Hezbollah, o amenintare la adresa securitatii Europei

Print Friendly, PDF & Email

Editorial semnat de Dan Ben-Eliezer, Ambasadorul Israelului in Romania (vezi in atasament si varianta in limba engleza)

Concluziile anchetei oficiale realizată de guvernul bulgar în legătură cu atacul cu bombă asupra unui autobuz cu turiști în stațiunea Burgas pe 18 iulie 2012 sunt clare: organizația teroristă Hamas a fost responsabilă în mod direct. Atacul terorist din Burgas, care a ucis cinci cetățeni israelieni și un cetățean bulgar și a rănit peste 100 de persoane nu a fost un incident izolat, ci face parte dintr-o campanie teroristă globală dirijată de Iran și reprezentantul său, Hezbollah. Mai mult decât atât, raportul autorităților bulgare furnizează dovezi că Hezbollah este angrenată în activități teroriste în toată Europa. Intenția organizației de a lovi pe teritoriul european a devenit evidentă atunci când un atac similar a fost dejucat în Cipru cu doar 11 zile înainte de cel din Burgas.

Terorismul nu are granițe și este momentul ca Uniunea Europeană să recunoască faptul că Hezbollah este o organizație teroristă și să o includă pe lista cu asemenea entități. Această decizie ar însemna un pas important în lupta împotriva terorismului, deoarece ar oferi baza legală pentru monitorizarea mai îndeaproape a activității internaționale a Hezbollah, dar și un mijloc de a pune presiune asupra tranzacțiilor financiare și activităților criminale prin intermediul cărora își poate îndeplini atacurile teroriste. Acest lucru ar pune bazele pentru prevenirea atacurilor viitoare ale Hezbollah asupra cetățenilor nevinovați ai statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv asupra cetățenilor români.

Ezitarea anumitor guverne europene de a declara Hezbollah o amenințare la adresa securității naționale se bazează pe o neînțelegere a naturii organizației. În ciuda faptului că aceasta deține locuri în guvernul libanez, este o singură organizație, unitară, cu un singur lider, Hassan Nasrallah, care controlează atât acțiunile teroriste, cât și pe cele „civile”, care au ca scop consolidarea sprijinului oferit teroriștilor. Desemnarea Hezbollah drept organizație teroristă nu ar destabiliza Libanul. Din contră, Hezbollah reprezintă unul din principalele elemente destabilizatoare, deoarece are propia armată care concurează cu poliția și armata Libanului. De asemenea, Hezbollah a fost în spatele a numeroase atacuri pe teritoriul Libanului, precum și în întreaga lume.

De la înființarea sa în urmă cu aproape treizeci de ani, Hezbollah a încălcat normele dreptului internațional, prin comiterea unor acte de terorism, crime de război și crime împotriva umanității. Lista activităților sale ilegale include bombardarea unor ținte civile, asasinări, răpiri, deturnări de avioane și utilizarea civililor libanezi pe post de scuturi umane.

Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Olanda, Australia, Noua Zeelandă și Israelului consideră sau au inclus deja Hezbollah (sau componentele sale) pe lista organizațiilor teroriste. Constatările anchetei autorităților bulgare oferă Uniunii Europene o dovadă în plus că Hezbollah și protectorul său, Iran, reprezintă o amenințare la adresa securității cetățenilor europeni. Așadar, guvernele europene trebuie să recunoască Hezbollah drept organizație teroristă și să acționeze pentru a o împiedica în a efectua noi atacuri teroriste.

8 gânduri despre “Hezbollah, o amenintare la adresa securitatii Europei

 1. Pai si ce treaba are interesul nostru national cu Hezballah sau cu alte organazatii teroriste ? Domnul Ambasador vorbeste in numele Israel si eu vorbesc in numele Romaniei . Voi vorbiti in numele Fox News via Shalom News . Iaca na na na …….. Zgomotosi mai sunteti mai brunetilor :)))

 2. Uite, stimati colegi, ce misto: Roman de dreapta ala de acum doua zile ne face legionari si ne injura in fel si chip pentru ca nu sustinem miscarea gay, iar cretinul asta in camasa verde ne numeste „bruneti” pentru ca suntem de acord cu ambasadorul Israelului. Partea inca si mai amuzanta e ca tizul meu idiot mai are si tupeul sa spuna ca reprezinta Romania. Adevarul e ca n-o reprezinta nici pe doamna de ma-sa.

