Mihai Ghimpu către ambasadorul SUA: Fără România, R. Moldova va fi ocupată din nou, exact ca și Crimeea

Print Friendly, PDF & Email

Președintele Partidului Liberal din Republica Molodva, Mihai Ghimpu, candidatul desemnat pentru funcția de Președinte, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău, E.S. James D. Pettit, scrie pl.md.

”Eu am votat pentru independența acestui Stat în 1991 față de URSS, atunci nu era posibilă reunificarea. La moment avem aproximativ 30% din populația Republicii Moldova, în special tinerii, care își doresc Unirea, acest trend este unul în creștere, fapt care ne bucură și ne încurașează să luptăm”, i-a spus Mihai Ghimpu ambasadorului SUA la Chiținău.

Mihai Ghimpu a adăugat că acum există aceste tabere pro și contra în societate, pentru că nu am avut guvernare care să corecteze greșelile istoriei.

”Dacă conducerea de la 1990 încoace ar fi promovat adevărul despre noi, despre ocupație, despre identitate și limba pe care o vorbim, astăzi Unirea ar fi fost făcută. Pentru populația Republicii Moldova, astăzi este mai bine dacă aceste două state românești s-ar uni. De aceea consider că reunificarea cu România, astăzi, este mai viabilă ca niciodată”, ia transmit Mihai Ghimpu ambasadorului american.

Întrebat de ambasadorul american, Mihai Ghimpu a menționat că minoritățile din Republica Moldova se bucură de toate drepturile, iar în cazul unificării, acestea vor beneficia de drepturi europene, România fiind lideră la capitolul legislație în materie de drepturi ale monorităților, din tot spațiu comunitar.

Mihai Ghipu a adăugat ca și o parte din minoritățile etnice din Republicii Moldova își doresc Unirea cu România, pentru că au realizat că doar România le poate garanta siguranța și bunăstarea.

”Uniunea Sovietică a creat în anul 1990 Republica Moldovenească Nistreană, pentru a împiedica unirea noastră. În acei ani puterea de la Kremlin promova și susținea indirect candidați care ajungeau în fruntea republicilor din fostul spațiu sovietic, ca să-i poată controla. Astăzi, Rusia susține financiar partide politice care luptă deschis pentru interesele imperialiste ale acesteia”, a mai spus Ghimpu.

„Decizia privind direcția în care va merge Republica Moldova aparține poporului și nimeni nu ne poate indica ce să facem și cu cine să ne unim. Sângele apă nu se face Dle ambasador”, a menționat Președintele Partidului Liberal.

La rândul său, ambasadorul a fost deacord cu afirmația Președintelui PL, că ”puterea suverană aparține poporului, inclusiv dorința firească de Unire cu România”.

Ambasadorul american a spus că prin declarațiile sale nu a dorit să atingă în nici un fel dreptul cetățenilor unioniști de a avea o viziune și o dorință de reunire și că Statele Unite nu au cum să împiedice reunificarea celor două state românești dacă poporul o va face.

”Eu respect decizia și idealul unioniștilor”, a spus ambasadorul american.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.