Gabriel Gachi: Ponta, premier de sacrificiu, urmează Apocalipsa

Print Friendly, PDF & Email

[…]

Ca un baston electric pe şira spinării a fost anunţul de pe Antena 3: România are nevoie de un ajutor de urgenţă de minim 5 miliarde de euro, poate chiar 10 miliarde. Bogdan Chireac era în transă, părea un cioclu în jurul căruia bâzâie muştele: „Duceţi-vă la Bruxelles şi cereţi urgent bani, dezastrul e atât de mare…”. Suntem în procesul de fezandare, în care primele avertismente, care provoacă perplexitate, nu vin din partea liderilor USL aflaţi la Putere, ci din partea mesagerilor Apocalipsei. Vestea se împrăştie prin aer ca o molimă, la început politicienii vor schimba subiectul şi în ceasul al 12-lea ne vor îngropa de vii.

Ce înţeleg: că panarama din 2012 s-a terminat şi că adevărul era că nu ne salva nimeni de nimic, nu e niciun ban pe care să-l împartă cineva. Înţeleg că avem o clasă politică falimentară şi că trebuie să ne împrumutăm din nou ca să plătim tot ce nu s-a făcut în 2012 şi ca să mai putem trece măcar un an. Înţeleg că n-au bani de pensii, că pentru toată infrastructura rutieră pot da cel mult 1 miliard pe an (adică facem autostrăzi în 166 de ani, în rest tot ce auziţi e minciună), că terminăm anul fără creştere economică şi că n-a existat niciun plan în afara câştigării Puterii. Se repetă povestea din 2010, politicienii sparg paharele, iar noi le plătim.

La fel s-a întâmplat în 2009, când PSD şi PDL au guvernat împreună, amânând toate ajustările şi reformele şi ducând la creşterea cheltuielilor publice în ciuda crizei mondiale. Au tăcut împreună, Geoană şi Băsescu au sacrificat totul pentru alegerile prezidenţiale, iar în aprilie 2010 a venit nota de plată: tăierea salariilor şi, ulterior, creşterea TVA. 2009 a fost un an esenţial pentru România, dar soluţia a fost să împrumutăm 20 de miliarde de la FMI ca să plătim distracţia.

La fel, în 2012, PDL a guvernat cinci luni, iar USL şapte luni. Dacă parcurgi platforma electorală a USL şi o compari cu programul de guvernare ce va fi prezentat în scurt timp, descoperi că după obsesiva formulă „PDL a nenorocit ţara” nu mai urmează nimic. Nu există soluţii, mergem şi ne împrumutăm.

Intrăm pe noul scenariu după Sărbători. Promisiunile lui Ponta, din 2010 până în prezent, au fost tocate timp de-o oră în studioul lui Gâdea, iar cele ale lui Antonescu au căzut la montaj. S-a deschis un nou capitol, în care liderul PSD devine „premierul de sacrificiu”, pentru că nicio promisiune nu va fi respectată. Am terminat cu băsiştii, canalizăm toată ura pe noua victimă. Exacerbarea resentimentului, cultivată malefic de Antena 3, e singura formă de guvernare a României şi e umilitor pentru un popor să fie tratat ca o masă de zombie care înfulecă fiecare nouă pradă.

În schimb, Bulgaria n-a cerut bani de la FMI şi s-a descurcat. Este macrostabilizată, încasează TVA mai mult decât România, are evaziune mai mică şi i se prognozează o neverosimilă creştere economică de 5% în 2013. Nu va face, dar e un semn al încrederii pieţelor. Noi facem linişte când vorbeşte Badea şi în curând îl vom mânca prăjit pe Victor Ponta. Dar PIB-ul tot nu va creşte.

Gabriel Gachi

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.