  L-am trecut si pe asta in Spam, sa se lupte acolo cu activistul gay Romanul de dreapta, sa vedem cine invinge, grupul GayPride sau tastaturile N&D TLC. :mrgreen:

  Intrebarea e: poti sa fii in acelasi timp legionar (precum ne acuza Romanul de dreapta) si vandut evreimii mondiale (precum spune idiotul VladT)? 😆 In ce realitate paralela traiesc oamenii astia?

 3. Faptul ca „stimabilul” VladT nu vede despre ce e vorba, nu ma mira. Nu-l cunosc personal, dar ii cunosc linia de gandire, ea fiind comuna si altora, carora le place sa se ascunda dupa degete in fata unor pericole mondiale, mai ales cand primul amenintat de ele este Israelul. In mintea sa, romanii trebuie sa se disocieze cat mai repede de acesti vesnic amenintati, pentru a nu intra si ei in colimatorul teroristilor.
  Stimabilul are greseala. Hizbala este una din multele organizatii teroriste islamice care sunt amestecate in actiuni violente in toata lumea, in marea misiune de a face lumea occidentala sa sa inteleaga ca bine ar fi sa lase dracului propria cultura si sa adopte modul de viata Islamic aducator de pace si intelegere (model Siria, de exemplu). Asta e insa mai greu de inteles pentru anumite minti.

  Un alt aspect, nelegat de cele spuse de preopinent. Europa insasi adopta o atitudine lasa fata de terorismul Hizbala. Daca pana acum terorismul practicat de organizatie nu i-a convins pe onorabilii conducatori ai CE s-o claseze in lista organizatiilor teroriste, iata ca vine acest atac intr-o tara a CE sa ofere argumentul decisiv pentru a-i convinge. Dar nu, ei inca nu se vad convinsi. Au gasit o chichita pentru justificarea lasitatii. Hizbala are si un brat politic, in Liban, unde participa ca partid la conducerea acelei tari. Deci, n-ar putea sa declare Hizbala terorista, fara sa considere si Libanul atins de terorism (din pacate, Libanul neavand forta de inlatura aceasta miscare super militarista si super inarmata, a acceptat-o ca partener in guvern). Si atunci, tinand cont si de teama de represalii din partea Hizbala, la inteleptii de la Bruxelles acest subiect probabil ca o sa cam ramana ca in tren…
  Cui a inteles faimosul desen cu cele trei maimute, una acoperindu-si ochii, cealalta urechile si a treia gura, nu-i mai ramane decat sa scrie deasupra „Comunitatea Europeana”.

 4. Recomand lui VladT sa ia pastilele la timp si sa faca un control de daltonism, inainte de coloreaza asa zisi „bruneti”.
  Mama prostilor e mereu gravida …

 5. Ei, Ilie, cand ochii inceteaza sa mai vada bine, e natural sa nu mai vada nimic cum trebuie, inclusiv culorile.

 6. @6 Daniel Francesco
  Deci singurul lucru care se mai poate adauga este: QED.
  Dar cele trei maimute celebre nu vor intelege nici acum.

 7. Nu mai departe de Romania, in urma cu vreo doua luni, un terorist a incercat sa atace o ambasada, parca pe cea Americana. Norocul a fost ca a fost suspectat si urmarit si astfel a fost prins la timp si nu s-a produs o nenorocire . Nu mai am datele sau linkul, poate stiti voi mai bine detaliile.

  Cred ca ar fi trebuit sa i se dea evenimentului mai multa importanta.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.