Dragos Paul Aligica: „Trump a desfiintat NATO”, o brambureala juvenila pe Contributors

  Print Friendly, PDF & Email

  Pe onorabila platforma Contributors la a carei lansare, reputatie si consolidare am contribuit intr-un moment in care totul se prabusea in jurnalismul romanesc si era nevoie -fie si doar ca aport civic- de o alternativa, suntem anuntati ca „Trump a desfiinţat NATO”. Si apoi aflam si motivul: „Pentru că este incult„. Si asta e doar titlul.

  Textul propriu zis, o brambureala juvenila cu autorul in prim plan -cult, umblat, atent la cele din jur ca un Tocqueville balcanic plecat sa ia pulsul Occidentului, un Calistrat Hogas pe drumuri de Europa – este un exercitiu sustinut de tipice scheme si figuri naive de poseur incepator care inca nu a deslusit stiinta si arta snobismului intelectual. De aici gafe puerile:

  „De la Universitatea din Haga, de unde scriu acest scurt comentariu, lucrurile nu se văd foarte diferit de cum se vedeau acum două săptămȃni la Berlin şi Frankfurt. Poate mai relaxat şi mai estompat, cu discreția specifică olandezilor, dar sensul este acelaşi. Vest-europenilor sau, ca să nu generalizez, cel puțin celor cu care mă ȋntȃlnesc eu (nu am luat, ce-i drept, pulsul pub-urilor, interlocutorii mei fiind ȋn general oameni cu o bună cunoaştere şi ȋnţelegere a relaţiilor internaționale, pentru a nu intra ȋn amănunte), nu le place Donald Trump. …”

  De ce mentionez asta in oceanul de facatura, isterie, carausie memetica si prostie crasa care e spatiul mediatic global actual? Din doua motive:

  1. Ca am totusi niste pretentii de la Contributors. Si am niste pretentii si de la autorul de mai sus. E un tanar care are tenacitate, ambitie si putere de munca. E bine intentionat. Dar NU asa se face treaba. Si ar trebui sa existe o minte limpede si o persoana matura, un adult la Hotnews si Contributors ca sa struneasca si modeleze lucrurile astea. Nu e acceptabil asa ceva.

  2. Vreau sa nu, ma simt obligat sa zic ceva in apararea standardelor intelectuale, publicistice si academice. Vad in jurul meu cum se prabusesc in isterie, manipulare si propaganda organizatii, reputatii, institutii intregi. Cum reputatii individuale cladite in ani si ani de cariera academica sunt aruncate cu nonsalanta pe geam in accese de isterie indusa mediatic. Dupa putintele mele limitate, si in sfera mea marunta de limba romana, fac si eu ce pot sa ma opun acestui trend.

  Incerc sa spun, mereu si mereu: NU este despre a fi pro-Trump sau anti-Trump. Nu este despre o ideologie sau alta. Nu este despre a fi pro sau anti Rusia, Germania, SUA sau UE. Este despre altceva: Este despre logica, evidenta, bun simt. Este despre evaluarea realitatii si ajustarea opiniilor la datele existente cu ajutorul logicii si bunului simt. Este despre responsabilitatea minimala fata de cei care ne citesc si care ne acorda increderea.

  E adevarat: cititorii Contributors si Hotnews, cei care citesc si cred in si iau in serios texte precum cel de mai sus, poate ca isi merita soarta. Dar e corect sau e suficient sa facem acesta constatare si apoi sa ne amuzam pe seama lor? Cateodata ma gandesc ca da. Alteori insa impresia mea este ca suntem la fel de vinovati daca vazand bine ce se intampla, ne limitam la a fi martorii amuzati ai acestui spectacol.

  Dragos Paul Aligica

  Un gând despre “Dragos Paul Aligica: „Trump a desfiintat NATO”, o brambureala juvenila pe Contributors

  1. Cititorii Contributors nu prea pun botul la aberatiile PC. Mai mult, la fiecare astfel de articol, comentatorii vadesc o cunoastere mai buna a situatiei, si o mai mare pricepere in a contr-argumenta cu facts&figures, bazdaganiile pritocite de sarmanii autori politic corecti.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.