Europarlamentarii români, rebelii Bruxelles-ului din cauza Palestinei. Elena Băsescu: „Obţinerea calităţii de stat observator la ONU ar legitima acţiunile Hamas”

Print Friendly, PDF & Email

Cu o săptămână înainte ca Palestina să încerce să devină stat observator nemembru la ONU, Parlamentul European (PE) a dezbătut în plen o rezoluţie prin care condamna violenţele recente din Gaza şi îşi reafirma sprijinul pentru demersurile palestiniene pe lângă ONU. Actul, un gest simbolic şi un document fără putere legislativă, a trecut fără mari probleme de votul eurodeputaţilor, inclusiv problematicul articol 5, referitor la eforturile Palestinei de a deveni stat observator la ONU. Cu toate acestea, în masa de ”pentru”, a existat şi un grup de rebeli: europarlamentarii români.

Subiectul Palestinei a devenit, săptămâna trecută, în plenul legislativului european, şi în plină campanie electorală acasă, unul transpartinic. Indiferent de partid, europarlamentarii noştri au spus aproape în unanimitate un ”nu” răspicat la demersurile lui Abbas de a-şi forţa intrarea în Adunarea Generală a ONU.

Din cei 33 de europarlamentari ai României, doar patru au mers pe linia politică a Parlamentului European şi şi-au afirmat sprijinul pentru statutul de observator al Palestinei. Ramona Mănescu (PNL, ALDE), Adina Vălean (PNL, ALDE), Csaba Sogor (UDMR, PPE) şi Corneliu Vadim Tudor (PRM, neafiliat) au votat pentru articolul 5 (doar acesta a fost supus la vot electronic, rezoluţia per ansamblu fiind votată prin ridicare de mâini, n.red.). Pe lista celor care au votat pe linie europeană apare şi Monica Macovei (PDL, PPE), însă stafful eurodeputatei a explicat pentru gândul că este vorba despre o eroare la înregistrarea votului, Macovei votând la fel ca restul grupului PDL, deci împotriva Palestinei.

[…]
„S-a votat atât pe filieră naţională, cât şi pe dimensiune ideologică”, a punctat Franţescu. Mai exact, dreapta şi centrul-dreapta au votat în favoarea Israelului, deci împotriva creşterii rolului Palestinei la ONU, iar stânga a avut un vot opus, ea fiind tradiţional mai înclinată să susţină Palestina.

„După care avem rebelii, care sunt, în acest caz, în primul rând românii. De asemenea, trebuie observat că toţi socialiştii au votat cu Palestina, cu două mari excepţii – toată delegaţia românească şi jumătate din delegaţia poloneză”

Elena Băsescu (PDL, PPE) a declarat pentru gândul că, deşi a ales să se abţină de la votul pe rezoluţie, a votat împotriva articolului referitor la statutul Palestinei. Eurodeputata a legat această decizie de violenţele recente din Orientul Mijlociu, context în care acceptarea Palestinei ca observator la ONU ar însemna o „legitimizare” a acestor violenţe.

„M-am abţinut de la vot, pentru că, deşi susţin procesul de pace în Orientul Mijlociu, nu cred că el poate continua atât timp cât Hamas alege violenţele în locul negocierilor. Obţinerea calităţii de stat observator nemembru al ONU ar reprezenta legitimarea acţiunilor Hamas. Consider că este dreptul Israelului să îşi apere teritoriul şi cetăţenii de orice atac”, a explicat Elena Băsescu.

„De asemenea, mă preocupă şi riscurile la care este supusă comunitatea românească din Israel. Pentru ca situaţia să nu se deterioreze şi mai tare, Hamas trebuie să oprească agresiunea militară şi să respecte acordul de încetare a focului”, a adăugat Băsescu.

[…]
Dacă Statele Unite continuă să considere prematură recunoaşterea Palestinei ca stat independent de către forurile Naţiunilor Unite, Europa a decis de mult să susţină această mişcare, se arată într-o analiză a European Council on Foreign Relations . Ba mai mult, continentul a investit nu doar politic, ci şi economic, cu finanţare de peste 1 miliard de euro pe an pentru Palestina.

2 gânduri despre “Europarlamentarii români, rebelii Bruxelles-ului din cauza Palestinei. Elena Băsescu: „Obţinerea calităţii de stat observator la ONU ar legitima acţiunile Hamas”

 1. Socialiştii europeni sunt împotriva Acordului comercial UE-Israel

  CV Tudor (PRM), Cătălin Ivan, Sabin Cutaş, Viorica Dăncilă (PSD), Theodor Stolojan (PDL) au votat pentru rezoluţia-recomandare care cerea retrimiterea la iniţiator a protocolului la Acordul comercial UE-Israel (din cadrul Euro-Mediterranean Agreement), după cum cerea lobby-ul pro-palestinian, adică amânarea sine die a acordului.

  Corina Creţu (PSD) s-a abţinut, George Becali (PNG) nu a votat.

  Rezoluţia a căzut, toţi europarlamentarii PSD/S&D care au votat împotriva ei au făcut-o contrar directivei de vot a eurogrupului lor, S&D (socialist).

  Link-urile si textul, aici:

  http://riddickro.blogspot.ro/2.....triva.html

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.