Fascismul liberal – cartea lui Jonah Goldberg tradusă în româneşte

Print Friendly, PDF & Email

Anca Cernea semnalează apariţia acestei cărţi în România. Susţinătorii Stîngii au un tic mental şi verbal: etichetarea conservatorilor drept „fascişti”. Această insultă este atît de excesivă şi lipsită de sens încît majoritatea celor vizaţi ridică din umeri şi nu o iau în seamă. Încă din 1946, George Orwell concluziona că această acuzaţie denotă imaturitate politică, fără un conţinut serios dincolo de „ceva nedorit”. Însă pentru jurnalistul Jonah Goldberg, redactor la revista National Review, abuzul acestui termen merită să fie examinat cu atenţie. Cartea sa repudiază identificarea fascismului cu conservatorismul şi, aşa cum indică titlul, întoarce acuzaţia către cei care o proferează cu râvnă. Liberalismul modern american, demonstrează Goldberg, atît la originile sale din secolul 20 timpuriu cît şi în manifestările ulterioare, este cel care de fapt denotă asemănări surprinzătoare cu fascismul european.7 gânduri despre “Fascismul liberal – cartea lui Jonah Goldberg tradusă în româneşte

 1. emil:

  Arhetipul de fascist liberal expus de Beck: George Soros, care marturiseste ca s-a distrat manipulind economii si vieti ca pe niste pioni pe o tabla de sah:

  E o expunere istorica.

  Aviz uneltelor lui Soros din Romania, angajate, pe bani cistigati de un speculator genial dar fara nici o alta calificare, in echipele asa-zis umanitare ale „Societatii Deschise”.

 2. Ei, dar este un adevărat eveniment. Nu ştiu de ce, dar nu cred s-o văd promovată la blog la Pătrăşconiu (care promovează diverse cărţi mai mult sau mai puţin de dreapta).

 3. Cristina, m-am uitat si eu la emisiunile de zilele astea despre George Soros. Le-am vazut prima data la Riddick. E incredibil ce face omul asta (Beck)!

  2. am primit pe facebook aceasta discutie de trei ori pe CSPAN cu Jonah Goldberg despre Liberal Fascism. Am vazut pina acum ora din ea si e extrem de interesanta. O postez aici pentru cine ar putea fi interesat. Merita urmarita in reprize.

 4. Costin:

  Multzam in numele cititorilor nostri. Eu am vazut discutia cu Jonah de la C-Span (cred ca ai vrut sa spui „de trei ore”–e lunga) acum o saptamina.
  Merita vazuta nu numai pentru analiza sa penetranta a bifurcatiei fascism-socialism/comunism, a „exceptionalismului american”.

  M-a bucurat sa aud ca Jonah dispretuieste, ca si mine, conceptul Bushist de „compassionate conservatism” menit sa-i ingratieze pe republicani democratilor care-i acuzau ca n-au inima, ca vor sa infometeze copiii, minoritatile, etc. Conceptul nu a facut decit sa confirme, stupid, sablonul liberal.

 5. Who Will Be TIME’s 2010 Person of the Year?

  Pundit, proselytizer and paranoid, Fox News Channel’s Glenn Beck isn’t just the king of cable’s 5 p.m. hour anymore. The year 2010 saw Beck pen a politically tinged airport thriller, launch his own online university (featuring such courses as „Presidents You Should Hate”), draw tens of thousands of Tea Party faithful to D.C. for his „Rally to Restore Honor” and help motivate a devoted cadre of Obama haters to return control of the House to the Republicans. At a time when the political echo chamber is more cacophonous than ever, the weeping wild man is cutting through the din and amassing a media empire that takes in tens of millions of dollars each year.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.