Ioana Ene Dogioiu: Protestele care rateaza esentialul. De ce?

Print Friendly, PDF & Email

Nu cred ca mai e ceva de discutat despre proiectul de lege al Guvernului Ponta, sau al Guvernului PSD Ponta (inca nu am inteles). Pe rand, in ordine cronologica, Ministerul Justitiei (care i-a dat totusi aviz pozitiv), Catalin Predoiu, Traian Basescu si profesorul de drept constitutional Gh. Iancu au explicat foarte clar ca proiectul este, dincolo de aspectele ecologice si economice, profund neconstitutional si ilegal si trebuie retras de Guvern pentru nu e nimic de facut cu el in Parlament. E viciat de la fundatie, la varf.

Dar, culmea, nu aceste aspecte juridice inacceptabile au tinut capul de afis al dezbaterii, nu ele au generat radicalizarea aproape fara precedent din societatea romaneasca. Ceea ce a isterizat lumea este utilizarea cianurii, adica aspectul poate cel mai putin controversat. Sloganurile, dezbaterile, injuraturile, toate au fost legate de nenorocita de cianura despre care chimistii spun ca este foarte usor de curatat.

Ma uit la protestele ecologiste, furibunde si ma intreb oare de ce nu sunt la fel de suparati pe celelalte exploatari pe baza de cianura care au functionat, functioneaza sau vor functiona in Romania? Despre ele nicio vorba? De ce oare? De ce ne isterizeaza doar cianura de la Rosia Montana si inca atat de tare incat nici macar nu mai observam viciile cele mai grave din proiect, acelea care miros a coruptie, a incompetenta, a schizofrenie pe alocuri?

Eu cred ca daca nu poti dormi de grija cianurii, o contesti violent la Rosia Montana, dar si la Baia Mare, Baia de Aries, Sadar, Suior, Cavnic, Baita, Baiut sau Certej. Sau nu?

Vreau sa fiu bine inteleasa, nu sunt o adepta a exploatarii cu cianura, nu sunt nici o ecologista militanta, nu sustin proiectul Rosia Montana, nu ma opun isteric acestei initative, de principiu pentru ca ma opun in mod cert porcariei pe care a emis-o ministerul lui Dan Sova. Dar tocmai pentru ca nu sunt fanatica de nicio parte, aceasta reactie disproportionata, total incoerenta, nu poate sa nu ma surprinda, chiar sa ma intrige.

Dincolo de eventuale suspiciuni, pe care nu doresc sa le iau in seama, aceasta fractura ne arata cat de putin metabolizat este de fapt subiectul. Nu avem dezbatere, ci un dialg al surzilor, pe alocuri isteric, nu depaseste nivelul tegumentar, nu intra in substanta problemei. Este o radicalizare fara rost care incalzeste doar pentru ca este antiguvernamentala.

E putin si riscant, pentru ca incet, incet aceasta isterie se indreapta, dirijat sau nu, catre gazele de sist, care urmeaza sa intre si ele in colimatorul strazii, ceea ce e chiar o prostie pentru ca discutam de o mai mare independenta energetica a Romaniei, nu de o exploatare locala si cateva locuri de munca.

Dupa cum ma deranjeaza tonul, nu unitar, dar pronuntat, anticapitalist, anticorporatist, antisistem si profund stangist al protestelor de strada. Care e alternativa rationala? Daca nu vrem capitalism, poate ne surade comunismul? Nu ne place sistemul, din motive intemeiate, dar preferam anarhia?

Ma sperie aceasta lipsa totala de argument, ma sperie visceralitatea si am o teribila suspiciune ca ne aflam in fata unei imense si cinice manipulari emotionale, in care Rosia Montana e doar pretextul.

8 gânduri despre “Ioana Ene Dogioiu: Protestele care rateaza esentialul. De ce?

