Horia Tabacu: Găunoşi penali şi fără şcoală

Print Friendly, PDF & Email

E grea puşcăria. Treci prin zeci de uşi grele dintre care cele mai primitoare au gratii. Dai de un miros mai greţos decât moartea. Te trezeşti într-o curăţenie murdară, care-ţi intră în corp. Te „recepţionează” nişte temniceri care par deţinuţi (după atâta timp petrecut în închisoare) dar pe adevăraţii puşcăriaşi îi cunoşti ceva mai târziu.

Într-o cameră cu paturi suprapuse, unde toate lucrurile ţi le îngrămădeşti într o geantă. Acolo este precis un deţinut care stă de prin ’96 şi mai are mult. El conduce. Uşa celulei seamănă cu cele din filmul „Monte Cristo” pentru că până la închisoarea „San Pedro” din orasul La Paz, Bolivia mai avem mulţi ani. La mijloc ea are un gemuleţ prin care se dă mâncarea. Restul vine de la sine, din aproape în aproape.

[…]

Cei care au probleme cu legea cam ştiu cum este. Au aflat şi au văzut că dacă ajungi acolo totul s-a cam terminat. În celulă cel mai vechi te calcă-n picioare, temnicerii te tratează, în cel mai bun caz, ca pe un obiect. Dacă ai lăsat bani şi bunuri afară chiar cei mai apropiaţi oameni ai tăi au interes să mai stai.

[…]

Cu judecătorii nu se mai poate. Singura speranţă este să devii senator sau deputat. Experienţa ultimilor ani arată că parlamentarii merg mai greu la puşcărie.

Acţiunile lor, dacă se şi desfăşoară într-un cadru organizat, au şanse mai mari de izbândă. Pentru că până în prezent au fost încarceraţi rar doar câte un deputat sau un senator, Grupările infracţionale din Casa Poporului au scăpat. Câştigarea unui loc bun pe liste şi o campanie electorală generoasă pot fi floare la ureche pentru un om care şi dispune, dar care, mai ales, visează nopţile puşcăria.

S-ar putea spune că asemenea lucruri se întâmplă în multe locuri şi de multă vreme, doar că la noi s-au strâns prea mulţi. O parte dintre ei pentru ce au făcut şi alţii pentru ce vor face. Aşa s-a adunat un Parlament cu foarte multe persoane dubioase, de-a dreptul găunoase. Înainte, atunci când cineva era promovat sau ales, conta şi ce note ai avut la şcoală, liceu, facultate, contau calificativele obţinute,peste tot pe unde ai lucrat, toate acestea şi multe altele oferind o imagine a unui om.

În lipsa lor, în situaţia când multe colegii s-au câştigat prin fraude,am ajuns unde am ajuns! Suntem pe cale să ne facem iar de râs în toată lumea! Şi nu printr-o anomalie, cum ar fi fost mineriada, nu prin hotărâri neocomuniste ale unor lideri. De această dată ne vom face de râs prin votul aleşilor poporului. Comedia a început.. Parlamentarii sunt liniştiţi acum. Şi-au văzut sacii-n căruţă.

Horia Tabacu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.