Internaţionala veghează: „ONU critică măsurile de austeritate aplicate în Grecia și Spania”

  Print Friendly, PDF & Email

  Din Evenimentul zilei

  Organizația Națiunilor Unite critică, în raportul anual, politicile de austeritate aplicate în Spania și Grecia, pe care le consideră un pericol la adresa relansării ecoomice. În acest sens, ONU recomandă guvernelor să țină cont de ”consecinţele sociale probabile ale politicilor lor economice” privind alimentaţia, sănătatea şi educaţia.

  ”Măsurile de austeritate, precum cele luate de unele state ca Spania şi Grecia, ameninţă locurile de muncă din sectorul public şi pun în pericol relansarea economică”, arată ONU în raportul său anual privind situaţia socială din lume, publicat astăzi, informează Le Figaro. Conform documentului Națiunilor Unite, aceste măsuri nu fac decât ca relansarea economică să fie mai incertă şi mai fragilă.

  ”Guvernele trebuie să reacţioneze cu prudenţă la presiuni în favoarea consolidării bugetare şi a adoptării unor măsuri de austeritate, dacă nu vor să rişte întreruperea redresării economiei lor”, continuă textul.

  Această problemă nu se referă doar la economiile avansate, avertizează economiştii de la Naţiunile Unite, care estimează că ”numeroase ţări în curs de dezvoltare, în special cele care beneficiază de programe FMI, sunt de asemenea supuse unor presiuni pentru reducerea cheltuielilor lor publice şi adoptarea unor măsuri de austeritate”.

  O concluzie importantă a raportului este aceea că ţările trebuie să aibă posibilitatea de a pune în practică în mod sistematic politici contraciclice. Pentru acest lucru este ”indispensabil” să fie revizuite ”natura şi obiectivele de bază ale condiţiilor” impuse de organizaţiile internaţionale pentru a furniza o asistenţă către ţările aflate în dificultate, insistă raportul publicat astăzi.

  Printre măsurile luate de Spania pentru combaterea crizei se numără tăierea salariilor bugetarilor cu 5% şi disponibilizarea a 13.000 de angajaţi. În plus, au fost îngheţate pensiile şi nu se mai acordă prima de naştere de 2.500 de euro.

  Anul trecut, Grecia a acceptat să introducă, în schimbul ajutorului de la UE şi FMI, un program de austeritate de 24 miliarde de euro, care cuprinde măsuri precum îngheţarea salariilor din sectorul public timp de trei ani.

   

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.