FUNDATIA IOAN BARBUS

Horia-Roman Patapievici: O să vă şochez, România trebuie să se înarmeze puternic

Pentru noi este vitală prezenţa în Uniunea Europeană şi în NATO. Şi acum voi spune erezia cu care o să vă şochez. Părerea mea este că România trebuie să se înarmeze puternic. Şi anume – să se înarmeze inteligent, aşa cum Statul Israel se înarmează inteligent. Trebuie să avem servicii secrete puternice, naţionale şi animate de paşoptism. Le-aş numi aşa: Divizia C.A Rosetti, Divizia Titu Maiorescu, ca să-şi amintească de unde vin, că nu sunt comunişti. Trebuie să avem o armată flexibilă, aşa cum are Israelul o armată flexibilă. Să nu ne bazăm că va lupta cineva în locul nostru, când va veni momentul să se întâmple acest lucru şi să nu ne văicărim sub forma ‘Vai de mine! Nu se poate! Există înarmare nucleară! Nu se poate face nimic!’ şi să ne punem palma în fund. E formula cea mai greşită, amintind de anul 1940, care este anul dezonoarei noastre. (…)

O politică naţională realistă nu se poate baza decât pe acceptarea culturală a capitalismului.

Capitalismul este un cuvânt de ocară astăzi, pentru că opinia publică e făcută de progresişti, care sunt anti-capitalişti. (…) Opinia comună generală este foarte reticentă faţă de capitalism. Nu mai e un cuvânt descriptiv, este un cuvânt negativ. Din punctul nostru de vedere, ca statalitate românească, noi trebuie să înţelegem că capitalismul (…) este o politică naţională. Ce este capitalismul? Este ordinea socială a proprietăţii private şi a garanţiilor juridice care garantează libertatea schimburilor şi, încă o dată, proprietatea privată sub toate formele ei, profit ş.a.m.d. E foarte simplu. E o ordine socială. Iar această ordine socială este a proprietăţii individuale, care există prin şi pentru că există garanţii juridice, deci o structură de drept care garantează proprietatea individuală şi libertatea schimburilor. Toată filosofia modernităţii, dar toată, este aici. (…) Pentru România nu există alternativă la angajarea societăţii româneşti pe calea unui capitalism extraordinar de profitabil. Şi la asta suntem buni, dacă nu avem acele concepţii morale greşite care să ne smintească. Deci: caractere, capitalism şi armată flexibilă. Asta îţi doresc eu ţie, dulce Românie. (…)

Horia-Roman Patapievici

PRELUAT DIN   Agerpres

Vedeți și:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

11 comentarii

  1. Tudor
    25 iunie 2018

    Ideea de la inceputul articolului e buna, judecata e, in schimb, gresita, este judecata unui om care nu a trecut niciodata prin situatiile pe care le expune. A fi antreprenor, patron de firma, este in primul rand o responsabilitate asumata in fata angajatilor, parteneri in afacere. Nimeni nu poate contesta dreptul de proprietate, iar daca acest lucru se intampla, afacerea se muta in alta parte unde drepturile sunt respectate. Proprietatea privata este un bun castigat prin munca asidua, nu iti poti bate joc de el, nu exista gresala. Te poti uita in ochii unui om sa ii spui ca nu mai il poti sustine? Sau ca nu esti capabil sa ii faci loc? intr-o firma privata proprietatea nu este a unei persoane … este a tuturor, celor angajati si implicati in viata, teoretic, nedeterminata, a unei firme. Asta ca sa nu intram in dreptul muncii si in responsabilitatile care vin de acolo.

  2. Anca Cernea
    25 iunie 2018

    Tudor, foarte just ce spuneți despre ce înseamnă a fi patron de firmă.
    Dar nu înțeleg unde a greșit HRP.

  3. adi
    25 iunie 2018

    ah, dl Patapievici traieste pe planeta Niburu, cand era in forta nu s-a ocuput o secunda sa integreze tinerii de la vreme aceea in sistemul univsersitar romanesc. Acum vorbeste de aparare? Bahhh

  4. Petre Gheorghe
    25 iunie 2018

    Domnule Patapievici. Excelenta idee, nimeni nu s-a gandit la ea! Sa ne inarmam, sa reusim prin noi insine! Aduceti avioanele, tancurile, lansatoarele, va vina toata tehnologia la noi! Exista doar o singura mica problema… banii. Doriti sa donati catre Ministerul Apararii cateva zeci de miliarde de dolari?
    Rusia are un buget pentru aparare de cam 60 miliarde USD/an reprezentand ~4.5% din PIB. Israelul cheltuie cam 15 mld USD, reprezentand ~5% din GDP. Romania are un PIB de ~200 mld USD si un buget de aparare de ~3.9 mld USD, deci aprozimativ 2%. Presupunand ca am ridica bugetul apararii la un procent egal cu al Russiei de 4.5%, am ajunge la un 9 mld USD, ceva mai mult de 1/2 din bugetul Israelului si de ~7 ori mai putind decat Rusia…
    Intelegem de ce ideea este excelenta dar usor utopica? ????

