Dragoș Paul Aligică: Să bați câmpii despre „religie”

Print Friendly, PDF & Email

Toata povestea asta cu dezbatutul religiei pe partituri scrise de indivizi care nu au nici cea mai vaga idee despre ce vorbesc, dar gasesc o minunata tema de a afla in treaba propria personalitate, imi aduce aminte de zicerea asta a lui Theodor Haecker:

„O nenorocire globala, un dezastru de conflagratie mondiala poate servi mai multor scopuri. Unul dintre acestea e de a asigura un alibi cand Dumnezeu va veni si intreaba:
-Si tu, Adame, unde-ai fost?
-La razboi, Doamne, la razboi.”

Asadar:

„-Si tu, Adame, unde-ai fost?
-La dezbaterea stiintifica a rolului religiei in educatie, Doamne, la dezbatere.”

Asta, la randul ei, ne aduce aminte de problema reala, asa cum stiintific a definit-o cercetatorul austriac Robet Musil:

„Si de ce folos ne vor fi la Judecata de Apoi, cand lucrarea spetei omenesti va fi cantarita si masurata, trei sau chiar treizeci de tratate despre Acidul Formic? Pe de alta parte, ce stim despre ziua Judecatii de Apoi, daca noi nu ajungem sa stim intre timp nici macar la ce e bun Acidul Formic?”

dragos paul aligicaIn fine: sa fii anticlerical si antiecleziastic si sa iti exprimi mai mult sau mai putin documentat sau inteligent pozitia, e un lucru. Bine-rau, e acceptabil. Esti cetatean, ai opinii politice si asta -relatia stat-biserica- e o chestiune esentialmente social-politica. Ignoranta si reaua vointa nu sunt justificate, dar sunt tolerabile intr-un context de legitimitate civica.

Sa te apuci insa sa bati campii despre „religie” – ceva despre care e evident ca nu ai nici cea mai vaga idee si mai mult, cu privire la care esti programatic montat in blocaj mental- nu este nici justificat, nici tolerabil. Dar oamenii sunt la razboi si au luat acidul formic in brate, alearga cu el in cerc si expun opinii belicoase.

[…]

Dragoș Paul Aligică

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.