Horia Tabacu: Gâdea în pericol!

Print Friendly, PDF & Email

Începe grav. Se anunţă documente zdrobitoare. Vom trăi o zi istorică. Deocamdată un promo cu Antena 3. Gâdea e în formă. Dar vine Ponta.

Mă tot întreb ce rost are interviul acesta. De când este Prim Ministru Ponta a apărut de miii de ori pe micile ecrane. Andrei Zaharescu, purtătorul său de cuvânt , nici nu s-a văzut. Varanul a mutat decisiv. L-a obligat pe Ponta să vină ca să spulbere orice dubii despre buna lui credinţă. Piaţa e plină. Se zvoneşte că ar fi cam un milion de căciulă. Nu cred. Ponta pare un erou. Începe să spună ce spune în fiecare zi de multă vreme. Se cam dezvinovăţeşte. Jigneşte Curtea.

[…]

Piaţa e în cinste. Gâdea e mai liniştit. L-a luat şi pe el valul, sau se face. Eu nu am observat să fi câştigat ei mare lucru. Ponta jigneşte judecătorii de la CSM, apoi pe cei de la CCR. Nu e bine. Oamenii aceia pot fi ranchiunoşi. Un timp trece cu placa legată de milioanele care au ieşit la vot. Hop, se fac referiri la Ceauşescu! Iar se reclamă abuzuri. Ttotul este trecut în contul lui Băsescu. Ponta are o cravată mai fină decât Gâdea. Sincer, Gâdea munceşte şi el. De atâta vreme suferă în platou. S-a învăţat cu Varanul. E avantajul omului tânăr. Zice ca el, dar face cam ce crede, în limite.

S-a primit o indicaţie să fie criticat Ungureanu. Înseamnă că se tem. Ponta analizează magistraţii, dar mai ales pe cei care nu îi fac jocul. Face iar bilanţul USL. Pare convins, dar nu cum e Crin. Antonescu interpretează mai bine. Cred că ar mai fi nevoie de un sprijin din Piaţă. Oamenii sunt pregătiţi acolo. Poate Loredana a fost chemată la Bucureşti. Oricum e cam cald şi la ora asta. Gădea şi Ponta par fericiţi. Au aceleaşi păreri, se laudă unul pe altul.Misiunea pare îndeplinită. Poate ordonă Varanul să se treacă la partea a doua a emisiunii. Scopul s-a atins. Ponta nu pleacă nicăieri. Hai la dezvăluiri că ne-am plictisit!

Ponta, cam în premieră, jigneşte şi el Uniunea europeană. Nu are aplombul lui Crin, dar ceva sugerează şi el. Mă mir că Gâdea nu spune nimic de plagiat, dar îl ridică în slăvi în legătură cu consilierul lui american. S-au gândit bine. Uite Ponta e pe bune cu americanii. Ei repară încet gafele lui Crin. Ponta e cam echilibrat pentru gustul Varanului. În platou trebuie oameni mai hotărâţi. Gâdea nu ştie şi nu prea simte, dar Varanul are experienţă. Nu se bazează pe Ponta. Pe Crin da. E disperat. Aproape că-l dau afară săptămâna viitoare, la Mamaia, liberalii lui. Chiliman&Comp se încălzesc. Piaţa se vede pe jumătate de ecran. Doamne fereşte să iasă bătaie. Dacă jandarmii dau sânge e deranj pentru că ei sunt dirijaţi de Ponta, indirect. El este şeful lor suprem. Nu se ştie ce să se facă acolo, în piaţă. Deocamdată doar strigă.

[…]

Trenează. Se vorbeşte de alegerile din toamnă, dar nu înţeleg nimic. Gâdea promite un document zguduitor. Face comparaţii cu statele civilizate din Europa. A mai făcu şi Curtea nu l-a băgat în seamă. Listele electorale vor fi actualizate? Nici nu se ştie. Alegătorii s-au speriat, baronii s-au speriat. Poate şi din cauza asta Ponta şi Crin sărbătoresc succesul, ca să le ridice moralul. Se apropie de sfârşit interviul dacă s-a ajuns la rectificări bugetare. E plictisitor, nu se mai uită nimeni. Oamenii ştiu că întotdeauna vin scumpiri, aşa e filmul. Ponta se leagă şi de Funeriu. E o greşeală. Acesta îi va răspunde şi o să ajungem la plagiat în apropierea zilei de 12 septembrie când se va da un verdict pentru Premier. Neplăcut! Pentru naivi Ponta pare un porumbel al păcii. Faţă de Crin, pentru care îmi este teamă că se duce acasă, Ponta pare că va rezista prin politică. Lumea o să vadă că le cam minte, spune clar, sincer multe minciuni. E un dar de la natură. Gata? Nu noi nu cedăm lupta, mai spune Ponta.