  5. adi
    25 iunie 2018

    errata : cu adevarat timpul smiorcaieli ca Rusia asa se pe dincolo s-a terminat. Daca Romania doreste sa devina puternica trebuie sa lase in urma bocetele de tip musulman. Dar pentru asta e nevoie de a crea un sistem unde romanii, acasa si cei din afara, gasesc ratiuni sa-si apere tara. Din pacate nici dl Patapievici, nici stanga (nu astept de la stanga nimic, sunt criminali prin natura) nu a oferit nimic pe aceasta tema. Nimic in fara de aiureli. Veste buna ca romanii tin la tara lor pentru alte motive. Vestea proasta e ca nimeni nu-si va aduce aminte de anemicii acestia. veste proasta pt ei.

  6. Lola
    25 iunie 2018

    România este momentan în miezul nopții minții, nicidecum la 10 minute de Elveția.La fel ca în Imperiul roman , patriciatul vorbește o limbă de care plebeul este neștiutor.Aici vorbim de o fundație morală distrusă de Fanar, turci, ruși și comuniști și pe care nu se poate construi o economie, o civilizație, o cultură puternică.Ca în reclama tv, “banii sunt totul,domnilor!” .Și atunci de unde mândrie națională, sentiment de siguranță și apartenență, dreptate sau speranță? Pentru ce să lupte poporeanul?Pentru silicoanele zăvorancei, pentru conacul lui vIrinel, pentru insula Belina? Pariu că la o eventuală încorporare jumătate din populația capabilă să lupte ar zbughi-o că din pușcă?Și de unde fabrici de armament, muniție, uniforme,blindate, că să nu mai vb de instalații militare gen depozite militare, infrastructură de comunicațiii și transport? Sunt absolut de acord cu Horia dar ce spune el, chiar și cu bani mulți, e de domeniul sf și mai ales în România de azi.

  7. Aise
    25 iunie 2018

    Frumos articol,scris mai mult din indicii. Da, proprietatea Romaniei,deci si a romanilor, sunt teritoriu,resurse. Preventiv trebuie sa ne construim o armata flexibila,inteligenta ca si Israelul care e un stat mic dar temut,asta ca sa nu mai zica cineva ca ce sa facem noi,o amarata de tarisoara. Surprize pot aparea si e mai bine sa fii pregatit. Ca structurile armatei sa poarte nume ale pasoptistilor este o strategie de mobilizare. Si da,servicii secrete puternice pentru ca informatia inseamna putere.

  8. Gheorghe Gudea
    25 iunie 2018

    Totul e bine spus dar lipseste ceva: De unde rezervisti?6 mil sunt afară,in caz de mobilizare generală va dura cca 2 3 luni sa i aduci in tara si si aceia fără stagiu militar.Nu ne putem compara cu Israel sau Elvetia unde cetățeanul este rezervist si in max 2h este la unitatea lui sau la frontiera

  9. Bogdan
    25 iunie 2018

    Domnule Petre Gheorghe. In primul rand, statisticile prezentate de dumneavoastra sunt putin invechite:
    Bugetul armatei aprobat de guvernul Orban pentru anul 2020 este de 5.54 mld USD (sau ~2,1% din PIB).
    In al doilea rand, nu este nevoie sa avem o armata egala cu cea israeliana, inconjurata pe toate froturile de tari ostile. Este deajuns sa avem o armata comparabila cu cea a Poloniei, ceea ce se poate realiza in 5-10 ani.

    Am sa va atasez niste statistici NATO: https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2019_06/20190625_PR2019-069-EN.pdf

    Dupa cum se vede si in acest document, ce spune domnul Horia-Roman Patapievici nu este chiar utopie sau de domeniul sci-f.

  10. mihai
    25 iunie 2018

    Nu numai ca nu este utopie, dar este ceva absolut obligatoriu pentru supravietuire – ca sa nu vorbim despre o viata demna. Si asta e valabil cu fiecare din cele trei conditii enumerate: caractere, capitalism, aparare puternica.

  11. Polilogu
    25 iunie 2018

    Domnu Bogdan , Ce spune HRP nu este deloc o utopie. Este tocmai ceea ce e absolut necesar si urgent la ora prezentului pentru România. Puțini sunt cei care îndrăznesc să o afirme răspicat. Nu, nu vorbim de naționalism în cazul nostru, cum mereu se insinuează pe unele sit-uri mai cu …ștaif.Citeam, deunăzi, ”rapoartele ”discuțiilor delegatiei ardelenilor conduși de IULIU MANIU la convorbirile de la ARAD cu delegatia Consiliul național maghiar reprezentat de OSZKAR JASZI,ministrul naționalităților în guvernul KAROLYI. Fulminante ! Iar cuvinele rostite acolo si atunci de I. Maniu ,diamantisime . Tot ce spune cu acel prilej este marcat de vizionarism si previziune imposibil de răstălmăcit ”naționalist ”. Un adevărat precursor al ”părinților fondatori ” ai UE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian