Mircea Marian: Baronimea şi Voiculescu l-au umilit pe Ponta al II-lea

Print Friendly, PDF & Email

[…]

Sub presiunea alianţei Voiculescu- Antonescu, premierul Ponta a fost nevoit să scoată UDMR de la împărţeală şi să inventeze ministere noi, unele complet aberante, pentru a hrăni cât mai multe guri. De exemplu, va fi interesant de urmărit ce blocaje va genera ruperea Finanţelor în două – Buget şi Finanţe – cu ANAF-ul sub control liberal şi bugetul în zona PSD. Ponta a fost nevoit să cedeze şi ministerul Apărării, pe care-l dorea pentru Gabriel Oprea.

Probabil nu va reuşi nici să transfere controlul asupra banilor europeni de la diferite ministere „de linie” – Transporturi, Economie, Mediu, etc – către ministerul Fondurilor Europene, condus de apropiatul său, Eugen Teodorovici. În sfârşit, potenţialul competitor al premierului, Liviu Dragnea, devine un fel de baron al baronilor, prin cumularea responsabilităţilor din zona administraţiei locale cu controlul asupra fondurilor locale. Doi centri de putere vor contesta, în viitorul apropiat, autoritatea lui Ponta: Dan Voiculescu (cu tot cu protejatul său, Crin Antonescu), acum cu acces masiv la resurse bugetare, care vor alimenta cvasi-monopolul său mediatic, şi Liviu Dragnea, care are capacitatea de a-i mitui pe baronii partidului şi de a-i mobiliza în sprijinul său.

Nu-mi dau seama care sunt ambiţiile pe termen lung ale lui Voiculescu şi Dragnea, dar principalul joc care se desfăşoară pe termen scurt are obiectivul de a-l împiedica pe Ponta să acumuleze prea multă putere şi să devină Năstase al II-lea. Obiectivul pare să fi fost atins, efectul fiind că actualul premier va plăti pentru toate tâmpeniile şi jafurile pe care le vor face miniştrii săi, fără să aibă în schimb capacitatea de a-i pedepsi. De altfel, am observat acest fenomen în vară, când ministrul Chiţoiu a eşuat în privatizarea Oltchim, iar acum a fost recompensat cu ministerul Finanţelor. Vom vedea, deşi sunt sceptic, dacă Ponta va reuşi să-şi ia revanşa…

[…]

Poliţia se va uita în altă parte, direcţia de informaţii a Internelor va deveni secţia de investigaţii a trustului Intact, iar până la sfârşitul lui 2013, ANI, DNA şi Parchetul General vor fi conduse de personaje convenabile.

După ce plătiţi facturile la gaze şi încălzire – acum cu 10-40% mai consistente – relaxaţi-vă urmărind la Antena 3 turnătorii spectaculoase despre cei care-i stau în cale lui Dan Voiculescu. Cu puţin noroc, poate prindeţi o emisiune în care este executat vreun nefericit din tabăra puterii.

Mircea Marian

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.