Expert polonez: Moscova încearcă „taivanizarea” Transnistriei

Print Friendly, PDF & Email

Numirea lui Dmitri Rogozin în noua funcţie de reprezentant special al Rusiei pentru regiunea transnistreană are menirea să exercite presiune asupra Chişinăului, pentru ca rezolvarea confilictul transnistrean să parcurgă scenariul propus de Kremlin, crede expertul polonez Witold Rodkiewicz într-un studiu publicat la Centrul Studiilor Estice din Varşovia.

În ultimele zile au avut loc câteva evenimente care arată clar dinamizarea politicii ruse faţă R. Moldova. E vorba în primul rând de schimbarea ambasadorului: în locul lui Valerii Kuzmin va veni Farit Muhamietşîn, fostul şef al Agenţiei Federale Rossotrudnicestvo, care a coordonat politica unuia din cele mai importante instrumente ale politicii soft power în republicile din spaţiul CSI. Nu mai puţin importantă a fost vizita neaşteptată şi fără precedent a ministrului apărării rus Anatolii Serdiukov în Transnistria pe 12 octombrie, precum şi, desigur, vizita de două zile a lui Rogozin la Chişinău.

[…]

În cazul în care această presiune nu va fi eficace, atunci Kremlinul ar putea apela la un scenariu alternativ – recunoaşterea Transnistriei şi divizarea R. Moldova. Expertul polonez crede că în lunile ce urmează, Moscova va încerca să realizeze „taivanizarea” Transnistriei, ceea ce înseamnă că va garanta regiunii posibilitatea de a dezvolta relaţii economice în mod independent, chiar dacă oficial este parte a R. Moldova.

În relaţiile sale cu R. Moldova, Moscova vrea să profite de contextul internaţional favorabil: concentrarea Uniunii Europene asupra crizei economice, scăderea interesului SUA faţă de Europa de Est şi îmbunătăţirea relaţiile dintre Rusia şi Germania. Prin urmare, Rusia va încerca să menţină republicile ex-sovietice în sfera sa de influenţă şi, astfel, să rezolve în favoarea sa rivalizarea cu UE în regiune. În acest scop, susţine expertul polonez, Moscova va tinde să-şi menţină prezenţa militară în R. Moldova, să împiedice integrarea R. Moldova în UE şi să rezolve conflictul transnistrean prin federalizarea R. Moldova, ce va acorda Tiraspolului dreptul de a influenţa politica internă a guvernării de la Chişinău.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.