Dragoș Paul Aligică: Spectacol de șarlatanie politică

Print Friendly, PDF & Email

Circ total, e spectacol de sarlatanie politica cum gandesc astia Campania Prezidentiala. Te doare mintea.

Pe de o parte sunt astia cu “Crestin” pe firma. Ce zic ei!? Nu inventez. Explicit, am vazut scris de cineva de la ei si parafrazez: Ia sa-I luam pe prostii astia majoritari la sentiment, la sensibilitate. Au facut ei un calcul si “crestin” rezoneaza bine la romanul majoritar. Aduce voturi. Le-a aratat cineva un tabel din ala tamp cum rezulta din sondajele alea si mai tampite: 90% din romani asociaza cu ceva pozitiv cuvantul “crestin”. Gata! Evrika! S-a rezolvat 90% din strategie. Pac cu “Crestin” pe firma. Atrage votantul ca pe musca. Hipnotizeaza. Voteaza astia in transa.

Pe de alta parte, lichelele celelalte, se uita si ele la un tabel similar si intra in panica. Aoleu, ne-au luat-o astia inainte. Gata: mobilizare generala: Ponta, omul lui Dumnezeu, ortodox din tata’n socru. Chemati BOR-ul la lupta cu schismaticii. Patrie, muma, biserica, viezure, branza, Dumnezeu.

Pe scurt: asta e Campania: Ce argumente, ce evaluari, ce fapte, ce principii, ce planuri, ce modele?

Avem un termen sau simbol (de data asta e cel de “crestin”) care e folosit pentru ca se banuieste cumva ca scurtcircuiteaza gandirea electorului din popor si da bine la sentimentul public. Recoltare de voturi prin asociatii mentale si emotionale. Prostimea care trebuie pacalita regulat e manevrata cu o punga de faina si in contrabalans cu gadilarea la sentimentul ca noi sutem romani adica crestini, care Dumnenzeu e din Orsova si dacii au fost cei mai viteji dintre traci etc.

Acum, intre noi fie vorba, prost nu e ala care incearca, prost e ala care cade in plasa. Dar asta e alta poveste.

P.S. A se scuti cu “crestin-democratia”: Cu o lozinca nu faci crestin democratie. Avem o crestin-democratie fara nimic, dar nimic din infrastructura institutionala, organizationala, comunitara, intelectuala, din traditia istorica si doctrinara pe care o asociem in mod normal cu crestin-democratia. Nimic nu s-a facut in toti acesti 20 de ani pentru a da o coloana vertebrala sau o forma de organizare publica si politica acestui curent. Nici de factorul politic, nici de factorul religios. Zero. Doar spoiala, pozitionari personale si manevre electorale. E chiar bataie de joc sa vii acum cu o tinichea pe care scrie „crestin” si sa numesti aia „crestin democratia” romaneasca.

Dar ramane aici intre noi, prietenii, pe facebook.

Dragoș Paul Aligică

Un gând despre “Dragoș Paul Aligică: Spectacol de șarlatanie politică

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.