Dragoș Paul Aligică: Universuri paralele. Caragiale ar fi redus la tăcere

  Print Friendly, PDF & Email

  Time Out. Dau de o discutie pe Facebook despre chestia cu Rusia. Oamenii astia sunt adorabili. Univesuri paralele. Caragiale ar fi redus la tacere. Ce sa mai adauge la asta?!

  Cunoscutul ganditor Vasile Ernu posteaza, asa, un gand, o speculatie a lui de om care a vazut si cunoaste multe despre mersul lumii:
  „O vaga impresie ca astea mimeaza razboiul doar pentru a juca la bursa… Ieri eram in plin „razboi televizat” si totul a luat-o la vale. Azi Putin zice „Introducerea armatei ruse în Crimeea nu este o necesitate.” Si poftim….[da link la un site ce spune ca bursa s-a apreciat: Pieţele din Rusia şi cele europene sunt în urcare puternică, după semne privind detensionarea…]”

  COMENTATOR A [blazat dar cunoscator]:
  E mon ser… in capitalism asta e jocul esential, bursa…

  COMENTATOR B [bine intentionat]:
  E foarte inteligent Putin daca ajunge sa controleze bursa. Sigur, asta nu il face mai putin tiran, mai putin patronul mega-oligarhilor din Rusia, sau mai putin un tar wannabe. Macar putem spera ca vremea cizmei rusesti a apus.

  Vasile Ernu [cu experienta omului care a vazut multe plus ca el tocmai bagase un fitil sa-l scoata pe Putin bine si uite in ce-a dat]:
  sa vedem…

  COMENTATOR C [perceptiv si bine informat]:
  vezi banca centrală a Rusiei care ne spune că dimineața rubla se deprecia de 2,9% iar mai târziu s-a ajuns la o valoare de 36,90% față de dolar. Mâine se prognozează minus 36,3208 față de dolar și minus 49,952o față de euro..Creditarea băncilor rusești investiționale are un trend relativ avansat, dar prețurile la principalele metale este în descreștere în continuu(aur- 1564, 19(descreștere), Platină- 1693,22(descreștere),paladiu-872,30(descreștere), argintul doar are o cotație ascendentă-25,06.S-au depreciat până și acțiunile gazpromului la 10,7%. Se poate stabiliza relativ, dar nici decum brusc, doar după un simplu discurs al unui șef de stat, mai ales că nu există și nu se prevede în Est o situația stabilă și securizată…

  Vasile Ernu [conoseur cu experienta omului care nu se lasa furat de aparente desi intre noi fie vorba e aproape cert ca citirea si intelegerea procentelor si numerelor cu multe cifre si virgula nu sunt punctul sau forte]:
  sa vedem, sa vedem… oricum inca-s tulburi apele

  COMENTATOR A [intr-un efort de clarificare]:
  Razvan trebuie sà-ti bagi în capul tau de rromanasi cà Putin nu este un tiran, e un dirijant atoritar de tip de Gaulle… un tiran e altceva… sau cuvintele n-au sens..

  COMENTATOR A [informat si un pic excitat, catre Ernu sa-i vanda un pont tare]:
  Vasile… US sunt panicati de vinzari masivà de US Bond din partea Chinei….

  COMENTATOR B [revine si intrerupe]:
  Claude, vezi ca te dai de Gaulle, cum zicem noi, pe romaneste.

  COMENTATOR A [acum chiar excitat]: NU MA DAU LA de Gaulle… vad proximitatea…. De Gaulle zicea: l’Europe des nations de l’Atlantique (Brest) à l’Oural)….

  Si dialogul continua….Autentic.
  Nu poti inventa asa ceva. Oamenii sunt pur si simplu adorabili.
  Decupajul e paradigmatic: doi comentatori incearca mai bine sau mai stangaci sa introduca in discutie niste elemente de realism (unul de morala, altul niste numere economice). NU. Nu merge.

  Cam din asta decurg evident si idei de reforma sociala si politici publice, puncte de vedere privind guvernarea si ordinea sociala, judecati intelectuale si estetice si alte chestii pe care trebuie sa le luam serios in seama.

  De ce? Nu stiu. Intrebati pe colegii intelectuali si din blogosfera de ce. Daca ei nu i-ar baga in seama, astia s-ar invarti 24 din 24 in universul lor parlalel angajati in acest dialog infinit. O combinatie intre Escher si Caragiale.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.