Iulian Fota: Am pierdut o ora uitindu-ma la spectacolul domnului Puric de la Sala Palatului

Print Friendly, PDF & Email

Am pierdut aproape o ora uitindu-ma la asa zisul spectacol al domnului Puric, de la Sala Palatului. Am incercat sa inteleg ce vrea, ce mesaj are, de ce trebuie ridicata tara. Cred ca cel mai bine este sa va redau citeva pasaje, citeva citate din spectacol si apoi fiecare sa judece.

„Astazi, viitorul este o camasa de forta care ni se impune.” Nu a precizat nici CINE ne impune camasa, nici de ce.

„De douazeci si ceva de ani ni s-a impus sa ne fie frica”. Din nou aceeasi situatie. Nu a explicat cine ne-a impus, nici de ce.

„Imperiile astea bestiale care sunt peste noi”. Nu a explicat nici la ce imperii se refera si nici, ceea ce ar fi fost foarte interesant, de ce sunt bestiale.

„Astia ne-au confiscat si demonstratiile si societatea civila”. Din nou, care astia si de ce, dar nu mai conteaza. In definitiv , cei care au platit biletul au venit sa fie luminati si nu lamuriti. Tare as fi vrut sa-i intreb pe spectatori, dupa spectacol , ce au inteles, cu ce mesaj pleaca acasa ?

Tot spectacolul a fost construit pe ideea „crede si nu cerceta”. Domnul Puric , ca un profet , rosteste „adevar dupa adevar” si cei din sala probabil ca trebuie sa respire aceste adevaruri la fel de natural precum respira aer. Si, din cind in cind, probabil ca sa nu se prinda ca profetul Puric nu spune mai nimic, spectacolul a fost presarat cu glume, multe rasuflate, unele chiar la limita politetii ( de autobaza).

Dar cel mai trist e sa vezi citeva mii de persoane acceptind cu seninatate sa fie prostiti , cu vorbe mestesugite . Platind si bani . Asta da afacere. Mistica de-a dreptul.

De aceea va fi dificil 2018, pentru ca unul ca mine, lovinescian, pasoptist, pro-occidental, fidel inaintasilor nostri, care si-au dorit o Romanie europeana nu poate sa se uneasca cu un anti-occidental precum Dan Puric. Ca si in 1990, resping consensul. Seturile de valori sunt total diferite, caile de viitor sunt diferite, nu putem avea amindoi dreptate. Iar dupa legionarism, esuat in crima si nationalismul ingust al lui Ceausescu,esuat in izolare internationala si faliment economic, dupa PRM si PUNR, sanctionate de istorie, eu stiu ca Dan Puric nu are dreptate. Si nici nu pot accepta senin ca tara mea, pentru a patra oara in o suta de ani, sa rataceasca calea. Mai ales acum , cind, dupa aderarea la NATO si UE, per ansamblu, Romania arata mult, mult mai bine ca acum 28 de ani( a se vedea statisticile). Deci ne vom lupta, chiar daca confruntarea va fi numai de idei. Si viitorul sa ne judece. No, hai!

Iulian Fota, 1 ianuarie 2018

9 gânduri despre “Iulian Fota: Am pierdut o ora uitindu-ma la spectacolul domnului Puric de la Sala Palatului

 1. Domnule Fota, ca să nu plec de aici doar luminată, nu şi lămurită şi ca să nu zic că am pierdut două minute ca să citesc acest text, vă rog să reveniți şi să spuneți de ce Romania, conform nu ştiu căror statistici, arată mai bine azi decât acum 28 de ani.

 2. Ref. la articol si la remarca Dnei Rodica Roman:
  – Articolul arată exact asa cum este o intalnire cu Dan Puric despre „ăştia”.
  – Chiar aşa, daca aţi fi terminat articolul cu referire la starea Romaniei după statistici, aş fi înţeles câte ceva despre: ” Romania arată

  mult mai bine

  ca acum 28 de ani”, dar îngroşând gluma până la: „Romania arată mult, mult mai bine ca acum 28 de ani”, cum s-ar zice: „aţi dat cu mucii în fasole!”

