Guvernul polonez intentioneaza sa abroge prescrierea crimelor comuniste

Print Friendly, PDF & Email

fotografie comperta: demonstranti opriti de militia comunista in timpul vizitei Papei Ioan Paul al Doilea in Polonia, in 1979.

Guvernul conservator de la Varsovia vrea sa abroge legea cu privire la prescrierea crimelor comise in timpul regimului comunist, lege introdusa in 1997 de executivul de stanga aflat la acea vreme la putere in Polonia, transmit agentiile AFP si PAP, citate de Agerpres.

Ministrul justitiei Zbigniew Ziobro, care este si procuror-general al Poloniei, a sesizat Tribunalul Constitutional pe subiectul dispozitiilor din Codul Penal care dau „garantii de impunitate” functionarilor regimului comunist din perioada 1944 si 1989.

Sunt vizate infractiuni pasibile de 5 ani de inchisoare, precum torturi si alte forme de tratament crud, inuman sau degradant, comise intentionat de functionari ai politiei politice contra unor militanti anticomunisti.

Potrivit lui Ziobro, autorii acestor crime au beneficiat de „omisiuni voluntare ale urmaririi in justitie”.

Legat de subiect, puteti citi si La Gdansk, Lenin a scos capul din lada de gunoi a istoriei…

  •  Pawel Adamowicz, primarul liberal din Gdansk, a pus să fie re-instalată la intrarea în istoricul şantier naval, locul de naştere al Solidarităţii, o inscripţie cu numele lui V.I.Lenin.
    Paranteză: Cam tot atunci a apărut în Grădina Icoanei bustul porcului Adrian Păunescu, şi tot cam pe atunci Rusia s-a umplut de stalinobuze, adică de autobuze cu mutra lui Stalin pe ele. Nu ştim sigur dacă această epidemie de revanşism istoric comunist este o chestiune coordonată „de la centru”, sau ţine, pur şi simplu, de globalizare, sau de încălzirea planetei la roşu.
    Locuitorii din Gdansk, indignaţi de acest afront adus memoriei celor care au luptat acolo împotriva comunismului, s-au ocupat intens de „redecorarea” inscripţiei cu pricina. Cititi mai departe

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.