„Fabrica de trolli” a Kremlinului: Scriem despre Putin, Crimeea şi Novorosia

Print Friendly, PDF & Email

trolli

Petersburgul a devenit celebru în întreaga Rusie drept leagăn al războiului informaţional şi al „internet trollilor”. Aceştia s-au stabilit într-un complex rezidenţial de elită din Olghino, iar mai târziu s-au mutat într-un bloc de elită din centrul oraşului.

O fostă angajată a organizaţiei a povestit sub anonimat portalului sobaka.ru cum funcţionează maşinăria gigantică a propagandei şi de ce angajaţii nu rezistă mult la acest job.

Informaţiile despre locurile vacante pentru acest „job minunat” sunt postate pe canalele de headhunting (vânătoare de creier – trad.). Pe aceste resurse sunt căutaţi „copyrighteri” şi „content-manageri”. În descrierea privind locul vacant sunt oferite foarte puţine informţii, iar salariul promis, de 40-45 mii de ruble (600 euro), le taie candidaţilor pofta de a şti prea multe despre viitorul job. Unii au ajuns la acest job după lungi şi zadarnice căutări a unei slujbe.

Sunt angajaţi toţi care pot vorbi şi scrie ruseşte

Fosta angajată a trecut interviul într-o clădire frumoasă de oficii. E foarte greu să ajungi acolo: securitate strictă, turnichete. La începutul interviului trebuie să îndeplineşti o anchetă, unde menţionezi toate joburile anterioare, reşedinţa, adresa domiciuliului fizic, informaţii privind locurile de muncă ale părinţilor ş.a. Apoi, după ce ţi se pun câteva întrebări, eşti rugat să „parafrazezi” orice ştire de ultimă oră. „Am avut senzaţia că la acel job sunt primiţi toţi care pot demonstra că pot vorbi şi scrie ruseşte. Nu ţi se oferă nici o informaţie cu privire la locul în care urmează să lucrezi: este un holding media, câteva site-uri, creştem traficul, salariul mai mare de mediu. După ce ai căutat un job câteva luni şi auzi cuvinetele „45.000 de ruble”, accepţi imediat. Este salariul de bază pentru toţi angajaţii de rând – „bloggeri”, „content-manageri”, „specialişti SEO” sau creatori de colaje „demotivante” patriotice, care se numesc „ilustratori”. Cei care avansează ajung la salariul de 55-60 de mii de ruble (750 Euro). La angajare, nimeni nu se interesează de convingerile politice ale viitorului angajat”, relatează tânăra.

20 de ştiri, 75% de conţinut inedit

Potrivit ei, ziua de muncă e de la 9:00 până la 17:30. „Trebuie să faci 20 de ştiri, 75% de conţinut inedit, ştirile trebuie să fie actuale”. Atmosfera e ca cea de la şcoală – oficiile seamănă cu auditoriile de informatică, nu ai dreptul să întârzii nici cu 2 minute (altfel, eşti amendat), pleci de la serviciu imediat după ce se termină ziua de muncă, nici cu un minut mai târziu. Holding-ul ar deţine 12 site-uri cu diferite tematici, dar toate într-un fel sau altul, ating problema politică sau Ucraina. Cartea de vizită este „Serviciul Federal de Ştiri”, aşa se prezintă angajaţii când dau telefoane. Cea mai mare parte a traficului îl primeşte „agenţia de ştiri Harkov”. Deşi e un site ucrainean, postările se fac din holding. Astfel de „site-uri ucrainene” sunt câteva în holding, inclusiv faimosul site „Antimaidan”. Pe aceste site-uri nu se fac ştiri false propriu-zise, ci se parafrazează într-un anumit mod: separatiştii, de exemplu, sunt redenumiţi în „rebeli”.

Fosta angajată continuă: În primele zile nu înţelegi unde te afli, pentru ce parafrazezi ştirile. Apare senzaţia că eşti parte a unui experiment, a unui reality-show, mai ales că în fiecare încăpere, în care se află 20-30 de angajaţi, sunt amplasate camere de supraveghere. Nu există spălare ideologică pe creier, nu există un instructor, instruire ideologică, fiecare îşi dă seama singur că nu poate să vorbescă în nume de rău desptre Putin, iar „rebelii” nu sunt terorişti. Novicii îşi dau seama unde au nimerit şi cum trebuie să redacteze ştirile. Nu există şedinţe de planificare. Majoritatea angajaţilor de rând sunt tineri cu şcoală superioară veniţi din alte oraşe, deloc proşti. Foarte mulţi tineri sunt îmbrăcaţi neformal. Angajaţii, convenţional, sunt de trei categorii: 1. „Sunt plătit şi nu-mi pasă, nici nu cunosc cine sunt angajatorii”; 2. „Îmi dau seama că e o fabrică de trolli a Kremlinului, dar la naiba cu suferinţele spirituale, atât timp cât sunt plătit”; 3. „Eu duc un război informaţional împotriva huntei fasciste”. Ultimii sunt în minoritate şi se pare că doar ei îşi iubesc slujba.

Ştirile principale se referă la Putin, Crimeea, Novorosia

Scopul principal sunt vizualizările. Potrivit planului, în fiecare zi numărul accesărilor la toate site-urile trebuie să crească cu 3.000. Departamentul SEO, care trebuie să se ocupe de promovarea conţinutului, se ocupă de spaming. Pentru trafic mai bun se iau ştirile despre omoruri, violuri şi alte infracţiuni din regiunile din Rusia, senzaţii din showbiz, Pugaceova, Madonna. Se bucură de popularitate ştirile despre gay, în spirit negativ. Dacă vorbeşti despre feminism, faci legătura cu ucrainencele din Femen. Ştirile principale se referă la Putin, Crimeea, Novorosia.

