Exclusiv! SMS-ul demiterii lui Baconschi

Print Friendly, PDF & Email

Alexandru Căutiș

Au fost vehiculate în presă două variante prin care Baconschi cică a fost anunțat că e demis, în timpul întîlnirii de vîrf pe care o avea la Bruxelles. Una din variante ar fi că Boc l-a sunat, spunîndu-i prin viu grai vestea demiterii,; cealaltă, că demiterea s-a făcut prin SMS. Se pare însă că există și o a treia variantă, anume că Boc l-a și sunat, i-a dat și SMS.

Lucrurile s-au desfășurat cel mai probabil în felul următor: Boc știa că Baconschi este în întîlnire cu ceilalți 26 de miniștri de Externe ai țărilor UE. Fiind vorba de o discuție între un premier care știa în ce circumstanțe internaționale îl sună pe ministrul de Externe, nu ne putem închipui decît o discuție purtată în șoaptă, ca să nu deranjeze:

 • Boc (șoptit către Baconschi): Scuze că te sun acum, mă auzi, poți vorbi un pic?
 • Baconschi (palmînd telefonul în dreptul gurii și cu bărbia în piept, ca să nu deranjeze întrunirea): Da, stați puțin să mă dau mai într-o parte, nu prea pot vorbi, sînt în summit, e ceva urgent? Spuneți.”
 • Boc (tot în șoaptă, să nu deranjeze): Te-am demis. M-ai auzit? Te-am demis.
 • Baconschi (în continuare cu telefonul palmat discret, să nu-l vadă cei 26 colegi miniștri de externe că vorbește la telefon în timpul ședinței): Nu înțeleg, ziceți mai tare, ce mi-ați trimis?
 • Boc (enervat, dar fără să ridice vocea, ca să nu deranjeze): Nu ți-am trimis nimic, te-am de-mis, de-mis! Ai înțeles acum?
 •  Baconschi (țîțîind din buze a necaz că tot n-a auzit): Țțțț, vă rog, mai spuneți o dată, n-am înțeles ce mi-ați scris?
 • Boc (și mai enervat, dar neavînd ce face, că nu-și permite să urle la telefon, să nu-l audă înalții diplomați): Nu ți-am scris nimic! Te-am d, e, m, i, s. Ai înțeles acum? D, e, m, i, s! Demis.
 • Baconschi (uitîndu-se cu năduf la omologul german care acum s-a găsit să vorbească mai tare): Of, n-am înțeles exact, vorbesc tare ăștia aici. Mai spuneți o dată. Ce-i cu Denis?
 • Boc (turbat, dar, păstrîndu-și vorba moale): Nuuuu, nici un Denis, care Denis?! Te-am D, de la Doru, E de la Elena, M de la Mircea, I de la Ion, S de la Sorin. Ai înțeles acum?
 • Baconschi (și mai șoptit, e jenat, deja se uită urît o ministresă la el): Ufff, vă aud cu întreruperi… M-ați întrebat dacă mi-e dor de Elena? Vă rog, haideți să glumim puțin mai încolo, sînt în summit.
 • Boc (de data asta nici el n-a auzit mai nimic): Ce, să mint? Te sun de nebun în timpul summit-ului ca să te mint? Pe bune, te-am demis!
 • Baconschi (chiar n-a auzit nimic, fiindcă tocmai atunci a strănutat ministrul de Externe al Olandei, continuă șoptit): Bine, gata, cred că acum am înțeles… Mi-ați zis să vă aduc din Bruxelles o statuetă suvenir Manneken-pis…
 • Boc (turbează, de nervi nu mai știe ce să-i spună, preferă să-i închidă telefonul în nas)
 • Baconschi (surprins de Ministrul de Externe al Belgiei în timp ce rostea ultimul cuvînt se simte dator să dea zîmbitor o explicație, într-o impecabilă franceză): Quand le summit sera finit j’ai un rendez-vous a Manneken-pis. (tradus – Cînd summit-ul va fi terminat, am o întîlnire în dreptul statuii Manneken-pis.)

Boc, exasperat, văzînd că nu se pot înțelege, îi trimite vestea prin SMS: EȘTI DEMIS!

Baconschi (citește uimit și, involuntar, mecanic, îi arată omologului belgian mesajul, spunîndu-i cu voce joasă): Sînt demis.

Ministrul de Externe belgian (rîde și îi face cu ochiul complice, crezînd că Ministrul de Externe român i-a făcut o confidență, în șoaptă): O, bravo, j’ai compris: vous avez un rendez-vous avec une miss a Manneken-pis! Felicitations! (tradus – A, bravo, am înțeles: aveți o întîlnire cu o miss la Manneken-pis! Felicitări!)

Alexandru Căutiș

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.