 1. @1 stopfracturare.ro este o colectei de balarii ecologiste de cea mai inalta clasa.
  Incepand cu harta perimetrelor de la ANRM care reprezinta totalitatea perimetrelor exploatabile dar care ne este prezentata ca fiind in totalitate cu potential de gaze de sist. Ca atare baietii proclama fara rusine ca mai mult de jumatate din suprafata Romaniei va fi ocupata cu exploatarea gazelor de sist. As vrea eu!
  Ceva mai jops ni se explica cum ca fracturarea este un procedeu toatal nou si ca e total diferita de procedeul de fracturare „vechi” . E excat aceasi procedura numai ca difera adancimea la care se face fracturarea si asta e un avantaj nu un dezavantaj.
  Mai departe ni se aduce aminte ca apa e o resursa pretioasa la nivel global. Dar gazul nu e? din fericire Romania are si apa si gaz. Daca eram pe vreo insula mai intelegeam dar asa mi se pare ca ne freaca grija de nivelul global cand nivelul local e jale.
  Ajungem la faimosul coktail de chimicale si i-as intreba pe eco-psiho-logisti de cand glicolul este cancerigen? si de cand e secret amestecul? daca ar citi un pic literatura ar vedea ca mai toate companiile au facut publice chimicalele folosite tocmai pentru a potoli exaltatii( ca sint destui si in US) .Se pare ca exaltatii nostrii preiau pe nemestecate propaganda veche de cel putin 4 ani.
  I-as mai intreba cum si in conditii substantele mentionate sint cancerigene? ce cale de administrare e necesara? ce tip de cancer provoaca fiecare? ce expunere avem la astfel de substante avem in mediul natural? nu de alta dar s-ar putea sa aiba o surpriza afland ca toate substantele mentionate sint peste tot in jurul nostru, incepand cu naftalina din dulapul buncii si terminand cu monopropilenglicolul din lichidul de racirii al masinii. Si sa nu uitam ca doza face otrava. Cel mai bun exemplu este chiar ecologismul : in doze mici este bun, recomandat si demn de toata lauda; in doze mari devine foarte nociv si ameninta sa-si extermine insasi baza existentei sale adica rasa umana.
  Ajung la argumentul cu efectul de sera de 109 ori mai mare al metanului. Credeam ca bullshitul cu incazirea globala e dus dar se pare ca nu, e inca viu si misca.
  Ar mai fi balaria cu cutremurele si falia Shabla-Snagov care foarte curios s-a activat deja in asteptarea fracturarii.
  Cretinismul suprem este chestia cu negarea oricarei posibilitati de scadere a pretului gazelor din simplu fapt ca Romania a semant un acord care va face ca pretul gazelor sa se mareasca. Pentru baietii astia cererea si oferta sint niste chestii abstracte si se pot intampla numai peste ocean, aici la gurile Dunarii si in rasuflarea Rusiei totul devine imposibil si totul trebuie sa aiba un pret fix(eventual cel hotarat de rusi)
  In incheiere le doresc eco-socialistilor sa traiasca cel putin 20 de ani intr-un socialism adevarat, cu rauri pline de pete de ulei.petrol si cadavre de animale, cu munti intregi rasi de pe fata pamantului si lasati asa(v. Negoiu Romanesc in Calimani) cu combinate de ciment care albeau un oras intreg in numai doua ore de vant care nu batea conform indicatiilor partidului, etc.

 2. Shitencu ar putea citi si USL si gazele de sist obtinute prin fracturare hidraulica. Dar n-o s-o faca. Vrea sa ramana un eco-isteric.

  Gabriel I.

  In incheiere le doresc eco-socialistilor sa traiasca cel putin 20 de ani intr-un socialism adevarat, cu rauri pline de pete de ulei.petrol si cadavre de animale, cu munti intregi rasi de pe fata pamantului si lasati asa(v. Negoiu Romanesc in Calimani) cu combinate de ciment care albeau un oras intreg in numai doua ore de vant care nu batea conform indicatiilor partidului, etc.

  Subscriu.

 3. Dezinformaţi grav. Dar nu contează, nu? Sunteţi doar o voce în plus care încearcă să delegitimeze cum pot mişcările de protest.
  Una dintre revendicările noastre, ale celor din Piaţă, este interzicerea mineritului cu cianuri. De peste tot, nu doar de la Roşia Montană.

  Cianura se „curăţă” fără probleme? :)))) Ăsta e bancul zilei. Cu ce se curăţă, doamnă? Cu Ariel? Cu Vanish?

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.