Israel avertizează Rusia

  Print Friendly, PDF & Email

  Moshe Yaalon, ministrul israelian al apărării, a avertizat Rusia că Israel e pregătit să se folosească de forță dacă Rusia continuă cu planul de a vinde Siriei rachete antiaeriene S-300.

  s300p1

  Avertismentul ministrului israelian al apărării a ridicat tensiunea dintre Ierusalim și Moscova în legătură cu vânzarea sistemului antiaerian S-300 către Siria. Dimineața, un oficial rus de rang înalt a confirmat că guvernul rus rămâne dedicat efectuării acestei vânzări.

  Israel a încercat să convingă Moscova să renunțe la vânzarea acestui tip de armament, temându-se că această achiziție ar putea schimba echilibrul de forțe din regiune și că armele ar putea ajunge în posesia unor grupuri ostile, inclusiv în posesia milițiilor libaneze Hezbollah, un aliat fidel al regimului sirian.

  Israel a efectuat o serie de raiduri aviatice în Siria pe parcursul lunilor recente și se crede că acestea au avut drept rezultat distrugerea unor convoaie de armament cu destinația Hezbollah. Israel nu a confirmat direct aceste atacuri.

  Livrarea rachetelor rusești către Siria ar putea avea drept efect limitarea capacității de acțiune a forțelor aeriene israeliene.

  Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a deplasat în Rusia la începutul lunii pentru a discuta situația siriană cu președintele Vladimir Putin. Cele două părți au divulgat puțin despre discuțiile purtate, dar se bănuiște că subiectul S-300 s-a aflat pe agenda discuțiilor.

  „Fără îndoială această mișcare constituie o amenințare pentru noi”, a declarat marți Yaloon reporterilor, cu ocazia unei întrebări despre vânzarea planificată de ruși.

  „Deocamdată nu pot spune că avem de a face cu o escaladare. Marfa nu a fost trimisă spre destinație, încă. Sper că nici nu va fi trimisă.”, a spus el. Dar „dacă Doamne ferește armele vor ajunge în Siria, atunci vom ști ce avem de făcut.”

  2 gânduri despre “Israel avertizează Rusia

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.