile sale progresistii de toate culorile.

Realitatea e insa realitate. Si are un mod de a se re-afirma chiar daca aparent pentru multa vreme retorica venita din corectitudine politica si propaganda progresista pare sa se fi substitutit realitatii insasi. Traficantii de voturi si panglicarii corect politic ne-au impuiat capul cu sloganurile si propaganda lor. Ei stiau mai bine. Iata insa ca a venit momentul adevarului.

Credeti ca zice vreunul sincer si deschis, franc si pe fata: „am gresit”? Nu. Uitati-va la ei pe toate canalele si in mass media centrala occidentala. Ar fi comic daca nu ar fi dramatic.

UPDATE
Ce e NSC-68:
Este documentul si/sau strategia (secrete initial adica din 1950; si desecretizate in 1975) care au definit si ghidat pozitia lumii libere conduse de SUA in Razboiul Rece impotriva Rusiei Sovietice si aliatilor ei. Este considerata una din marile realizari in istoria universala in domeniul politicilor publice in general si in geopolitica in special (atat in design cat si executie). Referirea la ea se face de catre cei care vor sa semnaleze ca exista un nivel al discutiei care depaseste sloganurile si jurnalismul superficial.

UPDATE2
Relativ la Rusia si opiniile specialistilor. Excelent studiul de mai jos.
Analiza a cine in domeniul relatiilor internationale (ne referim la experti academici nu la propagandistii de la CNN, NYTimes sau Guardian etc.) a prezis invazia Rusiei. (Ce cititi aici poate fi vazut ca suport empiric pentru afimatiile din postarea mea anterioara.)

Evident, asa cum veti constata, evidenta empirica nu va opri un progresist ferm sa afirme tot ceea ce-i trece prin minte sau pe unul mai moderat sa suceasca lucrurile asa incat confuzia creata sa-i favorizeze prejudecatile.

Dar, chestie foarte tare.

Cei mai slabi predictori sunt expertii de la ….universitatile/programele de top! Da, ati cititi corect. Top 25 face topul ca sa zicem asa. O lectie daca mai era nevoie.

Apoi la rand in topul rateului predictiv vin cei din scolile de gandire cu cele mai mari inclinatii progresite.

Realitatea este ca nimeni nu iese bine. Un bun procent il au .. surpriza, surpriza specialistii in regiune (Rusia si E Europei). Dar procentul e slab si nu chiar de celebrat.

Sa citim si sa gandim cu propria minte. Asta e morala. SI cand mai vine cineva care sa va spuna ca e mare expert validat sau ca are o diploma pe care scrie nu stiu ce stiinta sau teorie, aduceti-va aminte ca expertiza, inteligenta si capacitatea de a prinde sensul al lucrurilor nu vin automat nici din credentialele institutionale „de prestigiu” sau nu, nici din o teorie sau alta.
Spectaculos studiu de caz, nu? Hic Rhodos hic salta!

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.