Gabriel Gachi: Partidul unic, marea tentaţie a USL

  Print Friendly, PDF & Email

  […]

  Zâmbesc când văd puseele egolatre al politicienilor de la Putere. E semnul că sunt slabi şi vor pierde, te poţi ocupa deja de alte lucruri pentru că vei auzi cu siguranţă zgomotul produs când vor cădea. La Andrei Marga am văzut impulsul dominator din primele 24 de ore. Nu poţi face nimic, doar aştepţi, e ca şi cum politicienii ar dormi într-un pat de ceară care începe să ardă mocnit din prima noapte la guvernare.

  Sunt 8-9 luni de când Ioan Oltean scuipa seminţe în capul Opoziţiei […]. Alimentarea urii nu e o simplă hârjoană între politicieni, pe care n-ar trebui să o luăm în serios. E mai mult de-atât, un calcul cinic de anihilare a unui duşman difuz, încadrat în viteză printr-o generalizare, şi care produce o falie în societate largă cât Marele Canion. Exploatarea resentimentului e ca un tsunami care ne mătură pe toţi, o dată la 4 ani.

  Puneţi mâna pe un pix şi faceţi pe-o foaie simularea votului uninominal pur dacă vreţi să vedeţi un tsunami adevărat. Dan Şova a anunţat scurt, în patru cuvinte – „îl vom trece prin Senat” -, după ce l-au trecut fulgerător prin Camera Deputaţilor, şi o vor face. Sistemul e simplu: sunt 461 de colegii şi câştigă automat candidatul cu cel mai mare număr de voturi. Uninominalul pur poate urca scorul USL la cifre care nu se spun acum nici în şoaptă.

  […]

  Dacă aruncăm o privire atentă pe sondajele din teritoriu, observăm că marele atuu al USL este distribuţia relativ uniformă a intenţiilor de vot pe care mizează la nivelul întregii ţări. Altfel spus, din 10 colegii într-un judeţ, e foarte plauzibil ca USL să aibă cel mai bine plasat candidat în 8 colegii, adică omul lor să fie pe primul loc cu 30-35% din voturi, PDL să urmeze cu 20%, PPDD cu 10% etc. Şi extrapolaţi această situaţie realistă în marea majoritate a judeţelor. PDL mai are puţine fiefuri (5-6 judeţe) în care poate spera să obţină 50% din voturi. UDMR are două judeţe şi jumătate, UNPR şi PPDD pot spera să aibă câte-o mână de candidaţi care să obţină victoria în colegiile lor şi mai rămân locurile garantate minorităţilor. Am putea avea 320 de câştigători din USL din totalul de 461 de meciuri electorale pentru Parlament. E un val generat de cultivarea urii, un val care înghite orice discurs raţional şi închide toate dezbaterile.

  […]

  Gabriel Gachi

  2 gânduri despre “Gabriel Gachi: Partidul unic, marea tentaţie a USL

  1. Păi nu mai înţeleg nimic. Aud că din sondaje USL nu are 50% ,asta însemnând că în cel puţin jumătate din colegii pot câştiga alte partide, şi totuşi la mulţi le tremură izmenele.
   Eu zic că prin acest sistem poate orice partid să ajungă în parlament şi asta e o trebă bună. La locale, la mine în comună cel mai bine e plasat un ţărănist, ăsta cred că ar fi fericit să aibe chiar şi un singur reprezentant în parlament, dacă se menţine pragul nu va avea niciunul.

  2. Domnu Gachi cam greseste „E semnul că sunt slabi şi vor pierde”. Nu vor pierde pentru simplul fapt ca nu exista alternativa viabila la USL.
   PDL e mort si altceva nu exista. PNL? Sa fim seriosi, astia tin trena PSD-ului, ei au doar o relatie „master and servant”.

   Deci pesedeii pot guverna si cu picioarele ca tot vor avea majoritate in ambele camere si cam peste tot dealtfel.

   Si nu se va numi dictatura, nu! 🙂 Stati linistiti la „locurili voastri”, nu e decit o tranzitie din era ticalosilor in era dobitocilor.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.