Horia-Roman Patapievici despre „Partea nevăzută decide totul“ (VIDEO interviu adevarul.ro)

Print Friendly, PDF & Email

„S-o luăm din copilărie… De ce oare anumite episoade legate de bunici, de părinţi, de ce anumite întâmplări rămân grevate până la moarte. Nu ştim dacă sufletul le va prelua. Mare parte din contemporanii noştri ar spune că nu. Dar eu cred că da… Atunci, în copilărie, prin mecanisme am făcut ceea ce Platon numeşte „scriere în suflet”, deschide Horia-Roman Patapievici discuţia din studioul Adevărul Live. În Phaidros nu este un argument împotriva scrisului, pentru că el a fost un mare scriitor. El are acolo un argument pentru „scrisul pe suflet”. Când suntem îndrăgostiţi, când suferim traume majore, atunci intră în funcţiune această scriere pe suflet. Noi trebuie să redeprindem această facultate a scrierii pe suflet. Şi atunci lucrurile pe care vrem să le păstrăm nu le vom mai uita niciodată.

Laurenţiu Ungureanu întreabă dacă nu e ceva anacronic. „Nu e anacronic, pentru că ţine de condiţia umană”, răspunde Horia-Roman Patapievici. „Ceea ce oferă o tabletă este exact scrisul pe hârtie, adică notaţia mecanică, nimic altceva. Google îmi pune la dispoziţie o mulţuime de informaţii. Exemplul l-a dat Umberto Eco. dacă daă căutare pe Google cu numele lui Kant vom găsi o mulţime de notaţii. dar multe dintre ele sunt gunoi, altele sunt importante. Iar asta se poate distinge numai în urma unei educaţii care să-ţi permită să alegi între informaţia bună şi cealaltă”.

Instrumentarul tehonologic e doar un instrumentar. Felul în care-l folosim ar trebui să depindă de noi. Deşi văd că într-adevăr există proiecte de finanţare pentru „tehnologizarea învăţământului”. Nu idealul de educaţie trebuie să se modifice în funcţie de tehnologie, ci tehnologia trebuie să slujească idealului de educaţie.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Interviul Adevarul live (19 mai 2015)

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.