Dragoș Paul Aligică: Traian Băsescu a rupt azi contractul cu susținătorii săi

Print Friendly, PDF & Email

Actualizare
Recunosc ca exista un grup care in mod apriori, preemptiv, indifferent de evidenta empirica, evolutia realitatilor din teren, context si date a avut o atitudine sistematica si tenace anti-basescu. De asemenea recunosc ca exista un grup si mai mic care inca inainte de a se naste Basescu a putut recunoaste suisurile si coborasurile carierei si vietii sale publice si a avut o parere formata in mod definitiv despre traiectoria publica a acestuia inca inainte ca el sa intre in politica. Sunt doua grupuri care intotdeauna ne impresioneaza prin determiniarea si patrunderea lor epistemica si modul elegant prin care isi expun punctul de vedere.

Noi ceilalti insa, oameni normali, facem ce fac toti oamenii normali: judecam in functie de evolutii, cele bune cu cele bune, greselile cu greseli, dam sustinere si apreciere cand credem ca realitatea ne-o permite, criticam si ne delimitam asemenea. Cand datele realitatii se schimba, ne ajustam judecata samd. Este una dintre servitutile starii de om normal, cu judecata normala si ne-o asumam cu modestie, felicitand insa admirativ pe cei ce transcend aceasta conditie.

E foarte simplu: Traian Băsescu a rupt azi contractul politic tacit cu sustinatorii sai. Sustinatorii sai fiind in covarsitoare majoritate oameni cu principii care investesc rational atasamentul si angajarea lor politica, rezultatul este firesc si anticipabil. Contractul este rupt, fiecare merge pe drumul sau mai departe. Poate ceva dezamagire, dar fara suparare. Asa e intre oameni civilizati. Chiar si in politica. Chiar si in Romania.

Cei ce l-au sustinut pe Traian Băsescu , l-au sustinut pentru niste proiecte, pozitii, idealuri sau din calcul strategic fata de echilibrul puterii cu adversarii sai. Cand termenii contractului sunt modificati, contractul se rupe. Asta se intampla acum, sub ochii nostri. Traian Basescu schimba termenii contractului, angajand ceva ce nu are: Sustinere neconditionata.

Nimeni nu i-a dat sustinere neconditionata niciodata. Domnul Basescu uita asta sau spera cumva ca, in mod magic, sustinatorii vor subscribe hipnotizati noului contract. NU se va intampla. Este sociologic, etic si politic imposibil.

Traian Băsescu a fost un reprezentat politic util si uneori eficient al unei minoritati nationale reformiste si occidentalizante. Ii multumim pentru asta. Acum nu mai este: devine usor-usor un balast. Tribulatiile sale personale si familiale, proiectele sale private nu ne privesc si nu ne mai intereseaza. Rasfrangerea lor in viata publica atat de inadecvat deranjeaza dar banuiesc ca si-a asumat nota de plata. Utilitatea sa publica este acum in mare masura pe cale de expirare si anulare. N-are rost sa ne mai batem capul acum de ce si cum, ce a dus la acest deznodamant. Si nu are rost sa fim angajati in polemici cu anticipabila stupizenie isterica a legendarilor “anti-basisti”. Limitarea lor intelectuala si morala, iresponabilitatea lor sunt dovedite, parafate si validate de mult.

Ramane probabil pentru o vreme in vigoare contractul politic dintre Traian Băsescu si cancelariile occidentale si de acolo ne mai putem astepta la ceva externalitati pozitive. Raman in picioare diferite scenarii radicale pentru urmatoarele luni, cu posibile rasturnari spectaculase.

Indiferent insa de ce va urma, modul in care Traian Băsescu a ales sa-si trateze sustinatorii este nefericit si e greu de crezut ca ceea ce a fost rupt azi sa mai poate fi refacut in ceea ce a fost. Sau in ceea ce putea fi.

Dragoș Paul Aligică

Un gând despre “Dragoș Paul Aligică: Traian Băsescu a rupt azi contractul cu susținătorii săi

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.