Marius Ghilezan: Oastea digitală a suveranului ordin “Salvaţi Roşia Montană” s-a retras în pub-uri

  Print Friendly, PDF & Email

  Răpusă de generalul iarnă, oastea digitală a suveranului ordin “Salvaţi Roşia Montană” s-a retras tactic în pub-urile a şapte oraşe, pentru a uda aniversarea a 1881 de la înfiinţarea localităţii miniere. După ce a ratat joncţiunea cu diviziile sindicale ale Cartelului Alfa, comandamentul militar, se scrie leadership al societetăţii civilă, a hotărât strategic, nu retragerea în munţi, ci sub butoaie.

  La căldură şi sub strună, vajnicii apărători de situri romane au privit nişte filmuleţe şi apoi au ciocnit carafele de vin în acorduri muzicale. Ca nişte cavaleri tulburaţi, uitând pentru ce au venit, au plecat clătinându-se. Mulţi dintre ei, însufleţiţi de energia bahică, ajunşi acasă, s-au culcat. Şi probabil au visat să parvină în viaţă precum William, din The Knight’s Tale. Adică din amărăşteni, personalităţi cu blazon. Niciunul nu şi-a pus problema de ce sărbătorirea bătrânei localităţi nu se săvârştete la ea acasă. E ca şi cum ţi-ai cinsti bunica de la ţară întru-un bar londonez.

  În Cluj-Napoca sărbătoarea s-a desfăşurat în cafeneaua Zorki Photo Café. După plictisitoarea prezentare a războiului de 12 ani cu imperialiştii, tinerii au ascultat piesele de lună amară ale lui Mihnea Blidariu. Nimeni nu a sesizat gogomăniile reprezentantului asociaţiei Alburnus Maior.

  Chipurile, cianurile topesc rocile minerale şi lasă să iasă aurul. Mai mult, parohul obsesiilor moarte nu şi-a amintit despre singura substanţă care atacă aurul. Se învaţă la lecţia de chimie. Răspunsul corect: apa regală, formată din acid clorhidric şi acid azotic. Dacă ar fi aprofundat istoria, altfel decât din manualul micului activist ecologist, vorbitorul ar fi ştiut prin ce substanţă din acest compus alchimiştii medievali au încercat să găsească piatra filosofală.

  Acelaşi “învăţat” a spus că datorită unui reprezentant din America al opoziţiei proiectului de la Roşia Montană, Banca Mondială nu a mai finanţat investiţia. Misterios personaj, să nu fie ungurul pe care-l bănuim, n-a fost interesat să ceară rapoartele prestigioasei instituţii financiare despre miliardul de dolari daţi Conversmin, pentru închiderea şi ecologizarea minelor. Dar despre acest subiect, mucles!

  Apărătorii Roşiei Montane de la Cluj, Sibiu, Timişoara, Cişinău au dat gata câteva hectolitri de bere şi vin şi au plecat împăcaţi acasă. Din banii cheltuiţi la sindrofia naţională, numită pompos şi aniversar: “Ziua Roşiei Montane – 1881 de ani de atestare documentară” puteau fi hrăniţi toţi copiiii şomerilor din Apuseni. Dar la amărâţi nu se gândeşte nimeni.

  […]

  Marius Ghilezan

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.