Mălin Bot: Prima zi de circ la Parlamentul României, cu „liberalul” Becali și „senzaționalul” DD

Print Friendly, PDF & Email

Imaginea zilei în care și-au luat în primire mandatele noii parlamentari este o caricatură savuroasă, avanpremieră a serialului de comedie la care vom asista în următorii patru ani. Cea mai stridentă voce a fost cea a ”liberalului” Gigi Becali. Cea mai bizară prezență din această legislatură este însă, de departe, ”senzaționalul” Dan Diaconescu.

[…]

Proaspătul deputat Gigi Becali a dat din nou sens zicalei: ”Prostul dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul”. Este inutil să reproducem aici aberațiile pe care le-a aruncat din nou acest personaj în spațiul public. A țipat aceleași fraze stupide pe care le repetă mereu în fața camerelor de filmat, conturând tot mai clar două concluzii foarte importante.

Prima concluzie ține de natura umană și mai ales de efectele devastatoare ale propulsării indivizilor rudimentari, lipsiți de educație minimă, în spațiul public și mai ales la vârful scenei politice.

A doua concluzie este că Becali e cel mai puțin blamabil pentru starea jalnică în care a ajuns Parlamentul României. Grav nu este că există astfel de indivizi, natura zămislește creaturi din cele mai bizare, grav este că s-au găsit politicieni, aparent în deplinătatea facultăților mintale, care să promoveze în Parlament specimene ca Becali.

În cele din urmă, dramatic pentru România este că s-au găsit zeci de mii de alegători care au hotărât că Becali este persoana potrivită să decidă cum vor arăta legile acestei țări în următorii patru ani. Când vor simți pe pielea lor efectele deciziei luate va fi, evident, mult prea târziu.

În timp ce Becali lua în stăpânire holurile Casei Poporului, un alt personaj de desene animate aterizat pe scena politică, Dan Diaconescu, se vizează liderul opoziției parlamentare din România.

Nu a intrat în Parlament, dar acesta este un amănunt minor pentru Dan Diaconescu. La fel cum erau un amănunt nesemnificativ și milioanele pe care nu le avea, dar cu care a cumpărat Oltchim și a compromis definitiv orice șansă de a salva combinatul. În mintea lui, la fel ca Gigi Becali, Dan Diaconescu are convingerea că face niște lucruri mărețe. În realitatea pe care nu o percepe, acest personaj confundă șmecheria ieftină cu geniul politic, ignorând complet răul pe care îl face.

Răul este uriaș pentru că personaje cu astfel de abordări în probleme serioase compromit grav orice tentativă de îmbunătățire a situației. Când halucinează că este lider absolut al opoziției, Dan Diaconescu nu realizează că parlamentarii din partidul născut în studiourile OTV sunt ținta cea mai probabilă a următoarei campanii de racolare a USL. Până atunci, Dan Diaconescu ne promite că parlamentarii partidului lui vor face o concurență serioasă circarului Gigi Becali.

În fața unei asemenea calamități, pentru orice cetățean cu scaun la cap singurul refugiu este simțul umorului. Nu ne mai rămâne decât să ne umplem cămara cu pop-corn și suc acidulat, pentru că ne așteaptă patru ani în care vom avea multe motive să facem haz. Chiar și de necaz.

Necazul nostru, pentru că ei vor huzuri pe bani publici, în noul mandat. Așadar, instalați-vă bine pe locurile dumneavoastră, începe spectacolul! Și nici nu știți ce pierdeți, dacă nu sunteți atenți!

Mălin Bot

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.