Iranianul Habib Bastam, condamnat la moarte pentru apostazie, a primit azil in Romania

Print Friendly, PDF & Email

Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI) i-a acordat azil, vineri, iranianului Habib Bastam refugiat in Romania, condamnat la moarte de un tribunal din Teheran pentru apostazie, au declarat, pentru agentia Mediafax, surse judiciare.

Acuzatia de apostazie (adica renuntarea publica la o anumita credinta religioasa; renegarea unei doctrine sau conceptii) adusa lui Habib Bastam „se fundamenteaza pe faptul ca acesta s-a nascut din parinti musulmani, iar la varsta maturitatii a acceptat Islamul, conformandu-se preceptelor acestuia, pentru ca apoi sa declare verbal si prin fapte renuntarea de Islam, ocupandu-se totodata de organizarea de intruniri evanghelice, chemand si pe altii sa imbratiseze crestinismul, formand o biserica in casa, desfasurand ceremonii de botez, predicandu-si credinta in crestinism in fata adunarii formate din vecini de-ai sai si negand preceptele islamice„, potrivit hotararii prin care a fost condamnat la moarte.

„Date fiind cele de mai sus, dupa analizarea dosarului, a declaratiilor procurorului si a vecinilor care au depus marturie, precum si a rapoartelor intocmite de organele de judecata a investigatiilor si interogatoriilor desfasurate, acuzatul nefiind prezent pentru a se apara pe parcursul investigarii dosarului, instanta considera vinovatia acuzatului ca fiind evidenta. Pe baza decretului adoptat in unanimitate de expertii in jurisprudenta islamica, a art. 3 din Codul de Procedura al Tribunalelor Generale si Revolutionare, a art. 205 din Legea Sanctiunilor Islamice, a decretului Imamului Khomeini si Ayyatollahilor Seyyed Mohammad Reza Golpayegani, Safi Golpayegani, Makarem Shirazi, Bahjat Foumani si a Oficiului Liderului Suprem, sus-numitul este condamnat la moarte pentru apostazie. Hotararea este emisa in absenta acuzatului si poate fi reanalizata de Curtea Suprema in termen de douazeci de zile de la data comunicarii”, se arata in hotararea din 2009 a tribunalului din Teheran, depusa la dosarul lui Habib Bastam.

Cazul lui Habin Bastam se afla si in atentia Oficiului pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului – Human Rights & International Communication – HRICO/OCIDO, care a fost sesizat de fratele condamnatului, Assadollah Masoud Bastam – cetatean britanic de origine iraniana, si el condamnat, in lipsa, pentru apostazie in Iran.

Assadollah Masoud Bastam a venit in Romania si s-a adresat mai multor institutii pentru protectia drepturilor omului, inclusiv Reprezentantei Comisiei Europene si Parlamentului, cerand sprijin pentru salvarea vietii fratelui sau, Habib Bastam, in varsta de 29 de ani, „refugiat in Romania din cauza persecutiilor politice si religioase la care a fost supus in tara sa natala, Iran”.

Situatia familiei Bastam s-a agravat in Iran pe masura ce mai multi membri ai sai, avand convingeri democratice si convertindu-se la crestinism, au fost rand pe rand persecutati politic si religios, in primul rand de autoritati. Toate acestea au culminat cu condamnarea la moarte sub acuzatia de apostazie – in anul 2001 a lui Assadollah Masoud Bastam – caruia la scurt timp autoritatile britanice i-au acordat protectie si statutul de azilant, devenind ulterior cetatean britanic, onorabilitatea sa fiind sustinuta si de unul din principalele partide politice britanice, pe ale carui liste electorale a candidat la alegeri locale in 2006. Persecutiile s-au accentuat asupra membrilor familiei Bastam, unii dintre acestia fiind implicati in campania lui Mir Hossein Moussavi (fost contracandidat al presedintelui Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, in 2009). Ulterior, prin interventia unor parlamentari britanici si americani, a unor organizatii, ceilalti doi frati ai lui Assadollah Masoud Bastam si Habib Bastam au ajuns in Marea Britanie si SUA, unul dintre ei, Yadollah Bastam, primind deja azil politic in Marea Britanie. De asemenea, si parintii celor patru frati se afla in acest moment in Marea Britanie solicitand azil politic”, spune organizatia pentru apararea drepturilor omului.

Despre cazul Bastam Amnesty International a fost sesizata in 5 noiembrie 2009 de un parlamentar britanic.

In anul 2010, la Teheran, Habibo Bastam a fost condamnat la moarte, de catre Tribunalul Revolutionar Islamic, pentru apostazie. El s-a refugiat in Romania, sotia si copilul sau ramanand in Iran. Cat a stat in Radauti, Bastam a frecventat biserica penticostala Betel, pastorita de Vasile Piscuc.

[…]

Iranianul Habib Bastam a solicitat azil Centrului Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitanti de Azil Radauti al Oficiului Roman pentru Imigrari, cererea initial fiindu-i respinsa. Bastam a contestat decizia ORI in fata instantei.

Judecatoria Radauti consemneaza, in decizia sa din 14 iulie 2011, faptul ca daca Bastam s-ar intoarce in tara de origine, ar fi spanzurat, insa, in lipsa altor motive de persecutie, nu ii poate acorda statulul de refugiat, astfel ca i-a respins cererea de azil.

Migrantul s-a adresat apoi mai multor institutii ale statului roman, intre care si Ministerul Afacerilor de Externe.

MAE a precizat, in 27 decembrie 2011, ca nu are temeiul legal pentru a se pronunta sau a interveni in cererile de azil aflate pe rol, acestea fiind exclusiv in competenta Oficiului Roman pentru Imigrari. „Solutionarea cererilor privind acordarea de azil in Romania sunt de competenta exclusiva a Oficiului Roman pentru Imigrari, organ de specialitate al administratiei publice centrale, aflat in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. Admiterea sau respingerea unei cereri de azil se face prin hotarare a ORI”, a comunicat MAE.

Ministerul a precizat ca, in consecinta, nu are temei legal pentru a se pronunta sau a interveni in cererile de azil aflate pe rol, respectiv prelungirea formelor de protectie pe care le acorda statul roman.

La scurt timp insa, cazul iranianului a fost reanalizat de Centrul din Bucuresti al Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI), strainul fiind audiat de autoritatile de la Bucuresti.

Vineri, ORI a decis acordarea statutului de azilant, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

2 gânduri despre “Iranianul Habib Bastam, condamnat la moarte pentru apostazie, a primit azil in Romania

  1. Anca, te felicit si ma bucur ca s-a terminat cu bine, mult si prin ajutorul tau, cazul lui Habib Bastam!

  2. „Judecatoria Radauti consemneaza, in decizia sa din 14 iulie 2011, faptul ca daca Bastam s-ar intoarce in tara de origine, ar fi spanzurat, insa, in lipsa altor motive de persecutie, nu ii poate acorda statulul de refugiat, astfel ca i-a respins cererea de azil.”

    Idiotenie pura!

    „MAE a precizat, in 27 decembrie 2011, ca nu are temeiul legal pentru a se pronunta sau a interveni in cererile de azil aflate pe rol, acestea fiind exclusiv in competenta Oficiului Roman pentru Imigrari. “Solutionarea cererilor privind acordarea de azil in Romania sunt de competenta exclusiva a Oficiului Roman pentru Imigrari, organ de specialitate al administratiei publice centrale, aflat in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. Admiterea sau respingerea unei cereri de azil se face prin hotarare a ORI”, a comunicat MAE.”

    Alti cretini.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.