Ioan T. Morar: De ce nu s-a prăbuşit comunismul. Fără semnul întrebării, cu cîteva răspunsuri

Print Friendly, PDF & Email

Deşi, la noi, discuţia despre comunism a intrat în fundătura pensiilor luate de torţionari, în lume există preocupări academice serioase pe această temă. Dovadă este volumul tocmai apărut la Cambridge University Press, sub coordonarea lui Martin K. Dimitrov, care a invitat mai mulţi universitari din domeniu să-şi spună părerea. În mod normal, zic, ar fi trebuit să găsim aici numele Alinei Mungiu (care se laudă cu studenţii ei de la Harvard) sau al lui Stelian Tănase, atoateştiutorul. Poate chiar al lui Daniel Barbu, deşi e tare de stînga.

Nu, nici vorbă de aceste nume printre autori. Apare, însă, cu un capitol, profesorul Vladimir Tismăneanu, de la University of Maryland, semn că oricît ar fi de hulit în ţară de detractori mai vechi sau mai noi, prestigiul lui academic internaţional rămîne intact.

Sau o fi vorba de mîna lui Băsescu, despre care se ştie că e influent tare în mediul universitar occidental?! Poate o fi sunat el la Cambridge University Press şi să-i ameninţe cu DNA-ul? Nu-i exclus să auzim şi astfel de explicaţii!

Un gând despre “Ioan T. Morar: De ce nu s-a prăbuşit comunismul. Fără semnul întrebării, cu cîteva răspunsuri

  1. E o tema care la noi, intr-adevar, aproape ca nu exista in dezbaterea publica; sau daca exista, nivelul dezbaterii e o bataie de joc. Cu acest rezulat ( 4 sondaje de opinie aici http://ihincu.wordpress.com/20.....marxist-i/) care, cuplat cu rezultatele definitive ale recensamantului 2011 ( aici http://ihincu.wordpress.com/20.....arxist-ii/) creeaza un paradox naucitor: in timp ce 96% dintre romani se declara crestini, mult peste jumatate vor inapoi in comunism (peste 60%). Mie asta imi spune un singur lucru: oamenii nu inteleg ce vor si pe ce lume sunt. Deci trebuie invatati, din nou, de la baza, ce e comunismul, ce e marxismul ( simplu, pe decalog), ce e libertatea, ce beneficii are, care-i sunt coordonatele ( capitalism si crestinism, eventual si celalalt decalog). Iar cercetatorii ( politologi, sociologi, economisti) au multa treaba. Printre ei, desigur, Vladimir Tismaneanu ramane unul dintre cei care merita toata atentia ( eu continui sa i-o acord). Problema e ca, asa-i, de atentie ( plus respect) se bucura mai mult in strainatate. Aici n-are loc de impostori si canalii gen Alina Mungiu ( si macar de-ar fi singura, dar nu e). Canalii si impostori care intretin starea de confuzie mentala ( ce-i cu comunismul, ce-i cu marxismul, de ce sunt nocive) intr-o mare ( ingrijoratoare) parte a populatiei. Canalii e putin spus. Contribuie zi de zi, farajena, fara limite, pe bani si interese personale, desigur, la dezintegrarea oricarui reper moral si orientarea unei natiuni intregi spre dezastru. Pai pentru astia nu ajung toate gratarele din iad ( si eu sunt o fiinta blanda, si toleranta in general, dar….) 🙁

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.