Inițiativă a României pentru contracararea propagandei ruseaști din R. Moldova

  Print Friendly, PDF & Email

  Un Consiliu consultativ mass-media România – R. Moldova a fost lansat astăzi la București. Scopul acestuia este de a asigura un spațiu informațional comun între cele două maluri ale Prutului.

  „În spațiul informațional comun, informația va circula liber. Vor avea de câștigat și vorbitorii de limbă rusă care vor avea acces la informații veridice în limba maternă”, a explicat ministrul delegat al Departamentului pentru relaţii cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

  Ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, a precizat, în cadrul evenimentului, că prin crearea spațiului informațional comun vor fi create multiple avantaje inclusiv pentru dezvoltarea afacerilor în România și R. Moldova. Vor exista oportunități și pentru copiii care vor avea acces la un conținut informațional și educativ foarte bun, fără bariere lingvistice.

  Ministrul a promis să fie întreprinse eforturi pentru micșorarea sau chiar eliminarea roamingului.

  Prezent la eveniment, ambasadorul R. Moldova la București, Mihai Gribincea, a salutat inițiativa despre care spune că este așteptată de mai bine de 20 de ani.

  „De 20 de ani se vorbește despre construcția unor poduri între cele două maluri ale Prutului. Sper că acest Consiliu Consultativ să fie unul dintre podurile care va întări legătura dintre R. Moldova și România”, a declarat diplomatul, amintind că spațiul informațional din R. Moldova este dominat de propaganda rusească, la fel de periculoasă pentru securitatea statului ca și trupele armate de pe teritoriul Transnistriei.

  În viitorul apropiat urmează a stabilite acțiuni concrete prin care se va asigura crearea spațiului informațional comun. Deocamdată, au fost luate măsuri pentru a asigura pachete de știri produse de agenții de presă din România pentru mass-media din R. Moldova.

  Un gând despre “Inițiativă a României pentru contracararea propagandei ruseaști din R. Moldova

  1. – Dle președinte, zilele trecute, a fost lansat Consiliul consultativ mass-media România-RM, care își propune să asigure un spațiu mediatic comun între cele două maluri ale Prutului. Țările noastre au și proiecte energetice și de alt gen comune. Poate că astfel ar fi mai lesne de realizat Unirea, pas cu pas?

   – Aceste proiecte sunt absolut necesare. Conectarea RM la sistemul energetic al UE, din care face parte și România, este o problemă de securitate pentru RM, care astfel va avea mult mai multă libertate în opțiunile politice. Categoric este și un element care consolidează ideea de reunificare a celor două țări. Însă problema majora este mentalitatea. Din acest punct de vedere, noi am făcut niște progrese. Când mi-am început mandatul, în 2004, am avut în cap de la bun început ideea că trebuie să lucrăm pentru unificarea celor două state românești. Prin 2005, s-a făcut un sondaj, care arăta că doar 3% dintre cetățenii RM erau prounioniști. Atunci m-am gândit ce trebuie de făcut. Pentru a da șanse tinerilor să cunoască România, am crescut numărul de burse. Astfel, de la 130 de burse am ajuns la cinci mii. Gândiți-vă, în fiecare an, 20 de mii de tineri învață aici ceea ce părinții lor n-au știut, fiind năuciți de propaganda Moscovei. Pe urmă am decis să acordăm mai ușor cetățenia română celor care au pierdut-o fără voia lor și rudelor acestora până la gradul patru. Și, dacă nu greșesc, în 2013, s-a mai făcut un sondaj, în care procentajul unionist era deja de vreo 28%. Nu știu cum mai stau lucrurile în prezent, dar acum câteva zile, la Cotroceni, a avut loc o manifestare a tinerilor basarabeni, care l-au taxat pe președintele Iohannis pentru că a pierdut mesajul unionist.

   http://www.timpul.md/articol/i.....89290.html

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.