Grigore Cartianu: Puciul a reuşit, urmează execuţia

Print Friendly, PDF & Email

Să fim bine înţeleşi: avizul Curţii Constituţionale, la solicitarea de suspendare a preşedintelui, a fost evident negativ. Curtea n-a spus-o direct, ci indirect: nu există „fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”, aşa cum este definită singura situaţie în care poate fi suspendat preşedintele (Art. 95, alineatul 1 din legea fundamentală).

Întrucât textul constituţional nu defineşte noţiunea de „fapte grave”, pentru a statua dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru suspendarea din funcţie a Preşedintele României, Curtea Constituţională a precizat în 2007, la precedenta suspendare a preşedintelui, că:

„Pot fi considerate fapte grave de încălcare a prevederilor Constituţiei actele de decizie sau sustragerea de la îndeplinirea unor acte de decizie obligatorii, prin care Preşedintele României ar împiedica funcţionarea autorităţilor publice, ar suprima sau ar restrânge drepturile şi libertăţile cetăţenilor, ar tulbura ordinea constituţională ori ar urmări schimbarea ordinii constituţionale sau alte fapte de aceeaşi natură care ar avea sau ar putea avea efecte similare”.

Niciuna dintre obser-vaţiile făcute de Curtea Constituiţională, în cele şapte puncte ale Avizului consultativ de vineri, 6 iulie 2012, nu se încadrează în definiţia de mai sus.

Dar aceste lucruri sunt deja istorie. Oricum, majoritatea parlamentară, în formula sa gestantă (PSD-PNL-PC-UNPR-UDMR-Minorităţi), era hotărâtă să voteze suspendarea indiferent de verdictul Curţii Constituţionale. Sunt, nu sunt „fapte grave de încălcare a Constituţiei” – jos Băsescu!

Aşadar, mergem la referendum. Un referendum în care opţiunea nu va fi pro-Băsescu sau anti-Băsescu, ci pentru statul de drept sau împotriva statului de drept. Căci nu putem uita cum domnii Ponta şi Antonescu au călcat pe cadavre, siluind legile şi suspendând Constituţia, pentru a reuşi să decapiteze, în numai patru zile, primii trei oameni în ordinea statală!

[…]

Azi şi mâine, Curtea Constituţională este chemată să se pronunţe în privinţa unor legi şi hotărâri ale Parlamentului. Dacă va fi constatată neconstituţionalitatea acestora, atunci barbaria va primi oficial eticheta de lovitură de stat. Iar lovitura de stat, în ciuda planului clocit în laboratoarele USL, nu va putea fi legalizată prin Ordonanţă de Urgenţă!

Să mă numesc Victor Ponta sau Crin Antonescu, aş crăpa de ruşine văzând ce spun marii oameni politici ai Europei, de la Angela Merkel la Jose Manuel Barroso, de la Wilfried Martens la Markus Ferber, de la Viviane Reding la Susanne Kastner. Sau, instituţional: de la guvernul Germaniei la cel al Franţei, de la Consiliul European la Comisia Europeană, de la Consiliul Europei la Departamentul de Stat american…

Grigore Cartianu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.