Dragos Paul Aligica – Stradania propagandistica rusa in Romania: Treziti pensionarii!

Print Friendly, PDF & Email

dragos paul aligica Hai, frati romani, ca devine aproape comica stradania propagandistica rusa in Romania. (Nu dau linkuri exemplificatoare din motive evidente). Vazand ei ca nu merge treaba cu filomelele astea de varste mici si mijlocii, ce au zis!? „Ia sa reactivam noi veteranii genului, maini incercate si formate in practica de profil. Gata. Treziti pensionarii. Nu mai tine. Scoateti din rezerva ofiterii, dati-le pastilele, puneti-le pantalonii, trageti apa si stingeti lumina cand iesti din rezerva. Polu si maioru, si la lupta!” Si n-au dezamagit. Cu entuziasm senil, e drept. Dar entuziasm pariotic ii zice.

Si asa ne trezim acum mai nou cu o noua linie de abordare, centrata pe vasta experienta in ramura a unor securisti-politruci care probabil ca au inflorit si promovat in grad undeva la granita dintre anii 60 si 70, oricum pe vremea cand calculator se numea indeobste chestia aia de buzunar cu care faceau adunare si scadere cei privilegiati si cu rude in strainantate. Iar luminarea poporului si mentinea vie a spiritului public se numea intaratarea susnumitului popor impotriva dusmanului extern si de clasa- occidental si imperialist- care (a) vrea sa ne fure bogatiile, (b) vrea sa ne distruga tara pe care noi am construit-o aici impreuna sub conducera Partidului ca sa le facem in necaz s.a.m.d, (c) ne invidiaza si (d) exploateaza lumea a treia (care, daca punctele a-c se mai puteau ierta, punctul asta ultim era pictura care umplea paharul).

Asa ca fratilor, nu ne ajungea cate aveam de dus, ne-au mai pus rusii in cap si divizia asta de ofiteri si fosti colaboatori ramoliti dar inversunati, parasutati direct din filmele alea tehnicolor cu mihai viteazu si decebal. Un fel de Jurasic Park propagandistic. Apara mai nou nu stiu ce patrie de distrugerea tarii de Uniunea Europeana. Salveaza identitatea nationala de perfidul occident etc. Si o mai fac si in proza si clisee propagandistice scoase din vitrina de la Muzeul Antipa al ceausismului.

Prin urmare: Linia rusa de propaganda are mai nou doua proprietati mari si late:

1. Recicleaza niste gogomanii nationaliste de te doare mintea. Niste cretinatati care prindeau pe vremea cand securistii cu monopol absolut pe orice linie de comunicare publica erau suverani absouti: ei centrau, ei dau cu capul. Saptamana lui Barbu si Luceafarul erau primul si ultimul cuvant in materie de dezbatere nationala sofisticata si dreptul la replica se datea in scris si intre patru ochi cu organele de profil. Si mai prindeau in anii 90, in marea bezmeticeala cand apelul la etnie, patrie si natiune era vrajeala sub care majoritatea isterizata era ametita si derutata, in timp ce ei si familiile lor organizau marele jaf national de tranzitie.

2. Oamenii trimisi acum sa defineasca linia intai a propagandei ruse habar nu au ca peisajul dezbaterii publice s-a schimbat radical. Tehnologic (internet), social (retelele), demografic, tematic, intelectual. Strategia insasi de comunicare si diseminare a ideilor e din alt film si univers azi, chiar si fata de anul 2000.

Standardele pe care segmentul cel mai evoluat al publicului romanesc le are acum, depasesc imaginatia si capabilitatile nu doar ale amaratilor de securisti scosi la bataie de moscoviti, dar chiar si ale echivalentului occidental al acestor straturi sociale care definesc in ultima instanta opinia publica activa intr-o societate moderna. Oamenii nostri de aici au acces nu doar la intrumentele si fluxurile occidentale si globale dar traind unde traiesc, au experinta isotrica pe care o au, au memorie destul de buna precum si discernamantul sa aplice standarde realiste de judecata la ceea ce vad si aud pe fluxuri.

Asa ca ce sa mai zicem? Ne uitam si noi la stradania propagandistica rusa in Romania. Si ar fi comic daca nu ar fi atat de trist ca o tara si o cultura cu atat potential – Rusia- in loc sa-si vada de treaba ei si sa-si valorifice resursele imense pe care le are, sa dea o viata mai buna poporului ala amarat, sa inventeze produse si servicii in beneficiul global, sta si investeste atat efort, resurse si energie in aceste demersurii de toata jena in coniventa cu toata reteaua europeana si globala a ratatilor, frustratilor, dezaxatilor si retardatilor modernitatii.

Dragos Paul Aligica

7 gânduri despre “Dragos Paul Aligica – Stradania propagandistica rusa in Romania: Treziti pensionarii!

  1. E Larry Watts. In dreapta imaginii e sociologul ceausist Ilie Badescu, care il promoveaza de ani de zile in Romania pe ideologul psihopat al lui Putin, Dughin. In stanga imaginii nu stiu cine e.
    Mihai, ala din stanga e Dinu Sararu? Cine e Dinu Sararu? :))

  2. De fapt la el ma refeream… Cel din stanga… ala cu „Niste tarani”… Nu-l stiti?

  3. … Fu ultimul scriitor favorit de-al lui Ceausescu ( cu „niste taranii” aia ai lui)… Apoi, dintr-un motiv oarecum misterios, a devenit directorul Teatrului Mic — unde a facut o treaba buna (in sensul ca acolo se mai deschidea ‘supapa” pentru telectuali, intrucat, la sfarsitul anilor ’70 si in anii ’80, acolo au pus in scena cei mai buni regizori ai timpului… Un fel de Paunescu dar pentru intellegentia… Ulterior, respectivul a atins consistenta existentiala a unui limax…

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.