Dragos Paul Aligica: Tinerilor interesati de gandirea politica si sociala reala le spun mereu: NU toate opiniile sunt egale, ca adevarul NU este undeva la mijloc

Print Friendly, PDF & Email

Tinerilor care vin si vor sa intre pe calea asta ingusta a disciplinei gandirii politice si sociale le spun intotdeauna un lucru: NU exista decat un singur punct de inceput, o singura intrare, una si numai una. Anume asta:

Sa intelegi ca NU toate opiniile sunt egale, ca adevarul NU este undeva la mijloc, o medie aritmetica a doua extreme, ca in lumea valorilor sociale si politice simetria NU aplica, ca NU orice judecata sau evaluare este indreptatita prin simplul fapt ca este logic sau gramatical posibila. Sa intelegi ca teoria lui „totul este relativ” este fie o platitudine, fie o gogomanie pretentioasa si nu poate sta ca baza sau standard pentru nimic din ceea ce e relavant cand vine vorba de a intelege ce si cum cu ordinea politica si sociala.

Pe scurt, abia cand depasesti confuzia creata de idolii forului si ai veacului- asa cum sunt ei incoerent, iresponsabil si in varii forme si stadii de rudimentar si penibil promovati de catre mai marii intelectuali, academici, mediatici si politici ai epocii noastre, abia deci cand ii depsesti, poti intra cu adevarat pe calea intelegerii si angajarii reale cu gandirea politica. Restul este statistica si nota de subsol.

E o cale stramta, nu foarte batuta. Dar odata intrat pe ea, esti in miezul lucrurilor, acolo unde exista standarde si discernamant, unde intelectul incepe sa opereze cu distinctii, asimetrii si judecati. E un loc unde sunt opinii justificate si nejustificate, erori si succes in intreprinderea intelectuala, adevar si fals, nu doar pozitionari si medii aritmetic-epistemice si un impaciutorism epistemic ipocrit care aduce pe usa din spate un Totalitarism Corect si Progresat, progenitura caricaturala a acestui Idol al Veacului si al Forului.

Asta e. Place sau nu: NU toate opiniile sunt egale, ca adevarul NU este undeva la mijloc, o medie aritmetica a doua extreme, in lumea valorilor sociale si politice simetria NU aplica, NU orice judecata sau evaluare este indreptatita prin simplul fapt ca este logic sau gramatical posibila. Unii aduc claritate, altii confuzie; unii sunt esentialmente intru falsitate, altii intru adevar. Ii desparte nu atat o teorie sau o stiinta cat ii desparte o Atitudine.

De aici incepe gandirea politica si sociala reala. Cine intelege asta, e in joc. Cine nu: NU e din jocul asta, oricat ar mima formele exterioare si gestica a ceea ce el sau ea cred ca e tipul de gandire sau practica intelectuala in cauza.

Si trebuie sa adaug: oricate titluri sau diplome academice ar avea.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.