Dragos Paul Aligica: Wildavsky si Ostrom despre experimentul comunist

Print Friendly, PDF & Email

Construim o parafraza pornind de la doi mari ganditori ai secolului 20 in domeniul stiintei politicilor publice si administratiei publice: Aaron Wildavsky si Vincent Ostrom. Ce spun ei? Parafraza:

“Cand un experiment social (o politica publica, o masura legislativa, un demers administrativ) X care este menit sa aiba efectul Y are -odata pus in practica- efectul contrar, non-Y, vine un moment in care constatand cu luciditate si responsabilitate ca realitatea este si devine din ce in ce mai mult non-Y in loc sa devina Y, te opresti si iti pui intrebarea onesta daca nu cumva ceva e in neregula fie cu principiul, fie cu designul, fie cu implementarea si executia experimentului sau interventiei sociale respective. Nu are rost sa insisti cu mai mult X si tot mai mult X si mai elaborat X, in ideea ca nu se poate sa nu obtii Y, cand vezi bine ca de fapt obtii contrariul…..”.

Desigur, Wildavsky si Ostrom (in ale caror institutii am avut privilegiul sa-mi formez bruma de intelegere pe care o am in domeniu, la Hudson Institute, respectiv Indiana University) se refereau la experimentul comunist. Dar e evident ca ideea se aplica si altor domenii, politici si masuri legislative si administrative.

La care mai adaug si eu, de la mine. Cand fenomenul de la punctul 1 de mai sus se intampla, nu are rost sa ii acuzi pe cei care iti atrag atentia ca e posibil ca ceva sa fie in neregula in principiu, design sau implementare, sa ii insulti, sa ii agresezi, sa incerci sa ii decredibilizezi etc. Cu atat mai mult daca sunt oameni care sustin acelasi scop Y si care incearca sa iti atraga atentia ca mijloacele X prin care vrei atingerea scopului dezirabil si laudabil comun, nu sunt probabil cele mai adecvate atingerii lui. Faci un imens deserviciu cauzei Y daca ii acuzi pe cei care iti spun ca poate ca X nu e chiar mijlocul optim, sunt tot una, o apa si un pamant cu non-Y. E ilogic, nedrept si esentialmente neconstructiv si disfunctional.

Si un corolariu la cele de mai sus: asta nu e o observatie semantica, filosofica, hermeneutica sau speculativa. E o constatare simpla. NU exista un deserviciu mai mare adus unei cauze juste, corecte si dezirabile decat apararea sau implementarea ei cu naivitate, irealism si incompetenta.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.