Horia Tabacu: Antena 3 (live) – Roman, Chireac și Ciuvică vor să facă țăndări SRI

Print Friendly, PDF & Email

[…]

Invitați – Cornel Nistorescu, Chireac, Petre Roman, Ciuvică, Radu Tudor.

Ne ducem în 2008, când s-a dat o bătălie mare, pierdută. Dar, de fapt, câștigată (?). Atunci, locțiitorul președintelui BEC era judecătorul Dragomir. A fost un scandal de care puțini își aduc aminte. BEC a luat o decizie care a scandalizat ONG-uri, care și-au exprimat stupefacția față de BEC. Era despre accesul în sălile de votare. Deci s-au creat premize de furt al alegerilor.

Alegerile au fost câștigate atunci de PSD, dar, de facto, le-a câștigat PDL și Boc a ajuns Prim Ministru. Vorbește Băsescu atunci, în 2008 , îl ironizează pe Geoană și declară PDL câștigător. Băsescu spune corect, nu înțeleg de ce îl dă Gâdea. El spune că Băsescu a pierdut tot timpul, dar a câștigat. Cine poate crede ceva? Mergem la LUMEA JUSTITIEI să vedem câte mandate de ascultare s-au dat. Sunt doar trei judecători care dau mandate. Dragomir este printre ei.

Gâdea face bilanțul mandatelor pe perioade. În 2012 au fost de trei ori mai multe decât în anul precedent. Și tot așa, cererile pentru mandate au fost aprobate. Gâdea este revoltat și judecătorul Dragomir este vinovat. În acest an s-au dat foarte multe mandate de ascultare. Acum mergem la declarația de avere a lui Dragomir, ba nu, a soției Simona, care a lucrat și la Guvern cu rang înalt. Îi pune o întrebare derutantă lui Cornel. El nu știe ce să răspundă și zice ceva care nu are legătură cu Gâdea.

Se ridică un colț de prelată de peste România. Băsescu ar trebui lăsat în pace pentru că este un întreg sistem care a contribuit, SRI și Generalul Coldea. Pe acolo vede Cornel vinovații. Îi face un portret Generalului Coldea și face referire la o campanie eșuată de la Jurnalul național. Zice că judecătorul nu are față, nici Președintele nu are, dar are grad, că nu a fost căprar la Anvers. Judecătorul face parte din structuri și din cauza asta este mereu pus unde trebuie, când trebuie. Gâdea nuanțează. Suna Băsescu și le spunea ce să facă. Radu menajează serviciile și spune că nu poți să fii important fără să ai legătură cu serviciile. Trece la lovitura de stat declarată de Băsescu. Se cam pierde în cuvintele lui. Se cramponează de termenul subsumat și se încurcă. Oricum, totul se încurcă, toți sunt interceptați. Mai ales jurnaliștii și opozanții lui Băsescu, sub conceptul paranoic al loviturii de stat. Avem justiție independentă? Pauză.

Acum mergem la Flutur, în timpul alegerilor, și în Prahova, unde se dădea șpagă. Dar au pierdut alegerile și anul acesta va fi mai rău pentru ei că nu mai au bani, nu mai sunt la putere. Deci au bani cei care sunt la putere. Regia se cam încurcă. Gâdea se crede în filmul Nașul. Petre Roman vine la rând, dar întrebarea către el durează prea mult. Și el spune ce se gândise înainte de emisiune să zică. Gâdea nu prea reușește să pună întrebări pentru că se lungește. Roman zice că am câștigat democrația degeaba. Cornel îl ascultă cu atenție, Chireac se gândește la altceva. Roman zice că siguranța națională este privită doar ca o protecție a Președintelui.

Gâdea se mută în America la Watergate și la Nixon. În România se dau mandate legal, dar acordate legal de un judecător-prieten. Mii de mandate pe siguranță națională, înseamnă că România este în mare stare de primejdie, zice Roman. Parlamentul trebuie să ceară socoteală pentru aceste lucruri. Emisiunea scade, Gâdea zice că nu ar trebui văzute toate mandatele. Roman îl contrazice și revine la comisia de specialitate din parlament.

Ciuvică le explică, dar și el vrea schimbarea legii. Spune ce a spus și ieri seara, despre termenul de 6 luni, cât durează mandatul. Atunci, ascultatul trebuie să primească hârtie și să afle că nu i s-a găsit nimic. Nu știam. Ciuvică spune că se ascultă în draci pentru siguranță, dar și din motive politice. Mandatele se dau pentru informație. Cătălin Voicu este numit golan. Mandatele se dau aproape în alb, spune Roman.