În sfârşit mergem în Piaţă şi apoi vin dezvăluiri, ca în fiecare seară, vax!

Nu se mai ia pauză publicitară, nu e nevoie de indicaţii, merge bine. Vine a doua parte odată cu Oana Stănciulescu, Ciuvică, Ciutacu şi Vâlcu. Slăbuţ! Nu mai sunt bani? S-au supărat ceilalţi? Hai să ne cârpim şi cu ăştia, în fond Gâdea e baza şi pâna la Badea nu mai e mult! Piaţa a fost blocată de manifestanţi, atenţie ministrul de interne e din Guvernul USL, fără bătaie!

Nu prea înţeleg de când a devenit Aspazia un subiect naţional. Nu e prea bine construit atacul la adresa ei. De exemplu pe Mona au terminat-o doar cu o poza. La Aspazia nu se înţelege nimic. Ce mă interesează ce a spus ea la diverse date, sau ce i- a scris ea lui Gădea? O fi fost Aspazia colaborator al securităţii, nu e clar. Dar la postul Varanului subiectul nu e bun, scârţâie. Poate Varanul crede despre el că a fost un mare patriot. S-ar putea pentru că a iubit atât de mult o parte din averea României că a luat-o şi acasă. Bine ai venit Ciuvică! Telespectatorii plictisiţi de jocul dublu al lui Ponta se şi bucură. Nu se mai dau imagini din Piaţă. Ciuvică s-a bărbierit. E bine, a mai semmat un contract şi trece iarna. Dar e cam confuz. Nu e suficient să minţi şi să jigneşti, trebuie să ai şi o logică, să înţeleagă lumea. Aici e punctul lui slab. Sare de la una la alta. Poate e nevoie de mai mult în viitor. Uite cu el şi cu alţii ca el USL nu a făcut mare brânză. Vocile castrate şi jignirile nu au convins suficient de mulţi alegători şi nici Curtea. Aşa că nu a trecut, încă, iarna, Ciuvică. Poate trebuie să mergă şi la muncă, aşa ca toată lumea, în timpul zilei!

Şi Gâdea bate câmpii. Varanului nu-i place cuvântul Securitate. El îşi visează să desfiinţeze şi CNSAS. Doar că Gâdea a primit ordin să vorbească depre asta. E tânăr nu are tactul să se gândească ce o fi în sufletul Patronului. El nu ştie că despre Băsescu merge orice în timp ce pentru Securitate se cer mănuşi. Vine şi Ciutacu. Vorbeşte despre nişte microfilme, fraudări de examene. Ne ducem în timp la ziarul Scânteia. Mulţi telespectatori nu ştiu despre ce este vorba. Se vorbeşte mult despre Aspazia care ar fi falsificat examene, sau rezultatele lor de la facultatea de drept. Nu ştiu unde s-ar putea ajunge şi de ce trebuie să ascultăm toate astea. Ciutacu sugerează că ceauşescu ar fi graţiat-o pe Aspazia. Nu cred, am trăit atunci. Sincer, nu l-aş invita pe Vâlcu. E mai slab ca Abraham. Pare să fi avut note mici prin şcolile pe care le-a făcut.

[…]

Intră Gâdea şi Ciutacu îi ia vorba. E tot despre Aspazia. De obicei înţeleg ce spune Ciutacu, acum nu prea. Le încurcă. Meseria lor e grea şi noaptea sunt obosiţi. E monoton să faci toată ziua acelaşi lucru şi să ataci acelaşi om. Oana încearcă degeaba să se bage printre ei. Ea e de prânz, e nouă. Badea nici nu apare. Îmi pare rău că intervine Adina Anghelescu, de la Lumea justiţiei. Nu ştiu de ce se bagă ea în ciorba asta. Sper că nu din convingere. Apare ceva senzaţional. Că Aspazia ar fi fost condamnată în mileniul trecut. S-a trezit şi Ciuvică. În ritmul acesta emisiunea lui Gâdea o să dispară. Din pricina plictiselii.

[…]

Horia Tabacu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.