Mălin Bot: Isteria, hipsteria şi drobul de sare de la Pungeşti. Cum ar rescrie Ion Creangă ”Prostia omenească”

Print Friendly, PDF & Email

O ciocnire ”culturală” interesantă s-a produs sâmbătă, la Pungeşti, vizibilă din înregistrările video postate pe youtube de cei care au fost acolo. Isteria lui ”Nu ne vindem ţara!” al anilor 90 s-a întâlnit cu hipsteria din Piaţa Universităţii, sesiunea septembrie – octombie 2013.

Unite, cele două ”mişcări” au dat piept cu Jandarmeria, într-o confruntare care merită analizată cu atenţie.

Într-o parte vedem sătenii din comuna Vasluiană cum dau năvală peste gardurile Chevron, cu pari în mâini şi fluturând tricolorul. Oamenii sunt în transa anilor 90, când sindicaliştii fugăreau investitorii cu tricolorul în mână, prin curţile fabricilor socialiste, răcnind: ”Nu ne vindem ţara”. Un detaliu interesant al imaginilor pe care le avem de la faţa locului este că peste tot apare mereu o femeie al cărei tată e mereu cules de pe asfalt de jandarmi sau medicii SMURD. Se numeşte Mariana Moroșanu şi e cel mai citat sătean din presa centrală.

Dincolo de personaje şi persoane, se află însă o situaţie extrem de gravă.
Imaginile postate de youtube ne arată zeci de săteni care au pătruns ilegal pe o proprietate privată şi au distrus un gard. Oare cum ar reacţiona doamna Moroşanu dacă un vecin, supărat din cine ştie ce motiv, i-ar demola gardul de la ogradă? Mentalitatea de a-ţi impune punctul de vedere cu parul în mână, distrugând bunurile altuia, este primitivă.

Imaginile cu cei care făceau asta la Pungeşti ne expun cât de înapoiate sunt comunităţi întregi din ţara noastră şi nimic nu poate să justifice aşa ceva. Gestul de a da buzna peste proprietatea altuia, cu bâta, nu e efect al spaimelor induse de lipsa de informare pe tema gazelor de şist. Este determinat de mentalitatea rudimentară a celor care au făcut asta.

Deşi Jandarmeria e acuzată de protestatari că a intervenit brutal, imaginile pe care le vedem de la faţa locului, din momentul comiterii infracţiunii de distrugere, ne expun forţe de ordine care se feresc să intervină ferm. Scenele seamănă îngrozitor cu cele din anii 90, când tovarăşul Ion Iliescu era foarte îmbibat cu ”nobilele idealuri ale comunismului” şi trata reconversia economiei socialiste cu celebrul: ”Nu ne vindem ţara!„.

Efectul mentalităţii de atunci a tovarăşului Iliescu se vede din plin acum. N-am vândut fabricile socialiste unor investitori care deschideau industria noastră către pieţele occidentale. Am lăsat-o pe mâna unor securişti şi bişnişari de partid, care au tăiat-o bucăţi, au vândut-o la fier vechi şi au făcut mari afaceri imobiliare. Ne-am sabotat singuri viitorul, contribuind la desfiinţarea unor industrii întregi care puteau acum să ofere zeci de mii de locuri de muncă şi taxele lipsă pentru care suntem cocoşaţi cu accize mărite. Luaţi numai exemplul Dacia, dacă vreţi să vedeţi cum puteau arăta acum multe dintre fabricile ajunse la fier vechi.

Acum, când decidem viitorul nostru pentru zeci de ani, prin modul în care demarăm exploatarea resurselor naturale cu companii mari care au tehnologie şi specialişti, facem la Pungeşti exact ceea ce făceau sindicaliştii lui Iliescu în anii 90.

La drumul principal vedem însă un cu totul alt tip de mentalitate: hipstereala din Piaţa Universităţii. În loc de pari, ţin în mâini aparate foto scumpe, camere de luat vederi şi telefoane de ultimă generaţie din spatele cărora provoacă pur şi simplu forţele de ordine, doar, doar reuşesc să filmeze cine ştie ce abuz înfiorător.

Nu vedem în filmări niciun abuz al jandarmilor, dar auzim voci isterice care acuză astfel de abuzuri. Fac apel la dreptul de liberă exprimare din constituţie, dar nu se sfiesc să blocheze un drum încâlcând astfel dreptul constituţional la liberă circulaţie. Cer isteric respectarea legii şi legitimează jandarmii îm numele ei, dar răcnesc ca din gaură de şarpe când Jandarmeria le aplică procedura legală reţinerii în vederea identificării. Suntem în faţa unei ipocrizii puerile, determinată de nevoia unora să-şi demonstreze că sunt capabili să facă ceva important în viaţă. Atât şi nimic mai mult.

În numeroasele discuţii de pe formulul evz.ro, pe tema protestelor ilegale din Piaţa Universităţii, unii cititori, pe care îi plasez în grupul hipsterilor pasionaţi de revoluţii, scuzau nerespectarea legii cu momente istorice mult mai improtante. ”Păi, aşa nu se mai făcea nici Revoluţia din decembrie 1989”, îmi răspundea un astfel de hipster.

Probabil nu a trăit atunci şi nu a citit suficient pentru a afla că, în timpul Revoluţiei din Decembrie, nimeni nu a invocat în favoarea lui vreo secundă constituţia Republicii Socialiste România sau vreo lege a statului comunist. Tineri care habar nu aveau ce este televizorul color, rupţi de foame şi îngheţaţi de frig au stat cu pieptul gol în faţa tancurilor, contestind cu totul un regim criminal, nu invocând legea acestuia.

E pur şi simplu stupid să pretinzi în favoarea ta respectarea unor legi pe care le încalci chiar tu, ca să te dai mare în faţa prietenilor de pe facebook, youtube sau twitter.
Dincolo de discuţia interminabilă despre revoluţii, democraţie şi principii constiuţionale, în cazul Pungeşti se află ceva mult mai simplu şi de-a dreptul prostesc.

E ca în povestea cu femeile isterice şi drobul de sare a lui Ion Creangă.

Chevron poate să găsească sau să nu găsească ceea ce caută la Pungeşti. Dacă nu găseşte, un sat întreg s-a isterizat degeaba.

Nu seamănă bravii răzeşi ecologişti şi hipsterii cool cu muierile din povestea lui Creangă?

[…]

PS. Constat că fosta Agenţie de Monitorizare a Presei, actuala asociaţie ecologistă ActiveWatch, s-a trezit din somn şi a emis, de la căldurică, un comunicat de presă în care cere pompos o anchetă pentru intervenţia Jandarmeriei de la Pungesti. ”Intervenția jandarmilor – așa cum apare în mai multe înregistrări video și relatări ale martorilor și ale ziariștilor care au asistat la evenimente … bla, bla, bla”.
Ce bine e să aperi democraţia, pe granturi babane, din spatele unui laptop plasat într-un birou elegant din Bucureşti. Mă întreb ce înregistrări video au văzut oamenii lui Mircea Toma, pentru că ceea ce este pe net nu prea le susţine abordarea. Sunt leneşi sau mincinoşi?

Un gând despre “Mălin Bot: Isteria, hipsteria şi drobul de sare de la Pungeşti. Cum ar rescrie Ion Creangă ”Prostia omenească”

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.