Și Chireac vrea desecretizarea numelor celor care au fost ascultați. Radu zice că nu se poate. Chireac vrea schimbarea legii. Și dacă e abuz, zice Gâdea? Nu se poate, spune Radu, pentru că Cezar Preda conduce comisia de profil din Parlament. Cornel afirmă că Preda nu poate bloca România. Roman vrea corectarea situației, mâine. Ar ajuta și o dezbatere. Chireac vrea ordonanță de urgență, Cornel vrea ridicarea prelatei militare de pe România. Radu spune că nu a văzut nici un document desecretizat. Chireac e optimist, Ciuvică îl contrazice și amână pentru după 9 decembrie.

Toți sunt pentru schimbarea Constituției. Roman are părul mai normal, Chireac îl tratează cu sictir. Radu vrea să calce cu picioarele pe SRI. Am mai auzit. Ciuvică spune că tot nu se poate. Radu se întoarce la cazul cu avionul-fantomă, ajuns în ape tulburi. Deturnează emisiunea. A

[…]

Gâdea se prinde și mută discuția la un judecător de la Curtea Constituțională, care l-ar fi spălat pe Băsescu. Nu am mai auzit de o lună povestea. Gâdea se lamentează, se enervează, ridică tonul.

S-a spart undeva ceva, un procuror a pus stenograme cu șeful statului.

Ne ducem iar la alegerile din 2008, la Roberta Anastase, unde se dă șpagă.

[…]

Gâdea este cu ochii pe câteva persoane care vor candida. Mai vedem imagini cu o doamnă la restaurant. Ea era vicepreședinte al Autorității electorale permanente și stătea la masă cu Băsescu și cu tot staful acestuia. Chiar când se numărau voturile. Asta înseamnă că este un stat totalitar, spune Gâdea. Radu mută discuția la Cezar Preda și la desecretizare. Există o altă majoritate parlamentară spun Chireac și Nistorescu. Nu este majoritate spune și Ciuvică. Iar va fi un parlament cu trei sferturi acoperiți, afirmă Chireac!

[…]

Revine Gâdea cu o voce plângăcioasă, repetă ce a spus în ultimele zile dar revine și la Blejnar. Mâna dreaptă a lui Blejnar a dispărut și serviciile(lui Băsescu) nu-l găsesc. Colaboratorul lui Blejnar conducea și o rețea de prostituție și serviciile secrete nu au făcut nimic. De fapt apare Andreea Marta ieșind de la Parchet. Mai apare și Blejnar care nu se dezice de Marta.

Ne mutăm la Monte Carlo, între milionari și sume fabuloase de bani. Sunt pomenite nume de rezonanță. Emisiunea se înviorează. Invitații din platou s-au înviorat. Un milionar cere să fie biciuit și plătea 10.000 de euro, alții dădeau milioane. Sunt imagini tentante, dar nu s-a dovedit nimic. Andreea Marta a fost și model. Se dau multe imagini cu ea. Astea să fie dezvăluirile fabuloase ale lui Gâdea?

Ciuvică e încălzit și este îngrijorat pentru Marta și pentru nașul lui Blejnar. Serviciile erau în mâna lui Blejnar.Pauză.

A mai trecut o emisiune tare în care lui Gâdea i-a stat ceasul la propriu. Radu face apel la electrorat și critică USL. Ei, la Sinteza zilei, au făcut mai mult împotriva lui Băsescu. Face o comparație cu situația din Irak și vorbește despre revenirea la normalitate a instituțiilor băsiste. Chireac se îndoiește că USL ar vrea să schimbe ceva. Emisiunea îl va enerva pe Varan. Ciuvică critică USL și spune că nu are încredere în ei. Se ceartă cu Chireac. Cornel spune că USL nici măcar nu promite nimic.

Gâdea schimbă vorba și spune că Băsescu se teme că se vor afla multe în decembrie. Ciuvică întărește. Chireac vorbește despre procurorul-stenogramă, care nu a fost sprijinit de USL. Toți se bucură pentru stenograme. Chireac îi sfidează pe toți. Ciuvică îl jignește. Roman râde.

[…]

Horia Tabacu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.