Lagărele morții din Coreea de Nord

Print Friendly, PDF & Email

O comisie de anchetă a ONU deschisă la Seul analizează mărturii ale foștilor deținuți din închisorile Coreei de Nord. Potrivit acestor declarații, execuțiile publice și tortura sunt practici uzuale în închisorile din această țară.

Este pentru prima dată când o comisie de experți analizează încălcarea drepturilor omului în Coreea de Nord. Liderii de la Phenian consderă acuzațiile de încălcare a drepturilor omului nefondate și le-a interzis anchetatorilor accesul la documentele din închisori, scrie Reuters.

Un fost deținut din Coreea de Nord, acum stabilit în Coreea de Sud, povestește cum un gardian i-a tăiat degetul, cum deținuții erau forțați să mânânce broaște și cum o mamă a fost obligată să-și omoare copilul.

”Credeam că o să-mi taie toată mâna de la încheietură, așa că am fost recunoscător să mi-au tăiat doar un deget”, mărturisește Shin Dong-hyuk, pedepsit pentru că a scăpat o mașină de cusut.

Shin Dong-hyuk a fugit din Coreea de Nord și în prezent, stabilit la Seul, povestește ororile regimului de la Phenian. Născut în închisoarea Camp 14, el a fost forțat să asiste la asasinarea mamei și fratelui său. El spune că această comisie a ONU este singura cale de a înbunătăți felul în care sunt tratați deținuții în Coreea de Nord.

Jee Neon-a, în vârstă de 34 de ani, le-a povestit anchetatorilor căa fost închisă în 1999 și pe întreaga perioadă a încarcerării sale a fost hrănită cu broaște cu sare. Ea mai povestește un episod din viața în închisoarea nord-coreeană. ”Era prima dată când vedeam un bebeluș și eram foarte încântată. La un moment dat s-au auzit niște pași și un gardian a venit să-i spună mamei să-și pună copilul cu capul în jos într-un vas cu apă. Femeia l-a implorat pe gardian să se îndure de viața ei, însă el a continuat să o bată. Într-un final, mama și-a pus copilul în vasul cu apă și l-a ținut acolo până s-a oprit din plâns.”

În prezent, în Coreea de Nord sunt închiși 150.000-200.000 de oameni, iar foștii deținuți care au reușit să fugă din țară spun că majoritatea acestora sunt înfometați și forțați să muncească până mor.

[…]

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.