Mircea Marian: Nefericitul ajutor pe care Emil Boc îl dă USL pentru a câştiga alegerile

Print Friendly, PDF & Email

Oricât de contestabile ar fi sondajele de opinie, realitatea este că PDL a pierdut procente bune în ultima lună, pe fondul protestelor din stradă. Acum, problema acestui partid este cum îşi revine din şoc.

După opinia mea, cu Emil Boc în fruntea guvernului tot ceea ce mai poate spera PDL este să păstreze o intenţie de vot aflată undeva sub 20% (varianta optimistă!). Am putea accepta argumentele unor lideri PDL care spun că Boc are meritele sale: a condus guvernul într-o perioadă de criză, a îndeplinit relativ conştiincios acordul cu FMI, iar el personal, deşi pătat de mizeria de la Cluj, a rămas cu imaginea unui politician onest. Dar PDL trebuie cu disperare să se reinventeze şi să dea o puternică lovitură de imagine, dacă vrea să mai aibă o şansă la viitoarele alegeri. Din păcate pentru acest partid, menţinerea lui Boc în fruntea guvernului este exact ceea ce îşi doresc liderii USL pentru a fi siguri că vor controla peste 50% din viitorul legislativ.

Ceea ce cred că ar trebui să facă PDL acum ar fi să găsească un premier credibil – au suficiente opţiuni între Monica Macovei şi George Maior sau Mihai Răzvan Ungureanu – pe care să-l accepte întreaga coaliţie şi să nu mai aducă în viitorul guvern tot felul de necuvântătoare de prin curtea baronilor locali, ci personaje care să-i aducă un plus de imagine. Ştiu, uşor de scris, greu de făcut. PDL a reacţionat la manifestaţiile din piaţă precum iepurele surprins noaptea, pe şosea, de farurile maşinii. A rămas paralizat şi nu a făcut nici o mişcare, în afară de stupida ofertă de majorare cu 5% a pensiilor şi salariilor bugetarilor.

[…]

în interiorul partidului nu cred că există un minim consens în legătură cu viitorul post-Boc. Grupul Blaga-Berceanu este în revenire, dar nu-mi dau seama cât au înţeles aceşti oameni din ceea ce li s-a întâmplat la congresul PDL din primăvara anului trecut şi cât de mare este dorinţa lor de revanşă. La polul opus se află personaje precum Monica Macovei sau Cristian Preda, care au o agendă anti-corupţie. Între aceste extreme se află armata baronilor locali, din ce în ce mai îngrijorată de apropierea alegerilor locale. Soluţia ideală ar fi ca toate aceste grupuri să negocieze, să găsească împreună cu Traian Băsescu o formulă acceptabilă şi pentru UDMR şi să treacă prin parlament un guvern nou cel târziu până la sfârşitul acestei luni.

[…]

O problemă spinoasă este însă viitorul lui Emil Boc, care nu cred că se poate mulţumi cu o călduroasă strângere de mână, după care se întoarce resemnat la Cluj, în apartamentul său de bloc, ca să le explice studenţilor cum poate preda despre o democraţie pe care nu a vrut să o pună în practică. O soluţie pe care nu înţeleg de ce liderii PDL o resping este ca Boc să candideze la primăria Clujului, pentru mai repara din onoarea pierdută a partidului, în acest oraş.

[…]

P.S. Am făcut efortul de citi în întregime delirul pe care preşedintele PNL l-a avut la Parlamentul European, la dezbaterea despre democraţia din România. Omul a comparat România ba cu Belarus, ba cu Rusia. A sărit de la protestele din stradă la măsurile de austeritate şi apoi s-a întors din drum, spunând că România nu este nici Belarus, şi nici Rusia. A încheiat apoteotic, răţoindu-se la ambasadorul SUA, care şi-a permis să spună că la Bucureşti nu este ca-n Siria.

„România a avut oameni împuşcaţi de pe acoperişuri, peste 1000 de oameni, cu precădere tineri, acum 20 de ani, şi acei oameni n-au murit pentru ca noi să fim comparaţi astăzi, în vreme ce suntem în Uniunea Europeană, demult deja, cu Siria.”

[…]

Triste sunt opţiunile românilor la viitoarele alegeri.

Mircea Marian

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.