Dragos Paul Aligica: Trebuie sa raspundem acestor impostori iresponsabili care se joaca cu vorbele

  Print Friendly, PDF & Email

  Cu asa ceva nu este de gluma. In calitate de cetateni si ca profesionisti trebuie sa raspundem ferm acestor impostori iresponsabili care se joaca cu vorbele de-a fascismul si comunismul. Ceea ce fac acesti neispraviti, mascarici exhibitionisti este periculos pana la limita penalului.

  Relativizarea, normalizarea, trivializarea, demonetizarea, golirea de sens a fascismului si comunismului, a Holocaustului si Gulagului reprezinta o chestiune inaceptabila. Cand unul dintre acesti burta-albastra, impostor semidoct si oportunist vine si iti spune ca ce e Stalinismul, un moft, nu exista loc pentru o dezbatere intelectuala. Ce sa dezbati!? Ce intelect?! Cand un unul dintre sarlatanii, nenumaratii exhibitionisti cu pretentii intelectuale flotand in confuzia publica vine si se joaca de-a comentatorul si analistul etichetand fascism in stanga si dreapta tot si toate, reactia trebuie sa fie identica.

  Ideea de fascism -care are un inteles politologic exact si un continut moral precis- isi pierde toate intelesurile morale si istorice cand este abuzata si pusa pe toate gardurile si fruntile. Cand toti sunt fascisti, nimeni nu mai e fascist. Generatiile mai noi -si asa vaduvite de istorie si discernamant- ajung sa creada ca fascismul e ceva OK. National socialismul? Un socialism acolo… Stalinismul? O chestie, glumim la o bere…

  Nu avem ce dezbatere intelectuala sa avem cu acesti iresponsabili. Pentru ca nu poate exista dezbatere intelectuala cu asa ceva. Ce sa dezbatem mai precis?! Uitati-va in jur ce se intampla. Un intreg sistem se clatina pentru ca pur si simplu datorita unor valuri de propaganda si relativizare, cuvintele nu mai au sens si scara valorilor este bulversata.

  Fiecare societate, fiecare limba si cultura isi are falitii ei, ratatii, loserii. Indivizi care in anomia moderna sunt incapabili sa isi alinieze aspiratiile si programul de viata la competentele si capacitatile lor intelectuale, artistice, culturale reale. Decalajul e prea mare. Este un fenomen sociologic si statistic inevitabil. De obicei in zbaterea sa contra naturii si societatii, acest strat social este principalul purtator al radicalismelor de toate culorile, a tuturor formelor de iresponsabilitate.

  Prin urmare este normal, daca toate tarile au falitii lor, sa aiba si Romania. O chestie statistic-sociologica. In plus, cultura si viata publica romana au nevoie in ziua de azi de acest element de pitoresc in peisaj, un semn ca suntem sincroni cu veacul. Neispravitii cu mitologia si gesticulatia lor de gen sunt un semn de occidentalizare. Nimic rau in asta: Toleranta este cuvantul de ordine.

  Pericolul vine insa in momentul cand aceste rebuturi si deseuri intelectuale – profitand de revolutia tehnologica- ies din sfera exhibtionismului lor si cercul publicului de gen si incep sa bruieze spatiul public si sistemul de perceptie si valori publice. Limitele tolerantei poate ca sunt mai vaste in alte locuri, cu alta istorie. Dar intr-o tara ca Romania care are in spate o istorie atat de vie si cruda cu fascismul si comunismul, nu avem voie -repet, in calitate de cetateni si profesionsiti- sa lasam asta sa se intample. Deja s-a ajuns foarte departe.

  Cei care abuzeaza si devalorizeaza normalizand si golind de continut termeni cruciali pentru memoria istorica, morala publica si ordinea politica percum fascism, comunism, Holocaust si Gulag, sunt un pericol public si trebuie sa ajungem sa recunoastem asta.

  Astea sunt cuvinte grele, cutremuratoare, nu jucarele lingvistice. In calitate de cetateni si ca profesionisti trebuie sa raspundem ferm acestor impostori iresponsabili ori de cate ori depasesc masura si granita. In cazul Romaniei, deja au depasit-o.

