Dragos Paul Aligica: Sa vorbim discutii despre deficitul de generozitate al Est Europenilor

Print Friendly, PDF & Email

Nu stiu daca ati vazut dar in ultimele 48 de ore sau cam asa ceva, centralele de presa occidentala progresiste au dat-o pe alta tema majora, anticipabila: Deficitul de generozitate al Europenilor, mai precis al Est Europenilor. NU stiu daca se mai sesizeaza absurdul cosmic al situatiei. Aia se omoara intre ei acolo, femeile violate si vandute in prostitutie in Siria de ISIS, satele distruse, familiile macelarite, oamenii arsi de vii, decapitarile, distrugerile de patrimoniu, exoduri de populatie. Ce discuta ei si ce ii doare? Deficitul de generozitate al Est Europenilor. Unde dai si unde crapa. Te doare mintea. Asta e problema lor.

dragos paul aligicaSi dai acum pe toate canalele. La New York Times, taticii propagandei cu staif, au est europenii lor de serviciu gata oricand sa scrie ce ar vrea sa auda publicul progresist si propagandistii lui. Si NYT, evident, ii foloseste. Maestri: Nu vor pune un occidental sa faca ceva incorect politic adica sa critice esticii. Nu e bonton. Corect politic este sa pui un Est European – un Tokyo Rose al progresismului din Bulgaria sau Romania- sa manance rahatul zilei.

Si iata-ne in plin absurdistan. Problema discutata nu e cauza adanca a crizei si ce se poate face pentru rezolvarea ei. Problema nu este cumva responsabilitatea sau mai bine zis iresponsabilitatea elitelor occidentale si a adminsitratiei Obama pentru acest dezastru. NU. Nu cumva sa ne apropiem de acest subiect delicat. NU. E taboo in momentul acesta discutia despre cauze, efecte si masuri concrete.

Problema lor e clara, ce-i doare pe ei: Est Europenii si lispa lor de umanism si generozitate. Hai sa vorbim discutii. Sa ne miram. Sa dam ochii peste cap. Sa predicam si sa facem ce stim mai bine: Sa acuzam, etichetam si stigmatizam concetatenii care se intampla ca au intr-un caz sau altul alte opinii decat ale elitelor luminate si dedicate progresului. Si sa o facem in numele diversitatii si deschiderii.

Deci azi, in ziua 101 a crizei, asta e Solutia, prieteni. Astia atat stiu sa faca: „Sa facem un program dedicat diversitatii si egalitatii si asistentei sociale. Si sa avem o dezbatere nationala si internationala despre cei cu idei si atitudini inapoiate si sa-i infieram la gazeta.” Atata fac. Este un „soul searching” in Europa, domnule, ceva de speriat. E momenul sentimentului solidaritatii. E momentul compasiunii. O lacrima stinghera se prelinge pe obraz….Sa infieram elementele rauvoitoare!

Iar Est Europenii astia, dati dracu. Nu vor ei cu niciun chip sa se dea pe brazada. Iti si vin dracii pe ei. N-au vrut ei socialism cand toata suflarea progresista occidentala tanjea dupa convergenta si lumina de la rasarit, nu vor ei acum sa se lase pe mana sferei de influenta a Rusiei incurcand socotelile Marilor Puteri Europene, nu vor sa inghita in vrac corectitudinea politica cand acesta este teologia nomenclaturii Occidentului si mai nou, culmea, au tupeul sa-si puna intrebari cu privire la rationalitatea, justificarea si perspectivele unei politici „Europene” care miroase de la o posta a improvizatie, paleativ si iresponsabilitate.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.