Grecia, cea mai coruptă ţară din Europa

Print Friendly, PDF & Email

Pe lîngă faptul că este înglodată în datorii, Grecia deţine şi dubioasa distincţie de a fi cea mai coruptă ţară din Europa, conform Indexului de Corupţie Aparentă 2010 dat publicităţii de Transparency International. Conform acestei organizaţii, Grecia pierde anual în jur de 8% din PIB datorită corupţiei, iar o familie greacă plăteşte în medie aproximativ 1.500 euro pe an pentru şpăgi. Sistemul medical de stat este cel mai corupt, dar practica cererii şi acceptării de mită este larg răspîndită, de la politicieni şi funcţionari de stat pînă la firme private, în special contractorii privaţi care competiţionează pentru obţinerea de proiecte finanţate de stat. În 2009, Grecia s-a aflat pe locul 71 în acest clasament, la egalitate cu România şi Bulgaria, dar în acest an a căzut pe locul 78 din 178 de ţări, ultima din UE şi la egalitate cu Serbia, China şi Thailanda.

2 gânduri despre “Grecia, cea mai coruptă ţară din Europa

  1. Extrema stanga din Grecia foloseste terorismul in apararea coruptiei. Sokratis Giolias, de 37 de ani, ziarist radio la postul Thema 9.89, casatorit si cu un copil (al doilea este pe drum) a fost ucis de trei membri ai Sect of Revolutionaries. Grupul a mai fost acuzat anul trecut de uciderea unui politist.

    Sokratis Giolias, cunoscut si pentru activitatea sa de blogger, era un reporter de investigatii care facuse lumina in cateva afaceri de coruptie. Din pacate, planul lui Papandreu de eradicare a coruptiei merge incet si prost.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.