 3. Stimata Doamna /Domnisoara
  In momentul in care puteti gindi (si nu mai zic de ridicolul de-a o si formula )aceasta intrebare este clar ca metastaza spirituala a devenit maligna si nu benigna ! Menirea lui Dan Puric se pare ca este aceea de-a sparge sistematic oglinzile pe care viata ni le pune in fata, in diferite momente ale Istoriei recente,imbiindu-ne sa ne uitam in cele deformate, de bilci, pe care domnia sa le-a selectat insa atent,oglindind trist de fals oameni cit muntii luptind cu imperiile si o noua Geneza a supraOmului aici la Curbura Carpatilor.Quid Pro Dest? Poate doar ‘turmelor’ injectate cu doze hallucinate de pozitivism mistic si care isi vor accepta astfel mai usor finalul inevitabil. …’Pacat,Pacat de singele varsat’… s-a strigat inca din 1990 ,asta ca sa va dau un ‘ajutor’ a propos de intrebarea fara rost din postare.

 4. rodica roman –

  ma obosesc eu sa va explic evidentele – traiti intr-o casa care nu apartine statului. azi majoritatea romanilor sunt proprietari. taranii nu mai muncesc la colectiv pe nimica ci si-au primit inapoi pamanturile. azi poti merge in strainatate, nu mai esti tinut prizonier. 4 milioane de romani au plecat dupa falimentul comunismului. Romanii au trimis circa 27 de miliarde de euro in tara asta saraca. PIB ul Romaniei a crescut de la 50 de miliarde de dolari aproape de 5 ori spre 250 de miliarde de dolari. Asta se vede in cosul zilnic. PE vremuri mancam cartofi si salam cu soia. Azi mancam ca orice om din Franta sau Germania. Deci suntem cam de 5 ori mai bogati. ce ne saraceste in continuare e statul mafiot nereformat care devoreaza segmentul productiv al economiei. Lista poate continua. Dan Puric pur si simplu un prostalau care face trafic cu credinta si castiga bani servind interesele PSD-ului.

 5. Stimabile AC. Sunt de acord cu aprecierile la adresa lui Puric. Nici măcar simpatic nu mi-e. Azi majoritatea românilor sunt proprietari pentru că şi-au cumpărat locuințele pe vremea lui Ceauşescu. Țăranii nu mai muncesc la colectiv pe nimica toată, ziceți dvs.; aşa este, pentru că li s-au dat pământurile înapoi şi mai mult de jumătate de țară e pârloagă. Țăranii s-au emancipat, stau frumos pe băncuță în fața porții şi apoi intră în casă pentru că încep emisiunile educative la televizor şi serialele turceşti. Mulți trăiesc din ajutoarele sociale care sunt destul de consistente pentru ei. Cifrele pe care le etalați, arătați-le celor care n-au bani să-şi trimită copii la şcoală, acelor care îşi cumpără ser fiziologic şi feşe când se internează în spital, copiilor abandonați şi altora. Lista e prea lungă ca să o pot epuiza aici. Domnule, adevărul este că România e azi o țară ruinată, o colonie la coada Europei, o țară din lumea a treia. În 1989 România era o țară puternic industrializată, cu agricultură performantă, fără analfabetism etc. Însă ne lipsea libertatea de a călători. Azi suntem liberi să călătorim în toată lumea însă, la noi în țară suntem sclavii corporațiilor străine care au pus monopol pe țară. România nu mai este o țară independentă şi nici suverană. Sper că nu ați obosit foarte mult citind aceste rânduri şi mai sper că nu o să mă catalogați drept comunistă. Departe de mine asta. La timpul respectiv l-am urât destul de mult încât în decembrie 1989 am petrecut destul în stradă vrând să-l văd plucat.

