Implicarea Rusiei în mișcarea separatistă din Catalonia (deschide.md)

Print Friendly, PDF & Email

Daria Aslamova este o jurnalistă rusă de la publicația Komsomoliskaia Pravda (KP),  care acum o săptămână a fost întoarsă de la granița R. Moldova, când venea să îi ia un interviu președintelui Dodon, susține deschis separatismul de pe teriotriul Spaniei – independența Cataloniei.
Aslamova și KP suțin și agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Astfel, în 2014 Aslamova a fost de nenumărate ori în Estul Ucrainei, în Donbas,  în timpul luptelor, de unde, la fel, a prezentat într-o manieră propagandistică criza din estul Ucrainei și a făcut poze cu mercenarii Kremlinului din Donbas, scrie Vasile Cojocari pe deschide.md.

Ziarul rus „Komsomoliskaia Pravda” a publicat pe 3 octombrie un material realizat de către Daria Aslamova despre manifestațiile stradale din Catalonia, scrie Deschide, care au drept scop desprinderea regiunii de Spania. Așa cum era de așteptat, din cele expuse de Aslamova în „KP”, trebuie să înțelegem cât de important este faptul ca regiunea Catalonia să-și câștige independența față de Spania.

În materialul propagandistic sunt atașate mai multe fotografii printre care și una cu Aslamova în care jurnalista și-a înfășurat corpul cu drapelul Cataloniei, sub care se cere independența regiunii spaniole. Aslamova vorbește despre cât de barbare sunt autoritățile din Madrid, cât de rece este Europa la fărdelegile din Catalonia și îl citează pe Lenin în legătură cu democrația, mai exact „cât de prost regim politic este democrația”.

Ziaristă nu crede în independența Cataloniei fără vărsări de sânge, deoarece a văzut o mulțime de războaie și revoluții. Și aici Aslamova nu minte.

Într-adevăr, Daria Aslamova este o jurnalistă foarte cunoscuta în Federația Rusă în special după ce a reflectat pe larg evenimentele din 2014 de la Kiev, apoi a scris despre victoria rușilor, dupa anexarea Crimeei, iar într-o discutie cu Serghei Lavrov, i-a reprosat acestuia că autoritățile de la Moscova nu recunosc independența Donbasului.

Toate materialele au fost realizate de la fața locului. În 2014, a fost la EuroMaidan (protestele pro-europene din Ucraina) de unde a lansat falsuri despre cele întâmplate la Kiev. A fost de nenumărate ori în Donbas în timpul luptelor, de unde, la fel, a prezentat într-o manieră propagandistică criza din estul Ucrainei și a făcut poze cu mercenarii Kremlinului din Donbas.

eși Serghei Lavrov a spus încă săptămâna trecută că Moscova susține integritatea Spaniei, în Catalonia s-a văzut implicarea Rusiei pe segmentul ciberbetic. Publicația El Pais a dezvăluit modul în care hackerii Kremlinului au susținut pe larg prezența online a separatiștilor catalani. Totodată, trâmbițele media controlate de Moscova: Pervîi Kanal, Russia Today, Ria Novosti, Rossia 24 și altele au realizat o mulțime de știri, elemente pure din războiul informațional al Moscovei, care au prezentat referendumul din catalonia drept un eșec total al UE.

În plus, la manifestațiile stradale din Catalonia în susținerea independenței, au fost surprinse mai multe persoane cu steaguri ale „Republicii Populare Donețk” sau cu elemente simbolice comuniste. Vedeți imagini mai jos.

Amintim că la 27 septembrie Daria Aslamova, care urmă să-l intervieveze pe preşedintele Igor Dodon,a fost oprită pe Aeroportul din Chişinău, fiind nevoită să plece înapoi în Rusia, via Bucureşti, anunța agenția TASS.

Citiți mai departe pe deschide.md.

 

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.