John McCain, la Chişinău: „Rusia e o benzinărie condusă de nişte mafioţi, care aspiră să fie o ţară“

Print Friendly, PDF & Email

Membrii delegaţiei Congresului SUA care se află la Chişinău [joi, 17 aprilie 2014], din care fac parte senatorii John McCain, Ron Johnson, John Barrasso şi John Joeven au spus că Washington-ul sprijină Moldova şi că pregăteşte un set de măsuri economice şi politice foarte dure contra Rusiei, în cazul în care provocările lansate de preşedintele moscovit Vladimir Putin asupra Ucrainei nu încetează.

Senatorii americani John McCain, Ron Johnson, John Barrasso şi John Joeven şi-au manifestat astăzi îngrijorarea privind situaţia tensionată din regiune, pe fondul ostilităţilor ruseşti din Ucraina. Senatorul John McCain a declarat în faţa studenţilor de la Academia de Studii Economice a Moldovei, în cadrul unei prelegeri, că provocările ruseşti sunt fără precedent de la Războiul Rece şi că preşedintele rus Vladimir Putin va plăti scump pentru acţiunile abuzive desfăşurate în Ucraina.

John McCain îl compară pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler

Într-un interviu pentru postul britanic BBC, John McCain a denunţat încă o dată acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin din Crimeea, caracterizând regiunea autonomă drept o „naţiune captivă”. Totodată, senatorul american a declarat că Vladimir Putin se gândeşte acum la ce ţări din Europa de Est mai poate invada, la fel cum făcea cum gândea şi Adolf Hitler în perioada interbelică. „Vladimir Putin este un fost agent KGB care a spus că cel mai mare dezastru al secolului 20 este destrămarea Uniunii Sovietice. El doreşte să restaureze un fel de imperiu sovietic. Acest lucru îngrijorează în special Moldova, care nu este membru NATO. Este îngrijorătoare de asemenea şi presiunea exercitată în ţările Baltice. Preşedintele Rusiei calculează cu ce se poate alege şi ce ţări mai poate invada, o gândire asemănătoare cu cea a lui Adolf Hitler din anii 1930”, a declarat senatorul republican John McCain, la BBC.

„Pregătim un pachet de sancţiuni mult mai dure faţă de Putin, pe care suntem gata să le aplicăm dacă nu va înceta cu provocările din regiune. Am spus anterior că Rusia e o benzinărie care aspiră să fie o ţară. De fapt Rusia e o benzinărie condusă de nişte mafioţi, care aspiră să fie o ţară. Vorbim despre o ţară condusă de cleptocraţi şi corupţi. Cu alte cuvinte, Rusia e o ţară în declin“, a spus senatorul John McCain.

„Am fost în Ucraina şi suntem îngrijoraţi că Vladimir Putin foloseşte resursele energetice ale Rusiei drept armă geopolitică în regiune, în condiţiile în care energia accesibilă nu este un bun de care cineva poate abuza, după bunul plac. Spunem nu pentru Putin şi da pentru libertatea oricărei naţiuni de a-şi determina propriul destin, fără intervenţia altui stat“, a declarat şi senatorul John Barrasso.

„SUA şi Uniunea Europeană trebuie să impună sancţiuni foarte dure Rusiei astfel încât oamenii din Moldova şi din Ucraina să-şi poată decide singuri unde vor să ajungă. Comunicaţi-le apropiaţilor şi cunoştinţelor voastre adevărul despre ceea ce se întâmplă în vecinătatea voastră, fiindcă adevărul vă eliberează“, a susţinut senatorul John Hoever, în faţa studenţilor de la ASEM.

De la ora 16.05, delegaţia Congresului SUA condusă de senatorul John McCain se va întâlni cu vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Înaintea prelegerii în faţa studenţilor de la ASEM, premierul Iurie Leancă a discutat cu cei patru congressmeni de la Washington despre necesitatea atragerii investiţiilor americane şi intensificarea relaţiilor comerciale dintre SUA şi Moldova, sporirea securităţii energetice, situaţia geopolitică din regiune şi reglementarea conflictului transnistrean.

John McCain, la Chişinău: „Dacă europenii şi SUA nu vor avea o reacţie puternică, Putin va deveni mai îndrăzneţ”

„Dacă europenii şi Statele Unite nu vor avea o reacţie puternică, preşedintele rus, Vladimir Putin, va deveni mai îndrăzneţ”, a subliniat McCain după întrevederea pe care a avut-o miercuri cu preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. „Faptul că nu oferim ajutor Guvernului ucrainean şi poporului ucrainean după ce au fost invadaţi de trupele preşedintelui Vladimir Putin este ruşinos”, a adăugat senatorul american, exprimând preocupare pentru securitatea Republicii Moldova şi cerând intensificarea cooperării militare între Statele Unite şi ţările baltice.

Aflat marţi în Estonia, McCain califica sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei drept „o glumă”, exprimând regretul cã Statele Unite nu au oferit Ucrainei „mijloacele necesare” pentru a se apăra de acţiunile Rusiei. „Refuzul Statelor Unite de a oferi ajutor Ucrainei este un semnal de încurajare pentru preşedintele rus Vladimir Putin”, a spus McCain în Estonia, pledând pentru oferirea de sprijin logistic armatei ucrainene. „Oare vom sta şi ne vom uita cum armata rusă ocupă estul Ucrainei?”, a adăugat McCain, considerând „impardonabil” refuzul Washingtonului de a ajuta Guvernul de la Kiev.

Senatorul republican american John McCain a exprimat preocupare pentru securitatea Republicii Moldova, pledând pentru intensificarea cooperării militare între Statele Unite şi ţările baltice.

John McCain: „Rusia probabil va viza Republica Moldova” (20 martie 2014)

În cadrul unei emisiuni de televiziune, senatorul american a declarat că Republica Moldova ar trebui monitorizată atent în perioada următoare, mai ales că această ţară nu aparţine grupului NATO. „Moldova este următoarea ţară care trebuie urmărită cu atenţie”, a spus John McCain la postul de televiziune Fox News, amintind totodată că R. Moldova nu se bucură de protecţia NATO. De asemenea, oficialul american a reamintit faptul că în regiunea separatistă Transnistria există deja trupe militare ruse. „Exista deja solicitări pentru asistenţă militară rusă şi provocări asemănătoare cu cele pe care le vedem în estul Ucrainei”, a mai afirmat John McCain la postul de televiziune Fox News.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.