 6. Doamna Roman majoritatea romanilor erau chiriasi pe vremea lui Ceausescu, proprietari devenind doar dupa revolutie.
  Poate puteti explica si de ce in 1989 intr-o „tara puternic industrializata cu agricultura performanta” alimentele de baza se puteau cumpara doar pe cartela ca si in caz de razboi iar pentru o masina trebuia sa se astepte 5 ani. Unde era performanta din agricultura? Dar cea din industrie? Oare singura libertate care ne lipsea era cea de a calatori???
  Sclavia din comunism era de o mie de ori mai rea comparativ chiar si cu cleptocratia in care traim astazi.
  Nu vreau sa imi imaginez cum ar fi aratat in prezent Romania fara corporatiile straine atat de blamate in ultima perioada de slugile ciumei rosii.

 7. Stimabilă Rodica Roman,

  Nu vă descurajați. Mai există speranță!
  Există pe lume Coreea de Nord, ea are un Înțelept Conducător.
  La ei Ceaușescu nu a fost încă împușcat, industria înflorește, agricultura și mai și.
  Cereți azil acolo.
  Fugiți din colonia asta, din ruină, din pârloagă, fugiți acolo unde nu vă pot ajunge din urmă serialele turcești!
  Nu veți mai avea nevoie nici de ser fiziologic, nici de pastilele făcute de nenorocitele de corporații occidentale. Nu veți mai sta la coada Europei, ci la coada Asiei, și de fapt la coada întregului mapamond! Veți putea munci într-o țară independentă și suverană, care atârnă numai de Rusia și de China – dar asta nu are de ce să vă deranjeze.

  Folosiți-vă în mod înțelept libertatea de a călători: București-Phenian, nu contează câte escale și unde. Merită.

  O rugăminte avem și noi, pentru că v-am răbdat pe ILD preț de două comentarii. Și pentru că v-am oferit o soluție, de natură a vă reda încrederea în viitorul de aur.

  Neapărat să-l luați și pe Puric. Două bilete. Doar dus.

 8. Doamna Rodica Roman,
  Pornesc de la premisa ca nu sunteti un troll care posteaza doar ca sa enerveze lumea negand evidente ci o persoana onesta dar dezinformata / cu viziune gresita. Cu trolii nu fac polemica pentru ca le-as da satisfactie.
  Fie ca vreti dvs fie ca nu, exista adevaruri statistice, iar cifrele nu mint ; oamenii insa da. Practic nu exista indicator economic care sa nu fie mult superior astazi fata de 1989 – si e vorba atat de indicatorii macro (PIB, PIB/locuitor, volumul exporturilor, productia agricola, productia industriala, etc) cat si de indicatorii micro – salariul net mediu sau puterea de cumparare.
  Industria aceea ceausista pe care o regretati este mult inferioara ca productie si export industriei de azi, in ciuda faptului ca o gramada de fabrici s-au inchis. Agricultura de azi – asa faramitata si dezorganizata cum e – este mult superioara ca productii (totale sau la hectar) agriculturii mult-laudate a lui Ceausescu. Romania este din nou granarul Europei in 2016-2017, cu productii record, reale de data asta.
  Astazi romanii traiesc mai bine atat din punct de vedere confort cat si putere de cumparare, consum, acces la calatorii, la informatie, la educatie sau munca in afara tarii, etc.
  Desigur, NU TOTI romanii traiesc mai bine, ci majoritatea lor. Daca dvs faceti parte din minoritate, imi pare rau, dar asta nu e o condamnare pe viata pentru ca in capitalism lucrurle se mai schimba, in timp ce in comunism ele stau pe loc sau evolueaza in rau – cazul Romaniei, cand in anii 80 se traia mai rau ca in anii 70.
  Dar asta nu va da dreptul sa spuneti ca TOTI romanii traiesc mai rau sau ca TOATA Romania a regresat, ajungand o colonie. Decat daca vreti sa negati evidenta si sa sfidati o realitate statistica, perceptibila atat in cifre cat si cu ochiul liber.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.