Mircea Marian: Ceauşescu ar putea candida pentru USL

  Print Friendly, PDF & Email

  […]

  „Ungureanu a fost investit în functia de prim-ministru pentru a reprezenta aceste interese”, a spus Antonescu. Cu doar câteva zile înainte, preşedintele PSD, Victor Ponta, a lansat o teorie perfect identică: „Mandatul domnului Ungureanu nu are legătură cu interesele României (…) Este un mandat care are legătură cu interese externe ale României şi care trebuie să se finalizeze cel mai târziu în luna noiembrie”, a susţinut Ponta.

  Cunoaşteţi teoria, a folosit-o si Ceauşescu, în ultimele sale zile. „Aici este amestecul cercurilor din afară, a cercurilor străine de spionaj”, afirma Ceauşescu, la 17 decembrie 1989, explicând de ce populaţia Timişoarei a ieşit în stradă. Câteva zile mai târziu, secretarul general al PCR era împuşcat, după un ruşinos simulacru de proces, dar teoriile sale conspiraţioniste au rămas adânc înrădăcinate în minţile multor cetăţeni români. Le-am auzit în 1990, când muncitorii de la IMGB ieşeau în stradă strigând „Nu ne vindem ţara” şi au fost reluate în 2000, când PDSR anunţa, ţanţoş, că va negocia „cu demnitate” aderarea la UE. În paranteză fi spus, pe măsură ce trecem timpul, vedem că de fapt guvernul Năstase a fost interesat să-şi rezolve, în negocierile cu UE, doar propriile problemele legate de corupţie. În schimb, nu avem un program operaţional pe sănătate – îmi atrăgea atenţia jurnalistul Vlad Mixich.

  Criza economică a readus la suprafaţă aceste teorii conspiraţioniste, care ar explica eşecul economic al României: străinii care ne exploatează resursele şi cozile lor de topor sunt vinovaţi pentru că noi o ducem prost. Domnii Ponta şi Antonescu au văzut oportunitatea şi, în absenţa unui Vadim Tudor, ei sunt cei care trag sirena, denunţând pericolul maghiar şi pe cel al „intereselor străine” care vor să ne ia aurul, gazele de şist şi cuprul.

  Am văzut multe mizerii în campaniile electorale şi nu aş putea spune că ceea ce fac liderii USL reprezintă un vârf. Putea fi mai rău. Dar discursul lor va avea consecinţe pe termen lung. Publicul se va opune tot mai vehement privatizărilor – pretextul ideal pentru politicieni pentru a păstra în mâinile „statului” companiile din energie, minerit şi transporturi şi pentru a le sifona în continuare. Este fascinant dezinteresul alegătorilor pentru modul în care „băieţii deştepţi” au vandalizat Hidroelectrica, împingând compania la limita falimentului (10 milioane profit în 2011, faţă de 390 de milioane în 2010). În schimb, panica este cvasi-generală la auzul posibilităţii ca Hidroelectrica să fie vândută.

  […]

  Mircea Marian

  Un gând despre “Mircea Marian: Ceauşescu ar putea candida pentru USL

  1. cand presa a facut galagie in legatura cu hidroelectrica,au mai aparut solutii.oricum se mai poate face ceva,macar peste niste ani.

   ia fa galagie in legatura cu apa nova sau cu renel,sa vezi unde-i doare de galagia ta.poate de aici panica de care vorbesti tu cu dispret.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.