„Decizia de a pleca din rezervaţia de trolli a fost luată greu. E foarte complicat să găseşti o slujbă în vreme de criză cu un salariu bun în Petersburg. Problema e că simţeam o presiune psihologică foarte mare – a început să-mi tremure ochiul, iar noaptea visam cum transcriam ştiri despre Putin şi Ucraina. Pe lângă asta, am convingeri liberale, iar unii dintre cunoscuţii mei se află în opoziţie faţă de regim şi îmi era pur şi simlpu ruşine să le povestesc cu ce mă ocup. Toţi aceşti factori m-au scos din zona de confort şi am plecat uşurată”, explică fostul troll.

Vadim Vasiliu

4 gânduri despre “„Fabrica de trolli” a Kremlinului: Scriem despre Putin, Crimeea şi Novorosia

 1. Excelent articol. Poate vom afla in curand cum functioneaza si fabrica de trolli prorusi in Romania (acestia fiind vorbitori de limba romana) , cu cat sunt platiti , de unde le vin ‘inspiratiile’ si pe unde au centrele de comanda, ce i-a determinat sa lucreze in slujba unui stat strain. In afara de trolli din Republica Moldova carora le inteleg motivatia (marea iubire pentru rusia) nu-i inteleg pe trolli romani.
  Am citit pe aici la voi cateva articole exceptionale referitoare la propaganda rusa in lume, Putin trebuie sa fie Superman, Rusia centrul credintei si al civilizatiei. Cautand apoi pe youtube cate ceva legat de propaganda lor de prost gust, am gasit ceva cu totul iesit din comun. Mi-a atras atentia titlul pompos ‘VIDEOCLIPUL DIN RUSIA CARE A SOCAT O LUME INTREAGA’ 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=gNv_vX3TNlA
  Ceva iesit din comun intradevar ca niste barbati coboara din masini si ajuta babele sa treaca strada. Unde ati mai vazut voi in lumea asta astfel de barbati. Rusii ar vrea ca dupa vizionarea clipului, occidentalii , americanii si toti cei din lumea asa zis civilizata, sa verse lacrimi intrebandu-se de ce in tarile lumii civilizate nu vezi asa ceva. Saracii rusnaci, nu le-a spus nimeni ca in tarile civilizate nu ai sa vezi barbati coborand si ajutand batranici sa traverseze strada pentru ca in tarile civilizate soferii opresc la trecerea de pietoni :-). prin acest clip, ciolovecii s-au facut inca odata de cacao, pentru ca oamenii civilizati vazandu-l , in loc sa fie socati de acei supermani, se intreaba ce planeta este Rusia daca soferii nu opresc la trecerile pietonale si este nevoie de acesti supermani 🙂

 2. Foarte tare acest Dumitru Sergiu, cel care a postat videoclipul . El nu este un troll platit de rusia si nici un spalat pe creier putinist. El este nevinovat si nepartinitor 🙂 ar trebui intrebat de ce acel video l-a socat ? citind comentariile paranoice din subsol, am realizat ca abia asteptau trolli prorusi sa le fie ridicata mingea la fileu ca sa inceapa sa verse ineptii.
  O intrebare : in Romania tine cineva sub control trollingul prorus ? ma refer la autoritati.

 3. Angajatii autoritatii care se ocupa cu cenzura internetului in China au un imn intitulat „Mintea si sufletul securitatii din spatiul cibernetic”… Cantecul, interpretat de un cor, subliniaza loialitatea angajatilor fata de munca lor, care „transforma lumea intr-un loc mai bun”: „Cu loialitate si devotament, avem grija de domeniul nostru zi si noapte”
  http://www.hotnews.ro/stiri-in.....-china.htm
  Astia nici nu se ascund si noi inca discutam cu slujbasii lor ca si cum ar fi parteneri onesti de dialog.

 4. @Cristi Marin, da, se simte propaganda din plin. Din fericire sunt idioti, adica la o privire mai atenta se poate observa manipularea foarte usor. De exemplu aici:

  https://www.facebook.com/video.php?v=869771973088262&pnref=story

  Caine care plutea pe un ghetar salvat de un echipaj rusesc. Nu e foarte clar cine si cum insa la un moment dat se vede numele navei cu caractere rusesti, si o voce in rusa care spune ceva. Discret, se induce ideea ca uite ce oameni buni si cu suflet mare traiesc in Siberia.

  Nimeni insa nu se intreaba cum a ajuns acel caine acolo. Un ghetar nu se rupe din senin in bucati asa de mici, nu ajunge nimeni sa pluteasca in deriva luni intregi pana sa se topeste ca sa ajunga la acea dimensiune de 1 metru. Pe urma mai e si frigul, care inclusiv in cazul unui om (strat de grasime mult mai mare) face ca la 5-10 grade sa reziste in apa sau ud leoarca 10-15 minute cel mult. Un caine si vara incepe sa tremure de frig, la temperaturi ale apei mult mai mari. Adica caine (nici nu mai spun de rasa) ar fi murit rapid. Prin urmare, cine a pus acel caine pe bucata de gheata in the first place? De ce?

  Plus multe altele. In alta ordine de idei, un articol interesant:

  http://www.foreignaffairs.com/.....g-putin-tv

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.