  Dragos Paul Aligica

  10 gânduri despre “Dragos Paul Aligica: Trebuie sa raspundem acestor impostori iresponsabili care se joaca cu vorbele

  1. Am ramas cu o nedumerire dupa ce-am parcurs in jos si-n sus declamatia. Cum adica trebuie sa le raspundem -ferm- daca discutia nu e permisa?
   Declamatorul bate udeva, dincolo de cuvinte, dar unde?
   Nu suna bine.

  2. @man_and_twin, iti zic cum vad eu textul si situatia. discutia e permisa, dar inutila. ce poti discuta cu cineva care iti spune ca esti fascist doar pentru ca nu esti de acord cu el? raspunsul ferm e explicatia care li se da ca sunt iresponsabili si impostori. dezbaterea nu se poarta cu impostori, ci peste capul lor, cu audienta.

  3. @Costin Andries. Nu e mai inutila decat aceasta declamatie vaduvita de context. Discutia oferea audientei tocmai asta, un context. Asa, imponderabila cum apare aici, n-are nicio valoare. Daca acest articol ar fi integrat in discutia care l-a si provocat, ar arata altfel. Dl Dragos Paul Aligica proune cenzura dialogului in spatiul public.

  4. Ernu si un grup de procomunisti din jurul criticatac si alti iresponsabili au raspuns spunand, predictibil, fara imaginatie si inept cum e cam tot ce spun, ca Aligica e fascist,
   https://www.facebook.com/coman.norbert/posts/1078935432215630?__mref=message_bubble

   Diferenta dintre Aligica si Ernu este ca ultimul e un bolsevic si un colaboator si prieten al fascistilor, in adevaratul sens al cuvantului, violenti si asumati http://inliniedreapta.net/tova.....-moscovei/ , iar primul e liberal clasic.

   asa a functionat „antifascismul” rusesc mereu.

  5. @Costin Andries. Ati postat niste comentarii starnite de acest articol, nu contextul discutiei. Furia Dl Dragos Paul Aligica este cu totul triviala si starnita de o discutie despre Austria si electoratul ei cu afinitati de extrema dreapta. N-a fost facut fascist dar in loc de replica a preferat un fel de santaj emotional si eliminarea lui Dan Alexe de pe fb.
   Apucaturi care ma duc cu gandul la alt tip de societate.

  6. @man_and_twin, postarea e starnita de aluziile iresponsabile ale lui Alexe, cum ca Aligica ar fi fascist. Partea cu „eliminarea de pe facebook” a lui Dan Alexe este contributia ta peronala, nu exista. Santajul emotional nu stiu care ar fi si nu stiu la ce tip de societate te duc astfel de comentarii. Pe mine ma duc cu gandul la o societate decenta in care astfel de apucaturi iresponsabile ca cea a lui Alexe si cea a lui Ernu sunt explicate. Ceea ce a facut si DPA.

   Restul e imaginatia ta 🙂

  7. @Costin Andries. Inseamna ca nu cunosti istoricul discutiei, de aia am si considerat ca articolul este vaduvit de context. Lumea care citeste aici nu stie filmul, iar articolul este doar o reactie. Restul pe care il primesti dupa ce-ai platit pretul. Iar aluziile pt care s-ar face vinovat Alexe deja implica un aport imaginar si nu justifica deloc isteria transmisa de articol.
   De exemplu, imediat dupa victoria Trump, Noam Chomsky i-a asemuit discursul si atmosfera victoriei cu aceea din vremea ascensiunii lui Hitler. Citind articolul de fata pot sa presupun ca Dlui Dragos Paul Aligica i-ar placea sa-l interzica si pe Chomsky din spatiul public, dar mi se pare ca n-a deprins foarte multe traind acolo. Interzicerea unor voci din discutie este o cale spre trecutul de care vrem sa ne desprindem. Si asta tot o aluzie e.

  8. @man_and_twin,
   – lumea care citeste aici are filmul in linkuri.
   – chomsky este si mai iresponsabil decat cei doi.
   – textul spune exact ce spune, nu e nici o aluzie. cu aluziile se ocupa altii, printre care si tu
   – cat priveste interzicerea, ti-am raspuns deja de vreo 3 ori mai sus. nu ai proprietatea cuvintelor

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.