După exercițiul Saber Guardian 2017 din România, NATO vrea un „Schengen militar” în Europa – În Linie Dreaptă

Print Friendly, PDF & Email

Elicoptere de atac AH-64 Delta cu câteva zile înainte de exercițiul Saber Guardian 2017 Foto: defensenews.com, Jen Judson/Staff

Instituirea unei „zone militare Schengen“ în Europa, care să le permită forţelor armate să se deplaseze rapid ar putea contribui în mod decisiv la prevenirea unor situaţii de criză, a declarat comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, general-locotenentul Ben Hodges, citat de adevarul.ro.

Propunerea a venit în contextul exerciţiului Saber Guardian 2017 din România, din luna iulie, relatează Defense News.

La exerciţiul condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa şi care s-a desfăşurat şi pe teritoriile Bulgariei şi Ungariei au participat aproape 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de ţări aliate şi partenere, fiind vorba despre cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de pregătire din acest an.

Militari la exercitiul Saber Guardian 2017 Foto: Fortele Terestre Romane

„Acest exerciţiu ne-a ajutat să ne îmbunătăţim viteza de asamblare, de a deplasa forţele aliate din toată Europa spre regiunea Mării Negre şi a scos în evidenţă faptul că încă ne confruntăm cu provocări în ceea ce priveşte libertatea de mişcare“, a explicat Ben Hodges.

Potrivit lui, această „viteză de asamblare“ este vitală pentru a putea masa forţele de aşa natură încât să se prevină o criză sau să se poată reacţiona corespunzător în cazul în care izbucneşte una.

„Mai mult decât orice, avem nevoie de o zonă militară Schengen, ceva ce ar permite unui convoi militar să se deplaseze prin Europa la fel de rapid ca un migrant care străbate Europa“, a afirmat general-locotenentul Ben Hodges, adăugând că în prezent acest lucru nu este posibil.

Totodată, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa a afirmat că o zonă Schengen pentru militari le-ar oferi liderilor politici mult mai multă flexibilitate. De pildă, dacă ar putea deplasa rapid o brigadă de blindate ar putea transmite agresorului un mesaj esenţial – să nu treacă la fapte.

Încă de la începutul desfăşurării în Europa a trupelor de rotaţie, în ianuarie, armata Statelor Unite a făcut progrese în privinţa vitezei cu care poate masa echipamente şi trupe în ţările aflate în apropiere de Rusia, pentru a descuraja posibile agresiuni ale acesteia.

De asemenea, în cadrul exerciţiului multinaţional Saber Guardian armata şi-a deplasat majoritatea trupelor de rotaţie din Polonia şi alte ţări în România, aducându-şi şi tancurile M1 Abrams, vehiculele de luptă Bradley şi obuzierele Paladin.

Tanc M1 Abrams la Cincu, România – Saber Guardian 2017. Foto: army.mil

 

 

Deşi rămâne de văzut cât de uşor s-ar putea institui o astfel de zonă, Ben Hodges consideră că obiectivul poate fi atins. „Cred că este, de fapt, un lucru relativ simplu să creezi un acord care este simplu şi limitat la acest domeniu“, a afirmat el.

adevarul.ro

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.